- Bitcoin-miners hebben hun inkomsten fors zien dalen, stelt een analist van Arcane Research.
- De beloningen voor miners die transacties goedkeuren op het digitale logboek van de bitcoin, zijn momenteel relatief laag.
- Nu de energieprijzen de pan uit rijzen en de koers van de bitcoin keldert, lopen de zwakste bedrijven het risico failliet te gaan.
- Lees ook: Waarom bitcoin niet het geld van de toekomst is, volgens deze kenner
Bedrijven die zich specialiseren in het ‘minen’ van bitcoins hebben het zwaar. Er is sprake van een inkomstendaling van zo’n 80 procent vanaf de recordniveaus die de koersen van cryptomunten in november 2021 bereikten, blijkt uit een rapport van Arcane Research.
Bij het minen van bitcoins is sprake van een competitie tussen verschillende deelnemers. Die moeten computerrekenkracht inzetten om complexe wiskundige puzzels op te lossen. Degene die daar als eerste in slaagt, mag een serie transacties (block) op het netwerk van de bitcoin goedkeuren. In ruil daarvoor ontvangt de miner een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins.
De dagelijkse inkomsten van beursgenoteerde bedrijven die meedoen aan het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, zijn flink gekelderd, aldus analist Jaran Mellerud. Dit is ook terug te zien bij de aandelenkoersen van miners, waarbij bedrijven zoals Stronghold en Terawulf fors in waarde zijn gedaald op de beurs.
Dat is slecht nieuws, omdat veel bedrijven vorig jaar leningen aangingen om hun miningactiviteiten uit te breiden. Dat gebeurde op een moment dat de handelsvolumes in de bitcoin een hoogtepunt bereikten, terwijl ook de koers van de bitcoin ook een recordniveau stond. Sindsdien zijn de handelsvolumes gedaald, in lijn met de sterke koersdaling van de bitcoin.
Volgens de nieuwssite CoinDesk lopen beursgenoteerde bedrijven die flink hebben geleend om te investeren in computerhardware voor het minen van bitcoins, een groot probleem als de inkomsten tegenvallen. Het risico neemt dan toe dat ze hun leningen niet kunnen afbetalen.
“Beursgenoteerde bitcoinminers moeten vechten om de huidige bear market te overleven”, schrijft analist Mellerud van Arcane Research. “De zwakste bedrijven zullen omvallen, maar bedrijven die overleven komen sterker uit deze crisis tevoorschijn.”
Mellerud schrijft dat er verschillende bedreigende factoren zijn. Ten eerste zijn de energieprijzen de pan uit gerezen door de westerse sancties tegen Rusland.
De stijgende energiekosten verergeren de situatie voor de cryptominers, gelet op het hoge energieverbruik dat gepaard gaat met het inzetten van computerrekenkracht voor het goedkeuren van transacties.
Energiekosten waren historisch gezien altijd al de grootste kostenpost voor bitcoinminers. Daar komt nog bij dat minen op zich al lastiger is geworden doordat de zogenoemde hashrate van de bitcoin, een maatstaf voor de computerkracht die nodig is om bitcoin te minen, sinds juli vorig jaar bijna is verdubbeld door de toegenomen concurrentie.
De koersdaling van de bitcoin in de afgelopen maanden betekent bovendien dat de beloning die miners krijgen in de vorm van nieuwe bitcoins, minder waard is in dollars of euro’s gerekend.
Ondertussen maken de stijgende rentetarieven het ook moeilijk voor miners om nieuwe leningen aan te trekken.
“De kelderende operationele kasstromen en de huidige situatie op de kapitaalmarkten maken het voor deze bedrijven een uitdaging om het geld dat nodig is voor nieuwe investeringen in computerapparatuur of het afbetalen van leningen, bij elkaar te krijgen”, schrijft Mellerud.