- De cryptomarkt kreeg afgelopen weekend en maandag een flink klap, waarbij de bitcoin tot onder het niveau van 33.000 dollar zakte.
- Technische analisten wijzen erop dat de bitcoin geconfronteerd werd met een koerspatroon dat bekendstaat als een ‘death cross.’
- Hierbij passeert een koersgemiddelde voor de korte termijn een gemiddelde voor de langere termijn, wat op verdere neerwaartse druk duidt.
De cryptomarkt heeft het de afgelopen dagen zwaar, waarbij de belangrijkste digitale munt, de bitcoin, forse verliezen lijdt.
In een week tijd is de bitcoin meer dan 25 procent gedaald. Dinsdagochtend noteerde de bitcoin iets onder de 33.000 dollar en dinsdagmiddag zakte de bitcoin zelfs onder de 30.000 dollar, om vervolgens weer terug te keren naar een niveau van rond de 33.000 dollar.
Lees ook: Bitcoin zakt onder de $30.000: sluipende crash zet door
Technische analisten wijzen erop dat de bitcoin in het weekend te maken kreeg met een belangrijk koerssignaal dat duidt op verdere koersdruk. Het gaat hier om een koerspatroon dat bekendstaat als een zogeheten ‘death cross’.
Een death cross treedt op als de lijn van het 50-daags voortschrijdend koersgemiddelde de lijn van het 200-daags voortschrijdend koersgemiddelde neerwaarts doorbreekt.
In de bovenstaande grafiek is te zijn dat de paarse lijn (50-daags gemiddelde) onder de rode lijn (200-daags gemiddelde) duikt. Voor technische analisten is dit een teken dat het sentiment op de korte termijn verslechtert.
De paarse lijn van het 50-daags koersgemiddelde van de bitcoin daalt al een tijdje. De rode lijn van het 200-daags gemiddelde is nog opwaarts gericht, maar dreigt nu ook neerwaarts om te buigen.
China pakt de bitcoin harder aan
De cryptomarkt heeft de afgelopen dagen onder meer te maken met negatieve berichten uit China, waar de overheid de cryptomarkt harder probeert aan te pakken.
China is de favoriete locatie voor bedrijven die de rekenkracht van computers inzetten om transacties goed te keuren op het digitale logboek van de bitcoin, de blockchain.
Deze zogeheten 'miners' gebruiken hierbij veel energie, onder meer uit goedkope stroom van kolencentrales. De Chinese overheid wil daar een eind aan maken, onder meer uit milieu-overwegingen. Ook moet de Chinese regering niets hebben van ongereguleerde cryptomunten.
Microstrategy koopt nog meer bitcoins
Toch zijn er ook veel optimisten die herstel zien gloren voor de bitcoin. Een grote fan is bijvoorbeeld topman Michael Saylor van het Amerikaanse softwarebedrijf Microstrategy.
Maandag kondigde Microstrategy aan voor 489 miljoen dollar aan bitcoins te hebben bijgekocht. Het bedrijf bezit nu in totaal 105.085 bitcoins. Tegen de actuele koers van iets minder dan 30.000 dollar zijn die ongeveer 3,1 miljard dollar waard.
Saylor hoopt dat het 'death cross' van afgelopen weekend een vals signaal blijkt te zijn, en rekent op een omgekeerd signaal dat bekendstaat als een 'golden cross'. Dat is een koopsignaal waarbij het 50-daags voortschrijdend gemiddeld het 200-daags voortschrijdend gemiddelde opwaarts doorkruist.
In mei 2020 had de bitcoin voor het laatst te maken met een 'golden cross'. Daarna steeg de belangrijkste cryptomunt met meer dan 300 procent.
[activecampaign form=28]
Lees meer over cryptomunten:
- Miljardair Mark Cuban verslikt zich in cryptomunt Titan, die binnen dag van $60 naar 0 ging
- 5 vragen over het schimmige Nederlandse cryptobedrijf Xpose Protocol, waar Ajax-directeur Marc Overmars bij betrokken is
- Bitcoin versus ether: 10 experts vertellen welke cryptomunt ze liever aanhouden en waarom
- Feyenoord en Ajax stappen in de cryptomarkt – via ‘fan tokens’ kunnen supporters meebeslissen bij hun club