Er is grote ideologische strijd gaande in de cryptowereld, waarbij de nummers één en twee – respectievelijk de bitcoin en cryptoplatform Ethereum – lijnrecht tegenover elkaar staan.

Aan de ene kant staat een gemeenschap van mensen die de verificatiemethode van de bitcoin beschouwt als de enige valide manier om transacties op een digitaal logboek (de blockchain) goed te keuren. Bitcoins worden ge-‘mined’ via een proces dat bekendstaat als proof of work,

Aan de andere kant staat een gemeenschap die vindt dat ‘proof of work’ een overblijfsel is van het verleden en dat de toekomst van crypto ligt bij een meer milieuvriendelijke manier op transacties op een cryptonetwerk goed te keuren: proof of stake.

Jack Mallers, de 28-jarige oprichter van Strike – een betaalplatform dat het gebruik van de bitcoin in El Salvador aandrijft – is een fervent aanhanger van proof of work. Hij sprak met Insider, kort nadat cryptomiljardair Sam Bankman-Fried zich kritisch uitliet over de bitcoin als betalingssysteem.

De verschillende opvattingen over de opzet van cryptoplatforms hebben grote invloed op de wereld van digitale valuta. Nu de milieubezwaren rond cryptovaluta te groot zijn geworden om te negeren, vinden mensen als Rostin Behnam, voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder voor de handel in termijncontracten, en cryptomiljardair Chris arsen dat de sector het financieel kostbare en milieu-onvriendelijke proof of work-model moet loslaten en moet overschakelen op proof of stake om te overleven. 

Mallers is het daar echter volstrekt mee oneens. Hij zet tegenover Insider drie redenen uiteen waarom alleen proof of work een "innovatieve, inclusieve en blijvende manier" kan vormen "om waarde digitaal over te dragen."

Ideologische crisis in de cryptowereld

Het belangrijkste verschil tussen proof of work en proof of stake is de manier waarop nieuwe blokken, ofwel bundels van transacties, aan een blockchain (het digitale logboek) kunnen worden toegevoegd.

Voor proof of work wordt een nieuw blok gecreëerd door deelnemende 'miners' met hun computers ingewikkelde mathematische problemen te laten oplossen. Wie een rekenpuzzel als eerste oplost, mag een blok goedkeuren en krijgt in ruil daarvoor nieuwe bitcoins. Voor het oplossen van de rekenpuzzels is relatief veel computerrekenkracht nodig en dat kost energie.

Bij proof of stake wordt een nieuw blok aan de blockchain toegevoegd door specifieke deelnemers die bekendstaan als 'validators'. In een proof-of-stake netwerk is een validator een eigenaar van cryptovaluta die een groot bedrag aan crypto heeft ingezet in het systeem – bij Ethereum gaat het om minimaal een inzet van 32 ether, ofwel ongeveer 64.000 dollar. Degenen die grote bedragen ter beschikking stellen als 'stake', maken de meeste kans om nieuwe blokken te valideren, en in ruil nieuw uit te geven cryptomunten te ontvangen. 

De belangrijkste motivatie voor de proof of stake-technologie is dat het aanmerkelijk energiezuiniger is dan proof of work.

Het gedecentraliseerde karakter van proof of work, waarbij iedereen mee kan doen, houdt in dat veel meer computerenergie wordt gebruikt om transacties op het netwerk goed te keuren. Dat wordt als verspillend gezien, zelfs door de meest enthousiaste aanhangers van crypto, zoals Tesla-topman Elon Musk

Sam Bankman-Fried, miljardair en bestuursvoorzitter van cryptohandelsbeurs FTX, trok recent de aandacht met zijn uitspraak dat de bitcoin geen betalingsnetwerk is wegens het "dure en milieu-onvriendelijke" gebruik van proof of work.

Bankman-Fried zei tegen zakenkrant The Financial Times: "Dingen waarmee je miljoenen transacties per seconde doet, moeten uiterst efficiënt zijn, met lage energiekosten. Netwerken met proof of stake zijn dat."

