• De bitcoin kan op korte termijn flink in waarde stijgen, zegt digitale handelsfirma GlobalBlock.
  • De prijs van de cryptomunt zou kunnen klimmen tot maar liefst 42.000 dollar als het handelsvolume blijft toenemen.
  • De voorspelling is gebaseerd op een technisch signaal dat bekendstaat als de Bollinger Bands-indicator, maar dat is zeker niet het enige gunstige signaal voor de bitcoin.

Technische signalen wijzen op een sterke koerssprong voor de bitcoin vanaf de huidige niveaus, aldus digitale handelsfirma GlobalBlock.

Als het handelsvolume blijft toenemen, kan de prijsstijging zich volgende week al voordoen, zegt GlobalBlock-analist Marcus Sotiriou.

In de wereld van de technische analyse wordt gekeken naar trendmatige koerspatronen. Bepaalde koersniveaus gelden in een opgaande trend als ‘steun’ en diezelfde niveaus kunnen in een neergaande trend fungeren als ‘weerstand’. Sommige beleggers geloven heilig in technische analyse, anderen vinden het een onzinnige bezigheid zonder voorspellende waarde.

Volgens Sotiriou zou de prijs van ’s werelds populairste cryptomunt uit zijn huidige zijwaartse trend kunnen breken, om in de komende weken naar 42.000 dollar te springen. Dat is een stijging van meer dan 26 procent ten opzichte van de prijs waartegen de bitcoin maandag rond het middaguur werd verhandeld (33.171 dollar).

Zijn voorspelling is gebaseerd op de Bollinger Bands-indicator, die aan de hand van een boven- en een ondermarge prijsvolatiliteit voorspelt wanneer de koers wordt ingesnoerd. Het technische signaal staat momenteel op de krapste spreiding sinds september vorig jaar.

De huidige, nauwe Bollinger Bands-indicator van de bitcoin. Foto: GlobalBlock
De huidige, nauwe Bollinger Bands-indicator van de bitcoin. Foto: GlobalBlock

In die maand begon de bitcoin aan zijn opmars van 10.000 dollar tot zijn all-time high van bijna 65.000 dollar in april van dit jaar, aldus Sotiriou.

De bitcoin geeft meer gunstige signalen af

Sinds de cryptocrash in mei en de naweeën daarvan in juni wordt de bitcoin verhandeld tussen de 29.000 en 42.000 dollar. Tenzij de prijs uit dit bereik breekt, blijft de munt technisch gezien in een neerwaartse trend, voegde Sotiriou eraan toe.

Hij merkte echter op dat de koers van bitcoin het exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) van de afgelopen 50 weken aanhoudt als steunniveau. Voortschrijdende gemiddelden zijn trendmatige indicatoren van koersen die technische analisten gebruiken om aan te geven of een trendbreuk aanstaande is.

De bitcoin lijkt ook uit een neerwaartse trend te breken op de dagelijkse RSI-indicator, die de snelheid en richting van een koersbeweging meet. Dat moet helpen om het koop- of verkoopmoment te bepalen.

“Omdat de RSI een stijgende trend vertoont terwijl de prijs een dalende trend laat zien, sterft het neerwaartse momentum uit”, stelt Sotiriou.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: