- De cryptomarkt is in een week tijd sterk gestegen, waarbij de bitcoin weer boven het niveau van 47.000 dollar noteert.
- Is dit het begin van een nieuwe, langere rally of een tijdelijke opleving in een dalende trend?
- Analisten geven aan waar ze op letten om te bepalen of er meer in het vat zit voor de bitcoin en de cryptomarkt in bredere zin.
- Lees ook: De toekomst van crypto volgens Nederlandse topexperts: hebben bitcoin en blockchain echt waarde voor de lange termijn?
De cryptomarkt heeft in de afgelopen week te maken gehad met een sterke opleving, waarbij de bitcoin steeg tot iets boven de 47.000 dollar. De nummer twee op de cryptomarkt, ether, noteert voor het eerst sinds januari dit jaar weer boven de 3.400 dollar.
Hiermee zijn de twee grootste cryptomunten hersteld van eerdere dieptepunten dit jaar van respectievelijk 35.000 dollar voor de bitcoin en 2.300 dollar voor ether.
Deze opmerkelijke ommekeer leidde tot veel discussie, waarbij de meningen uiteenlopen. Sommige experts verklaren dat de ‘cryptowinter’ voorbij is en dat de cryptomarkt klaar is voor een langere periode van stijgingen, een zogenoemde bull markt. Anderen denken dat slechts sprake is van een tijdelijke opleving binnen een dalende markt.
Het optimistische kamp lijkt vooralsnog de meeste aanhangers te hebben.
Volgens analist Marcus Sotiriou van cryptovermogensbeheerder GlobalBlock wijzen transactiedata voor de bitcoin erop dat de rally kan doorzetten.
"De bitcoin lijkt stand te houden boven het koersniveau van 47.000 dollar. Daarbij werd het marktsentiment zeer positief in de afgelopen week. Uit transactiedata voor de bitcoin die worden bijgehouden door Glassnode blijkt dat meer dan 60 procent van de eigenaren van bitcoins de afgelopen twaalf maanden vasthielden aan hun bitcoinbezit. Dat duidt erop dat er geen intentie is tot een verkoopgolf", zegt Sotiriou.
De analist wijst erop dat zo'n stabiele situatie bij het aanbod ook zichtbaar was in september 2020. Daarna liet de bitcoin een scherpe koersstijging zien.
Sotiriou wijst er ook op dat er afgelopen week een flinke instroom van kapitaal is geweest in beleggingsfondsen die indirect blootstelling bieden aan cryptovaluta. Voor Europese beleggingsfondsen ging het om een instroom van 147 milljoen dollar en voor Amerikaanse cryptofondsen om een toename van 45 miljoen dollar.
Koers bitcoin staat op kritiek omslagpunt
Uit grafieken van cryptobeurs Kraken blijkt dat de koers van de bitcoin op een belangrijk omslagpunt staat.
In een technisch rapport wijzen analisten van Kraken erop dat de bitcoin rond het niveau van twee belangrijke technische indicatoren beweegt: het 20-weeks exponentieel voortschrijdend gemiddelde en het standaard voortschrijdend koersgemiddelde voor 21 weken. Dat zijn respectievelijk de groene en rode lijnen in de onderstaande koersgrafiek.
Kort gezegd is een uitbraak boven de rode en groene lijnen van het voortschrijdend gemiddelde positief. Als de koers van de bitcoin terugzakt onder deze niveaus is dat indicatief voor een dalende trend.

"De stijging van de bitcoin boven het niveau van 45.000 dollar betekent in ieder geval dat een sterk weerstandsniveau dat sinds januari aanwezig was, is gepasseerd", zegt analist Yuya Hasegawa, werkzaam bij de cryptobeurs Bitbank.
Hasegawa geeft aan dat er geen duidelijke oorzaken zijn aan te wijzen voor de opleving van de bitcoin, maar dat er wel in bredere zin positieve ontwikkelingen zijn, zoals het feit dat de Europese Unie bij de regulering rond cryptomunten niet lijkt aan te sturen op een verbod op de bitcoin.
Hasegawa ziet ook dat technische indicatoren op de korte termijn positief zijn voor de bitcoin. Hij sluit daarbij een verder stijging richting de 52.000 dollar niet uit.
Maar de analist wijst er ook op dat beleggers goed moet letten op de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Als bijvoorbeeld economische data in Amerika de kans vergroten op een snelle renteverhoging van de Federal Reserve met een half procentpunt, kan dat een risico vormen voor risicovollere beleggingen zoals de bitcoin.