- De Amerikaan Ben Armstrong kocht in 2012 voor de grap bitcoins voor zo’n 12 dollar per stuk. En verkocht ze na een jaar weer.
- Sindsdien is hij de bitcoin als belegging steeds serieuzer gaan nemen.
- Momenteel volgt hij het staartje van een lange rally van de bitcoin. Over 2022 is hij opvallend pessimistisch.
- Lees ook: Voor de bitcoin ligt de weg naar het niveau van $100.000 nog steeds open: deze indicatoren laten zien waarom
Ben Armstrong, beter bekend als de YouTube-ster BitBoy Crypto met 1,4 miljoen volgers, leidde voor hij met crypto’s in aanraking kwam een heel ander leven.
Op zijn zeventiende begon Armstrong regelmatig drugs te gebruiken. “Het was een manier voor mij om geaccepteerd te worden en vrienden te maken. Van regelmatig ging het al snel naar iedere dag en voor ik het wist was ik al zeven jaar verslaafd”, zegt Armstrong tegen Insider.
Na een overdosis kwam hij in een afkickkliniek terecht waar hij 20 maanden vocht tegen zijn verslaving. De periode gaf hem een bijzonder inzicht. Hij kon zijn ervaringen gebruiken om anderen met dezelfde problemen te helpen. Tien jaar nadat hij uit de kliniek was ontslagen, werd hij zelf directeur van een afkickkliniek voor tienerjongens.
Zijn cryptocarrière was niet echt gepland. Toen hij voor het eerst bitcoins kocht, had hij eigenlijk geen idee wat hij aan het doen was. “Mijn bitcoinavontuur begon in 2012. Ik moest specifieke advertentiesoftware aanschaffen die op dat moment alleen in bitcoin betaald kon worden”, vertelt Armstrong. En dus kocht hij voor 400 dollar aan bitcoin, die toen 12 dollar per munt waard was, om zijn aankoop te kunnen afrekenen.
"Ik had geen idee dat het een goede investering was. Voor mij was het gewoon een manier om een betaling te kunnen doen. Maar in 2013 schoot de koers van bitcoin ineens omhoog en was een munt plots 200 dollar waard", zegt Armstrong.
"Van de ene op de andere dag zag ik het bedrag op mijn rekening omhoog schieten”, zegt hij. “Ik had zoiets van: wat is hier gebeurd?"
De paar honderd dollar aan bitcoins waren ineens meer dan 2.000 dollar waard, maar Armstrong besefte niet meteen dat dit een investering was die zich op de lange termijn pas echt zou gaan uitbetalen.
"En dus besloot ik, heel dom, alles te verkopen. Ik was echt mega enthousiast over de winst die ik had gemaakt. Ik boekte direct een korte vakantie voor mijn familie naar Florida, waar we logeerden in een chique hotel. Maar verder heb ik niets bijzonders met het geld gedaan, behalve een paar rekeningen afbetalen", vertelt Armstrong.
Het was pas in 2017 dat Armstrong zich realiseerde dat de bitcoin een interessante beleggingsoptie was en dat zijn aankoop van 2012 vijf jaar later honderdduizenden dollars waard zou zijn geweest.
"Ik begon me te verdiepen in de mogelijkheden van bitcoin als investering", zegt de YouTube-ster. "Op dat moment hadden we het als gezin niet breed en ik realiseerde me dat als ik niet had verkocht ik miljonair had kunnen zijn, maar dat was ik niet."
Hij realiseerde zich dat hij een "gigantische fout" had gemaakt door zijn bitcoins niet vast te houden en kleine beetjes te blijven kopen. Dat was het moment dat hij besloot hij serieus te gaan investeren in cryptomunten en een YouTube-kanaal te beginnen om anderen te inspireren en te leren hoe geld te verdienen met crypto.
Vanaf dat moment was crypto zijn passie. Niet alleen omdat hij met de digitale munten zijn financiële situatie wist om te keren, maar ook omdat hij onder de indruk was van het gedecentraliseerde systeem achter de munten.