Mallers van betalingsplatform Strike is het volstrekt oneens met de uitspraak van Bankman-Fried over de levensvatbaarheid van de bitcoin als betalingsplatform. Hij vindt wat Bankman-Fried zegt "ernstig incompetent dan wel kwaadwillig misleidend."

Dat is op zich niet verrassend: het bedrijf van Mallers, Strike, is een van de leidende verwerkers van bitcoinbetalingen. De onderneming, die boogt op samenwerkingsverbanden met bedrijven als Shopify en landen als El Salvador, maakt actief gebruik van het lightning netwerk van de bitcoin. 

Mallers benadrukt tegenover Insider drie redenen waarom hij van mening is dat het proof of work-netwerk van de bitcoin "de enige echte blockchaintechnologie is."

1)Proof of work is echt gedecentraliseerd

De kernreden waarom proof of work volgens Mallers beter is, is dat het echt gedecentraliseerd is, in tegenstelling tot alternatieven. 

"Het probleem met proof of stake is dat een grote vermogensbeheerder als BlackRock een bepaalde inzet kan kopen binnen een netwerk en dan bovengemiddelde invloed heeft op het regelen van transacties of welke transacties door mogen gaan", zegt hij.

Dat staat volgens Mallers in contrast met de bitcoin, waar elke deelnemer in principe hetzelfde recht heeft om transacties te valideren.

Mallers voegt toe dat verificatie van transacties via proof of stake zo ver verwijderd is van de basisgedachte achter gedecentraliseerde blockchaintechnologie, dat cryptofora die hiermee werken zouden moeten worden "gereguleerd als aandelen op de beurs."

Mallers gaat zelfs zo ver door te zeggen dat proof of stake, wegens zijn gecentraliseerde karakter, geen oplossing biedt voor de "problemen in de echte wereld" die de mysterieuze bedenker van de bitcoin, Satoshi Nakamoto, probeerde op te lossen.

2) Snelheid van het lightning netwerk

Mallers is het eens met het argument van Bankman-Fried dat de basislaag van bitcoin geen snelle manier van betaling is. Volgens hem is laag 1 blockchain niet "geoptimaliseerd voor snelheid of betalingen", maar wel als een wijdverspreid digitaal instrument dat toegankelijk is voor de wereld, vergelijkbaar met goud.

De twee crypto-experts zijn het echter oneens over de vraag in hoeverre dit het vermogen van de bitcoin beperkt om te worden gebruikt als een betaalplatform. Mallers meent dat protocollen die bovenop de originele opzet van de bitcoin actief zijn – ofwel "tweede-laag oplossingen" – de bitcoin levensvatbaar maken voor de overdracht van waarde.  

Mallers wijst daarbij specifiek op het lightning-netwerk, de tweede-laag oplossing die Strike gebruikt, als bewijs de de bitcoin waarde in milliseconden kan overdragen. 

3) Economische kosten van bitcoin vertegenwoordigen waarde

Het laatste argument van Mallers voor proof of work heeft te maken met zijn overtuiging dat de relatief hoge energiekosten die gepaard gaan met het delven van bitcoins, deel uitmaken van het proces waar ze hun waarde aan ontlenen. 

"Als iets waarde heeft, moet de vorming ervan iets kosten. Als het scheppen van geld gratis was, dan zou er veel meer van zijn. Het zou sterk opgeblazen zijn, het zou politiek worden en het zou geen waarde ontlenen aan zijn schaarste en zijn voorspelbaarheid en zijn hardheid", aldus Mallers. 

Volgens Mallers moeten de hoge kosten van de bitcoin voor het milieu bovendien niet worden overdreven. Zo wijst hij erop dat delvers van bitcoins opzettelijk naar plaatsen gaan met "een overvloed aan goedkope energie."

Met het delven van bitcoins is jaarlijks naar schatting 150 terawatt-uur aan elektriciteit gemoeid – meer dan het jaarverbruik van Argentinië, een land met 45 miljoen inwoners. 

LEES OOK: Waar ligt de bodem voor de bitcoin? De oprichter van een cryptobedrijf voorspelde eerdere pieken en dalen opvallend nauwkeurig – dit denkt hij nu