- Het Amerikaanse fintechbedrijf genaamd Milo heeft naar eigen zeggen ’s werelds eerste cryptohypotheek geïntroduceerd.
- Afnemers kunnen bitcoins in onderpand geven om een lening in dollars te krijgen voor het kopen van een huis.
- De leningen worden reeds verstrekt aan groep ‘early adopters’ en zijn naar verwachting begin dit jaar breder beschikbaar.
- Lees ook: Dit zijn 8 punten waarop je de bitcoin als oppotmiddel kunt vergelijken met goud, volgens JPMorgan
Een Amerikaans fintechbedrijf is bezig met wat het zelf ’s werelds eerste cryptohypotheek noemt. Klanten kunnen een hypotheeklening krijgen om onroerend goed te kopen met bitcoins als onderpand.
Volgens het bedrijf Milo zal de Amerikaanse cryptohypotheek met een looptijd van 30 jaar en een lage rente, mensen in staat stellen hun bitcoins te gebruiken als onderpand om onroerend goed te kopen. Milo wil het mogelijk maken om het volledige aankoopbedrag van een huis met een hypotheek te financieren.
Leningen worden al verstrekt aan een beperkt aantal particulieren en naar verwachting zijn de hypotheken begin 2022 beschikbaar voor meer aanvragers.
“Ik denk dat dit product echt een gamechanger is voor heel veel mensen. Het verwezenlijkt veel van de aspecten van wat de consument wil, namelijk gewoon doorgaan met het vasthouden van hun bitcoins en in staat zijn om te diversifiëren en onroerend goed te kopen – een ander fantastisch vermogensproduct”, zegt CEO Josip Rupena van Milo in een interview met Insider.
Volgens Milo heeft de cryptohypotheek al een “grote” wachtlijst, wat wijst op de groeiende vraag onder cryptobeleggers om hun beleggingen uit te breiden naar woningen, maar ook op hun terughoudendheid om hun bitcoins te verkopen om dergelijke aankopen te financieren.
Het kan “heel moeilijk zijn voor [cryptobeleggers] om in aanmerking te komen voor een hypotheek, omdat het bestaande kader met banken en andere kredietverstrekkers geen rekening houden met cryptovermogen. Dat betekent dat ze op zoek moeten naar alternatieve manieren om onroerend goed te kopen”, zei Rupena. “Zodra ze bitcoins of andere cryptomunten verkopen, moeten ze op andere manieren inkomen zien te krijgen.”
“En tegelijkertijd is hun grootste zorg de fluctuerende koers van de bitcoin en andere digitale munten. We hebben gezien dat cryptomunten in de loop van de tijd in waarde stijgen” zegt hij. “Het is anders voor iemand die crypto heeft dan voor iemand die in de conventionele wereld handelt. Beleggers willen hun crypto echt niet verkopen.”
De cryptohypotheek werkt als volgt. Als een woning 500.000 dollar kost, moet de aanvrager van een hypotheeklening via een derde partij ten minste 500.000 dollar in bitcoin in onderpand geven. Volgens Rupena zal zijn bedrijf dan een lening in dollars verstrekken ter waarde van 500.000 dollar voor de aankoop van een woning, na diverse financiële controles. Waar bij gewone hypotheken het onderpand het onroerend goed zelf is, ligt de claim van de kredietverstrekker in dit geval dus op het cryptobezit.
“Met de bitcoin als onderpand kunnen we de consument die lening geven. Tegelijkertijd blijven zij gedurende de looptijd van de hypotheek eigenaar van hun bitcoins”, aldus Rupena. Milo streeft ernaar het product uit te breiden zodat leners ook andere cryptomunten kunnen verpanden.
Tussentijds aflossen van het hypotheekbedrag kan met crypto of conventionele valuta.
Eis bij cryptohypotheek: extra onderpand bij waardedaling
Net als het geval is bij andere cryptoleningen heeft Milo’s cryptohypotheek een zogenoemde margin call-component. De afnemer van de hypotheeklening kan worden gevraagd in bepaalde situaties extra onderpand te verstrekken. Dat wil zeggen: als de koers van de bitcoin sterk daalt.
“Als de waarde van het cryptobezit met een bepaald bedrag daalt… dan kunnen afnemers van hypotheken daaraan onderhevig zijn. Maar ze hebben wel de mogelijkheid om meer bitcoins als onderpand ter beschikking te stellen om zich in te dekken”, legt Rupena uit. Hij zegt dat hypotheekcontracten zo zijn ingericht dat de invloed van waardeschommelingen van cryptovaluta minimaal is.
Milo begon in 2018 als geaccrediteerde kredietverstrekker al te werken met klanten die buiten de VS wonen. Rupena geeft aan dat het idee van een Amerikaanse cryptohypotheek begon omdat internationale klanten die digitale activa bezitten, interesse hadden in een dergelijk product.
Andere kredietproducten die Milo verstrekt aan internationale klanten, hebben tot nu toe miljoenen dollars aan leningen voortgebracht, met aanvragers uit ten minste 63 landen, aldus Rupena.
De markt voor cryptohypotheken zou tientallen miljarden dollars waard kunnen zijn, schat de oprichter van Milo. “We weten dat er miljarden dollars uitstaan aan bestaande leningen die worden gedekt door crypto, door het aantal kopers dat er is. Dus het kan op zijn minst een markt van tientallen miljarden dollars zijn, zo niet groter, gelet de omvang van onroerend goed als vermogensklasse.”