Maar één ding in het bijzonder deed hem beseffen dat hij bereid was alles te riskeren voor crypto.
"We zullen over honderd jaar geen stukjes papier en stukjes metaal meer verhandelen", zegt Armstrong. "Als je dat niet nu nog niet inziet, dan loop je kansen mis in de digitale wereld van de toekomst. Als je begrijpt dat alles digitaal gaat en je hebt de kans om in te stappen in de valuta die deze digitale revolutie zal aandrijven, waarom zou je dat dan in hemelsnaam niet doen?"
Het staartje van een lange rally van de bitcoin
Wat betreft het laatste kwartaal van 2021, voorspelt Armstrong dat bitcoin waarschijnlijk verder zal stijgen in een opgeblazen markt, naar 100.000 dollar.
Hij volgt de vierjarige marktcycli van de bitcoin, die ook veel andere beleggers als leidraad nemen. Iedere cyclus begint met de halvering van de beloning die miners krijgen voor het delven van blocks. Die beloning was bij de lancering van de de bitcoin liefst 50 bitcoin voor een block. Bij de meest recente halvering, op 11 mei 2020, ging die omlaag van 12,5 bitcoin naar 6,25 per block.
We zitten nu in de laatste etappe van de huidige vierjarige cyclus en dat is normaal gesproken het moment dat bitcoin flink piekt. Vier jaar geleden, in december 2017, maakte bitcoin een enorme stijging door tot voorbij 19.400 dollar en vier jaar daarvoor, in 2013, piekte bitcoin boven de 1.100 dollar. Armstrong zegt dat we nog steeds in de aanloop naar deze prijspiek zitten.
Andere crypto-experts zoals David Gokhshtein van Gokhshtein Media, Dave Keller van Stockcharts.com en Jakob Palmstierna van cryptofirma GSR, hebben ook al voorspeld dat dat bitcoin binnenkort de 100.000 dollar zal gaan aantikken.
"Ik geloof nog steeds dat het mogelijk is dat we dat getal tegen het einde van december gaan pakken", zegt Armstrong. "Het is ook heel goed mogelijk dat dit pas in januari gebeurt. Ik verwacht wel dat de altcoins daarna nog een tijdje doordraaien."
Om een waarde van 100.000 dollar te kunnen bereiken, zou de bitcoin binnen een maand bijna moeten verdubbelen ten opzichte van de huidige koers.
Zodra de bitcoin het koersniveau bereikt dat Armstrong voorziet als piekpunt en altcoins kort daarna hun opleving beginnen, zal volgens hem de daling van de munt beginnen."Ik geloof, in tegenstelling tot veel mensen, dat dit een van de grootste dalingen gaat zijn die we ooit hebben gezien."
Als de prijsstijgingen van bitcoin van vier en acht jaar geleden een indicatie zijn, zou de mijlpaal van 100.000 dollar weleens bereikt kunnen worden. Maar Armstrong maakt zich zorgen over de impact die deflatie en de dalende consumentenprijzen zouden kunnen hebben op bitcoin.
Het is volgens hem daarom zeer onwaarschijnlijk dat bitcoin een klim zal maken naar 300.000 dollar in het komende jaar, mede omdat dit op weerstand zal stuiten bij institutionele beleggers die bitcoins bezitten.
Meer over de bitcoin:
- Voor de bitcoin ligt de weg naar het niveau van $100.000 nog steeds open: deze indicatoren laten zien waarom
- Ether ligt op koers om in 2021 een rendement te halen dat 400 procentpunt hoger ligt vergeleken met de bitcoin – nog nooit was het verschil zo groot
- Steunniveau van $58.000 is belangrijk voor de bitcoin: daaronder dreigt verdere daling, zegt een technisch analist
- 4 cryptokenners voorspellen wat de bitcoin op lange termijn gaat doen en vertellen wat nieuwkomers op de cryptomarkt minimaal moeten weten
- ‘Bitcoin-burgemeester’ van Miami wil inwoners laten delen in cryptowinsten