De virtuele munt bitcoin is deze week ontketend.
De cryptomunt steeg donderdag tot meer dan 2.700 dollar, volgens de Coindesk Bitcoin Price Index. Daarmee is de bitcoin in de maand mei meer dan verdubbeld in waarde.
Alleen op donderdag al kwam er 200 dollar bij in nog geen halve dag. Later op de dag zakte de koers terug tot iets boven de 2.500 dollar.
Waar de markt voor bitcoin met een waarde van zo’n 41 miljard dollar een nog enigszins serieuze omvang heeft, ligt dat bij de vele navolgers van de digimunt anders. Tal van klonen zijn opgekomen en het eind is nog niet in zicht bij de creatie van alternatieve digimunten.
In essentie gaat het er bij digitale munten om dat de gebruikte blockchain-technologie grote zekerheid geeft over de verificatie van financiële transacties, zonder tussenkomst van financiële intermediairs. Dat biedt revolutionaire mogelijkheden, maar tegelijk zijn de huidige fora van digimunten veelal ongereguleerd en bieden ze volop ruimte aan bijvoorbeeld witwaspraktijken.
Hype rond cryptomunten
Het is dus uiterst lastig te zeggen welke van de vele digimunten in omloop een reële kans op overleven maakt. In die zin is de huidige hype rond cryptomunten te vergelijken met de internetzeepbel van rond de millenniumwisseling, constateert zakenkrant The Financial Times.
Dat internet revolutionair was, betwijfelden weinigen eind jaren negentig - tegelijk leidde dit tot een explosieve groei van webbedrijfjes waarvan er velen gebakken lucht bleken te zijn.
De meest extreme variante van speculatie bij de huidige hype rond digimunten, is te zien bij de introductie van nieuwe handelsfora. Dit is enigszins vergelijkbaar met de beursgang van een hip bedrijf. In jargon wordt gesproken van ICO's - initial coin offering (wat lijkt op IPO: initial public offering, ofwel een beursintroductie van een bedrijf).
12 miljoen dollar in 10 minuten opgehaald
Een mooi voorbeeld is een platform dat zichzelf Gnosis noemt. Dat haalde eind april via crowdfunding binnen 10 minuten 12 miiljoen dollar op en kreeg een waardering van 300 miljoen dollar. Kort daarop steeg de waardering naar meer dan 1 miljard dollar.
Gnosis biedt een platform dat de mogelijkheid geeft om op van alles en nog wat te gokken, van de uitkomst van voetbalwedstrijden tot presidentsverkiezingen.
Wie via het Gnosis-platform gokjes waagt, betaalt commissies aan de eigenaren van het platform. In eerste instantie kan dat zowel in bekende digimunten bitcoin en ethereum, als de eigen cryptomunt van Gnosis (WIZ).
In een toelichting zeggen de ontwikkelaars dat de verwachting is dat de betaling van commissies grotendeels in WIZ gaat plaatsvinden. Daar is ook de waarde van het platform op gebaseerd.
Hier zit wel een risico aan, erkennen de ontwikkelaars.
It is expected that WIZ will be the overwhelmingly predominant method for paying fees in the Gnosis ecosystem. In the unexpected event that this is not true, and users are paying in BTC or /ETH, the platform may become vulnerable to low-fee copycats or potentially even illegal forks of the Gnosis (p. 11/12)
De ontwikkelaars hebben een structuur ontwikkeld waarbij het goedkoper is om commissies te betalen in WIZ dan in bitcoin of ethereum. Maar het is nog afwachten of dit echt zo gaat werken. Een gok die het verschil uitmaakt tussen leven en dood voor investeerders in het Gnosis-platform.