- De bitcoin is dit jaar al zo’n 70 procent in waarde gestegen. Sommige enthousiastelingen zien de cryptomunt nog veel verder doorstijgen.
- Marshall Beard van cryptobeurs Gemini zegt tegen CNBC dat een prijs van 100.000 dollar een serieuze mogelijkheid is.
- Het optimisme wordt mede veroorzaakt door de wijze waarop de bitcoin heeft standgehouden na het omvallen van Silicon Valley Bank.
- Lees ook: Bitcoin knalt met 15% omhoog na beschermingsmaatregelen Amerikaanse overheid voor omgevallen bank SVB
Bitcoin is dit jaar al met zo’n 70 procent in waarde gestegen. Een aantal experts zegt tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC dat de cryptomunt verder door kan stijgen richting nieuwe recordhoogtes.
Chief technology officer Paolo Ardoino van stablecoin Tether denkt dat het record van 68.990 dollar van november 2021 weer in beeld kan komen en chief strategy officer Marshall Beard van cryptobeurs Gemini denkt zelfs dat bitcoin door kan stijgen tot 100.000 dollar. “Als de grens van 69.000 dollar eenmaal is bereikt, is er weinig extra voor nodig om de munt verder op te tillen”, zegt Beard tegen CNBC.
Om de grens van 100.000 dollar te bereiken, zal bitcoin nog met zo’n 270 procent in waarde moeten stijgen.
Het optimisme van de experts wordt mede veroorzaakt door de wijze waarop bitcoin stand heeft gehouden na het omvallen van de cryptovriendelijke banken Silicon Valley Bank, Silvergate Capital en Signature Bank. In plaats van te crashen, werd bitcoin juist meer waard.
“Ik denk dat de rally is te verklaren uit de angst van mensen voor het bankensysteem na het omvallen van die banken”, zei CEO Oliver Linch van Bittrex Global vorige week tijdens de Paris Blockchain Week. Fans van bitcoin zeggen al jarenlang dat bitcoin een soort “digitaal goud” is, dat bescherming biedt tegen inflatie en een veilige haven is in tijden van onrust op de financiële markten.
Lees ook: Bitcoin versus goud: 10 experts geven aan waar hun voorkeur ligt
In de afgelopen jaren bleek er echter een vrij sterke correlatie te zijn tussen de bitcoin en de prijsontwikkeling van aandelen, vooral die van technologiebeurs Nasdaq. Maar dit jaar presteert de bitcoin veel beter dan de Nasdaq en ook veel beter dan andere risicovolle beleggingen en goud.
De bitcoin kreeg ook een boost door de hoop dat de bankencrisis ervoor zal zorgen dat de Fed niet zo agressief door zal gaan met renteverhogingen. Dat zou goed zijn voor risicovolle beleggingen als cryptomunten.
Bitcoin ooit naar de $1 miljoen?
Belegger Balaji Srinivasan, voormalig chief technology officer van Coinbase, kwam vorige week met de opmerkelijke voorspelling dat de bitcoin binnen 90 dagen een miljoen dollar of meer waard zal zijn. Hij zette daar twee miljoen dollar op in.
Volgens Srinivasan kan bitcoin bij het optreden van hyperinflatie de wereld gaan domineren als digitaal goud, want dan verdampt de waarde van de Amerikaanse dollar en zullen landen, bedrijven en particulieren grote hoeveelheden bitcoin gaan aanhouden.
Marshall Bear van Gemini denkt dat het best waarschijnlijk is dat we ooit in een wereld zullen leven waarin bitcoin een miljoen dollar waard is, maar niet binnen de 90 dagen waar Srinivasan op heeft ingezet. "Als de bitcoin binnen 90 dagen een miljoen dollar waard is, zullen er hele vreemde dingen moeten gebeuren in de wereld die we niet willen", zegt hij tegen CNBC. Bear denkt dat het wel een jaar of tien gaat duren, voordat we maar enigszins in de buurt van die grens zullen komen.
Ardoino hoopt niet dat bitcoin ooit een miljoen dollar waard gaat worden. "Als bitcoin ooit zo'n hoog prijsniveau bereikt, is de hele economie verkruimeld", zei hij vorige week tijdens de Paris Blockchain Week. "Ik weet niet of dat wel een wereld is waar we in willen leven".