- Het ‘minen’ van bitcoins gaat dit jaar 2.237 miljard liter water kosten, schrijft VU-onderzoeker Alex de Vries.
- Het gaat daarbij zowel om direct als indirect gebruik van water voor het koelen van de servers en energiecentrales waar de ‘miners’ afhankelijk van zijn.
- Voor het ‘minen’ van bitcoins wordt veel computerrekenkracht gebruikt die energie kost.
- Lees ook: Het bitcoin whitepaper is 15 jaar oud – dit zijn de theorieën over wie de mysterieuze auteur van het document zou kunnen zijn
Het waterverbruik dat gepaard gaat het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, neemt in sneltreinvaart toe. Het gaat om waterverbruik dat gelieerd is aan het energieverbruik van computers die bitcointransacties faciliteren.
Het zogenoemde ‘minen’ van de virtuele munt kost volgens VU-onderzoeker Alex de Vries honderden miljarden liters water per jaar. Hij verwacht dat watervoetafdruk van de bitcoin dit jaar 2.237 miljard liter gaat bedragen, een stijging van 278 procent ten opzichte van 2020.
“Het toenemende waterverbruik van de bitcoin moet gezien worden in de context van de steeds grotere waterschaarste”, schrijft De Vries in het tijdschrift Cell Reports Sustainibility. Hij wijst daarbij op de steeds grotere waterproblemen in het westen van de Verenigde Staten en in Kazachstan, twee regio’s waar veel wordt gedaan aan het ‘minen’ van cryptomunten.
Voor het ‘minen’ van bitcoins zijn krachtige computers nodig. Het gaat hierbij om het proces van het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin (de blockchain). Deelnemers moeten computerrekenkracht inzetten om wiskundige puzzels op te lossen. Wie daar als eerste in slaagt, mag een bitcointransactie goedkeuren en verdient daarmee nieuwe bitcoins.
Minen van bitcoin kost veel energie en dus water
Dit proces is zeer energie-intensief. Het vergt flink wat water om computerservers te koelen. Ook wordt er indirect water gebruikt, omdat de energiecentrales die stroom leveren aan de 'miners' ook gekoeld moeten worden.
Om het indirecte waterverbruik van de bitcoin goed in te kunnen schatten heeft De Vries gebruik gemaakt van gegevens over de grootschalige bitcoin-activiteiten in de VS en deze data vergeleken met het waterverbruik bij energieopwekking voor elk specifiek netwerk.
Met het directe gebruik erbij komt "de totale watervoetafdruk van Amerikaanse bitcoinminers overeen met de jaarlijkse waterconsumptie van zo'n 300.000 Amerikaanse huishoudens, vergelijkbaar met een stad als Washington DC", schrijft De Vries.
Om het waterverbruik te verminderen zouden 'miners' zich volgens hem moeten vestigen in gebieden waar gebruik gemaakt wordt van duurzame energie.
Toch blijven zijn berekeningen schattingen, omdat de gegevens betrekking hebben op iets minder dan de helft van van de totale miningactiviteiten in de wereld.
Intussen blijkt uit VN-onderzoek dat in oktober werd gepubliceerd op basis van andere gegevens dat er in 2021 in totaal 965 miljard liter is gebruikt voor het minen van bitcoins, veel minder dan de schatting van De Vries van 1.571 miljard liter voor dat jaar.