De bitcoin heeft zich op woensdag weer naar boven de 4.000 dollar gewerkt, na een aantal beroerde dagen. Aan het eind van de middag was de belangrijkste cryptomunt ruim 4.200 dollar waard.
Desondanks is de marktstemming rond de bitcoin en andere digitale munten erg kil.
Na maanden van dips en zijwaartse bewegingen zijn cryptomunten en masse veel van hun waarde kwijtgeraakt. Dat geldt voor de bitcoin, maar in het kielzog daarvan ook voor het overgrote deel van de andere crypto’s in de top honderd van virtuele munten. Dat blijkt onder meer uit data van CoinMarketCap.
De dalende koersen van digitale munten zorgen er nu ook voor dat miners zich terugtrekken uit de cryptomarkt. De reden hiervoor is eenvoudig: de voortdurend dalende prijs van cryptovaluta’s maakt dat het ‘delven’ van cryptomunten voor veel partijen onrendabel is geworden.
In het bijzonder zou dat gelden voor miners in Azië. De elektriciteitsprijs in China is in de afgelopen periode namelijk gestegen, omdat watercentrales door droogte minder energie hebben opgewekt dan verwacht. De kosten van het aanmaken van nieuwe cryptomunten met computers die veel energie vragen, zijn hierdoor toegenomen.
Minen kan niet meer uit
Naar verluidt zijn sinds half november tussen de 600.000 en 800.000 miningservers offline gegaan, zo meldt CoinDesk, dat op zijn beurt weer verwijst naar informatie van Mao Shixing, mede-oprichter en topman van F2Pool, een van de grootste miningpools ter wereld.
Deskundigen van de Amerikaanse grootbank JPMorgan stellen ook dat het nauwelijks meer de moeite waard is nieuwe digitale munten te minen. De kosten voor het winnen van cryptovaluta's zijn namelijk aanzienlijk. Naast de enorme energiekosten zijn het ook de technische installaties die moeten worden bekostigd.
Met prijzen tot 20.000 dollar voor een bitcoin eind vorig jaar kon het minen van bitcoins wel uit, aldus JPMorgan. Maar de bank stelt dat prijs voor een bitcoin nu te ver onder de rentabiliteitsdrempel is gedaald.
Weinig kans dat SEC overstag gaat
Daar komt nog bij dat Jay Clayton, voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder SEC, onomwonden heeft verklaard dat een bitcoin-ETF er voorlopig niet komt. Zogenoemde exchange traded funds zijn beleggingsfondsen die een specifieke aandelenindex, grondstof of valuta volgen.
Clayton vindt dat aanbieders onvoldoende kunnen waarborgen dat beleggers in een bitcoinfonds beschermd worden tegen koersmanipulatie. Het risico op fraude en koersmanipulatie is te groot. "Dergelijk waarborgen bestaan niet in veel van de markten waar digitale valuta's worden verhandeld", aldus Clayton dinsdag tegen zakenzender CNBC.
Er is momenteel een wachtrij van partijen die graag zulke ETFs willen lanceren. Ze zien een dergelijk fonds als een middel om de liquiditeit te vergroten en om institutionele investeringen aan te trekken. Maar in augustus van dit jaar heeft de SEC negen aanvragen voor een ETF op bitcoins afgewezen. En voorlopig lijkt de waakhond dus niet overstag te gaan.
Mohamed El-Erian ziet toekomst
Al met al zijn de vooruitzichten voor de cryptomarkt momenteel dus niet rooskleurig, en in bijzonder lijkt het op te gaan voor de bitcoinmarkt. Daarin is immers het meest in belegd.
Maar toch is er ook weer een duwtje in de rug. Namelijk van Mohamed El-Erian, een beleggingslegende en tevens economisch hoofdadviseur van het Duitse financiële concern Allianz.
Volgens hem zullen cryptomunten "wijdverspreid worden opgenomen in een breder ecosysteem", zei hij tijdens een interview op een beleggersconferentie van CoinDesk in New York. El-Erian zei dat hij ervan overtuigd is dat cryptocurrencies zullen blijven bestaan en niet meer weg te denken zijn.