- Cryptofans hopen dat Donald Trump zijn verkiezingsbelofte waarmaakt om een “strategische reserve” van bitcoins op te bouwen.
- Volgens voorstanders kan de VS de staatsschuld beter onder controle krijgen als de overheid bitcoin koopt en vasthoudt.
- Maar sommige experts zeggen tegen Business Insider dat er wel de nodige hindernissen zijn voor zo’n gewaagd beleid.
- Lees ook: Bitcoin bij $100.000: zo rijk had je kunnen zijn, als je 5 of 10 jaar geleden €100 in de bitcoin had gestopt
De opkomst van Donald Trump als eerste “crypto-president” heeft de cryptosector flink opgeschud. Er zijn grote verwachtingen en cryptofans hopen onder meer dat Trump zijn in juli gedane belofte waarmaakt om een nationale reserve voor de VS te gaan aanleggen in bitcoin.
Nu Trump in januari opnieuw het Witte Huis gaat betreden, heeft die belofte bijgedragen aan de koersrecords die de bitcoin aaneen aan het rijgen is. Er zijn weinig signalen dat daar snel een einde aan komt.
“Het is heel opwindend, omdat het geloofwaardigheid geeft aan cryptomunten en de bitcoin”, zegt beleidsadviseur en cryptokenner Scott Mason van Holland & Knight tegen Business Insider.
Wat is de functie van een bitcoinreserve?
In dezelfde week dat Trump beloofde een nationale reserve aan te leggen, presenteerde senator Cynthia Lummis uit Wyoming een blauwdruk voor hoe zo’n reserve eruit zou kunnen zien.
Onder haar zogeheten BITCOIN Act zal de VS gedurende een periode van ruim 20 jaar in totaal 1 miljoen bitcoins moeten vergaren, met als doel uiteindelijk 5 procent van de totale voorraad van te bezitten. Het is namelijk de bedoeling dat er wereldwijd maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop komen.
"Bitcoin is sinds de creatie alleen maar in waarde gestegen", legde Lummis afgelopen week. "Het zal een belegging zijn die de Amerikaanse dollar kan helpen zijn status als wereldreservemunt te versterken en kan dienen als reserve die de staatsschuld drastisch kan laten afnemen".
De sector is heel enthousiast over het idee. Ervan uitgaande dat het beperkte aanbod van bitcoins tot een hogere waarde voor de bitcoin, kan de VS met het vergaren van bitcoins de staatsschuld beter onder controle krijgen.
Ook wordt aangenomen dat de stijging van de bitcoin de verzwakking van de dollar kan compenseren bij een eventuele nieuwe inflatiegolf. "Deze stap zou ons financieel nauwelijks iets kosten, maar kan heel veel impact hebben op onze financiële gezondheid in de toekomst", schreef cryptofan Anthony Pompliano in een bericht op LinkedIn, waarin hij de VS opriep 250 miljard dollars bij te drukken om meer bitcoin te kunnen vergaren.
Maar lang niet iedereen is overtuigd.
Risico voor de VS bij aankoop grote hoeveelheden bitcoins
Financieel expert Ananya Kumar van de denktank Atlantic Council twijfelt sterk aan de bitcoin als bescherming tegen inflatie. Anders dan goud heeft de cryptomunt nog altijd de neiging om de aandelenmarkten te volgen.
Als de VS belegt in volatiele activa, dan loopt het risico op negatieve effecten voor de economie, zegt ze tegen Business Insider.
In het voorstel van senator Lummis zal de VS een deel van de goudvoorraad van de Amerikaanse centrale bank moeten verkopen om daar bitcoin van te kopen. "Dat blijft niet zonder gevolgen", zegt Kumar: "Het drijft de inflatie enorm op en zou moeten leiden tot een heroverweging van hoe de Federal Reserve werkt."
En dan blijven ook nog andere vragen onbeantwoord, zoals de vraag of gewone Amerikanen — die voor het overgrote deel geen bitcoins bezitten — het wel een goed idee vinden.
Hoe dan ook, speculanten denken dat er volgend jaar zo'n nationale reserve gaat komen. Op gokmarkten van wedkantoor Kalshi wordt de kans dat er vóór 2026 een nationaal bitcoinfonds komt in de VS ingeschat op 64 procent.
Of dat gebeurt, hangt waarschijnlijk af van het Amerikaanse Congres, waar volgens cryptomiljardair Michael Novogratz op dit moment te weinig steun is. "Hoewel de Republikeinen controle hebben over de Senaat, hebben ze geen 60 zetels", zei de oprichter van vermogensbeheerder Galaxy tegen Bloomberg TV, terwijl hij zich afvroeg of er wel behoefte is aan een reserve.
Als de regering van Trump probeert om per decreet een bitcoin reserve aan te leggen, zijn er volgens cryptokenner Mason behoorlijk wat randvoorwaarden die lastig per decreet gerealiseerd kunnen worden. "Wie controleert de bitcoinvoorraad van de overheid? Wie beslist wanneer er wordt gekocht en verkocht", zegt hij tegen Business Insider.
Het Congres zal uiteindelijk samen moeten werken met de Federal Reserve en het ministerie van Financiën en het kan wel even duren voordat dat gaat gebeuren. Kumar en Mason denken allebei niet dat het opbouwen van een bitcoinfonds van de overheid prioriteit krijgt in het Congres. Zelfs op het gebied van crypto zullen er waarschijnlijk eerder andere wetten komen.
Wat gaat er gebeuren met de bitcoin?
Novogratz verwacht dat een eventuele beslissing om een reserve te gaan opbouwen een enorme paradigmaverschuiving zou betekenen. De bitcoin daardoor zou kunnen doorstijgen naar 500.000 dollar. Dat komt omdat andere landen druk zullen voelen om het Amerikaanse voorbeeld te volgen en ook hun eigen reserve in bitcoin aan gaan leggen.
Dat denkt ook crypto-onderzoeker Matt Mena, die eerder tegen Business Insider zei dat de bitcoin in korte tijd naar 1 miljoen dollar kan doorstijgen, "Zo'n stap zou een enorme wedloop veroorzaken, waarbij andere landen de VS voor willen zijn en er een wereldwijde concurrentiestrijd gaat plaatsvinden om reserves op te bouwen", schrijft hij in een e-mail. "In dit scenario kan de totale marktwaarde van de bitcoin die van goud makkelijk gaan overstijgen."
Kumar verwacht niet dat het aanleggen van een reserve direct zulke grote gevolgen zal hebben. Cryptofans trekken mogelijk een vergelijking met landen met veel oliereserves die de prijs van olie kunnen beïnvloeden, door hun voorraad te beperken of uit te breiden. Maar het verschil is dat olie strategisch belangrijk is als de levering wordt beperkt, terwijl het nog niet duidelijk is wat het belang is van bitcoins voor overheden die de digitale munt bezitten.