- De bitcoin heeft ruim 10 procent van zijn waarde verloren sinds vrijdagmiddag.
- De daling volgt op uitlatingen van de Chinese Staatsraad om het delven van cryptomunten aan te pakken.
- Ook andere cryptomunten zoals ether en dogecoin doken diep in het rood.
Vrijdagmiddag noteerde de bitcoin nog op bijna 42.000 dollar. Ruim een halve dag later staat de belangrijkste cryptomunt ter wereld ruim 5.000 dollar lager.
Aanleiding voor de daling zijn uitlatingen van de Chinese Staatsraad, het hoogste uitvoerend orgaan van de Volksrepubliek China. Die zette vrijdag een samenvatting van een vergadering online, waarin wordt opgeroepen om het delven van cryptomunten aan banden te leggen.
“We moeten alerter zijn en zoeken naar potentiële risico’s”, staat in de verklaring, die door Coindesk is vertaald. “We moeten bitcoin-mining en handelsactiviteiten aan banden leggen en voorkomen dat individuele risico’s een gevaar worden voor de gehele samenleving.”
In het kielzog van de bitcoin duikelden ook andere cryptomunten omlaag. Ether verloor ruim 18 procent, cardano meer dan 16 procent en dogecoin ruim 14 procent.
Woensdag daalde de cryptomarkt ook al fors na nieuws uit China. Toen herhaalde de Chinese centrale bank dat cryptomunten niet kunnen worden gebruikt om mee te betalen.
De waarde van de bitcoin dook even onder de 32.000 dollar, maar klom terug naar 40.000 dollar na een tweet van Tesla-topman Elon Musk. Daarin suggereerde hij dat de elektrische automaker het grootste deel van de bitcoin die in februari werd aangekocht nog altijd in bezit heeft.
China lanceert eigen digitale munt
China treedt al langer op tegen het delven van bitcoin en andere cryptomunten, omdat daardoor de klimaatdoelen van het land in het gedrang komen.
Bitcoin en andere cryptovaluta maken gebruik van blockchaintechnologie. Hierbij moeten transacties worden vastgelegd op een digitaal logboek. Dat gebeurt met behulp van ‘miners’, ofwel partijen die krachtige computers gebruiken om de transacties te verifiëren.
Als beloning hiervoor krijgen de miners een vergoeding in de vorm van nieuwe bitcoins. De computers die worden gebruikt om de transacties op de blockchain vast te leggen, gebruiken echter grote hoeveelheden elektriciteit.
Zo’n 80 procent van de energie die nodig is voor het ‘minen’ van bitcoins komt uit China. En ongeveer 40 procent van die Chinese activiteiten is afhankelijk van stroom uit kolencentrales, bleek in april uit een studie van Nature.
Deze kolencentrales zijn zo groot dat ze een bedreiging kunnen vormen voor de Chinese belofte om de CO2-uitstoot voor 2030 te verminderen en CO2-neutraal te worden in 2060.
Volgens de studie zullen de Chinese miners van bitcoin in 2024 bijna 131 miljoen ton aan CO2-uitstoot genereren: dat ligt dicht in de buurt van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van Italië of het olierijke Saudi-Arabië.
Bitcoinminers worden verdreven
Chinese regio’s die veel steenkool verbruiken, proberen bitcoinminers te verdrijven, omdat het anders niet lukt de CO2-uitstoot te beperken.
De autonome regio Binnen-Mongolië verbood eind april activiteiten op het gebied van bitcoin-mining. Vorig jaar is deze Chinese regio er niet in geslaagd om aan de doelstellingen voor energieverbruik te voldoen.
Binnen-Mongolië is goed voor 8 procent van het mondiale rekenkracht die nodig is om de blockchain van de bitcoin draaiende te houden. Dat is meer computerkracht dan de Verenigde Staten hieraan besteedt.
Bitmain, één van de grootste wereldwijde cryptominers, verplaatste na de ban haar activiteiten van Binnen-Mongolië naar gebieden met meer energie uit waterkracht, zoals de Chinese regio Yunnan.
China lanceert eigen digitale munt
Naast mining wil China ook strenger optreden tegen de handel in cryptomunten. De regering heeft namelijk onlangs een eigen digitale munt gelanceerd, waarmee het makkelijker is om geldtransacties te volgen.
De uitrol van de digitale yuan verloopt in twee stappen. Hij zal eerst verspreid worden onder commerciële banken. Die zijn er vervolgens verantwoordelijk voor de munt in handen van consumenten te krijgen, meldde CNBC.
De virtuele munt is verkrijgbaar op een kaart of op de mobiele telefoon met een foto van Mao Zedong, net als op papieren biljetten. Om te betalen met de munt is geen internetverbinding nodig.
China is het tweede land ter wereld en de eerste grote economie die een eigen digitale munt introduceert. De Bahama’s waren volgens Bloomberg het eerste land.
[activecampaign form=28]
Lees meer over cryptomunten:
- 4 cryptokenners voorspellen wat de bitcoin op lange termijn gaat doen en vertellen wat nieuwkomers op de cryptomarkt minimaal moeten weten
- Mysterieuze ‘walvis’ die 28% van dogecoin bezit doet ‘meme-aankoop’ van 420,69 coins
- 5 groene alternatieven voor de bitcoin die Elon Musk en Tesla kunnen overwegen
- Fameuze cryptohandelaar met de bijnaam ‘Wolf of All Streets’ noemt 5 kansrijke, maar minder bekende tokens
- Een manager van Goldman Sachs heeft naar verluidt ontslag genomen, nadat hij miljoenen verdiende met dogecoin