- Een nieuw record voor de bitcoin zou een negatief signaal betekenen voor grote techaandelen.
- Dat stelt een beursstrateeg van financieel adviesbureau Stifel.
- Aandelenstrateeg Barry Banister wijst erop dat er sprake is van een speculatieve hausse op de beurs en dat een piek van de bitcoin ook het einde van een fase van euforie kan inluiden.
- Lees ook: Bitcoin kan nog 15% verder stijgen, maar moet record van $73.000 wel aanscherpen, volgens technisch analist
Een nieuw record voor de koers van de bitcoin kan een negatief signaal afgeven voor de bredere aandelenmarkt, volgens aandelenstrateeg Barry Bannister van financieel adviesbureau Stifel.
De bitcoin bereikte een all-time high van ongeveer 73.800 dollar op 14 maart en is sindsdien weer iets teruggezakt. De grootste cryptomunt ter wereld wordt vrijdagochtend verhandeld voor ongeveer 66.500 dollar.
Bannister stelt in een rapport van afgelopen woensdag dat de recente stijging van de bitcoin samenvalt met signalen van de Amerikaanse centrale bank dat de inflatie voldoende onder controle is om de beleidsrente later dit jaar te verlagen.
Tegelijk is volgens de aandelenstrateeg sprake van een door euforie gedreven beursrally en dat wordt ook weerspiegeld door de opmars van de bitcoin.
"Er is een speculatieve koorts zichtbaar bij de bitcoin en de Nasdaq 100-index. Die wordt gevoed door een versoepelde houding van de Federal Reserve ten aanzien van het monetaire beleid. In onze optiek kan dit leiden tot een euforische piek", aldus Bannister.
De aandelenstrateeg verwijst in de technische grafiek hieronder dat de bitcoin de neiging heeft rond het koersniveau van 73.000 dollar te pieken.
En als de bitcoin inderdaad piekt, zijn de implicaties volgens Bannister negatief voor de bredere aandelenmarkt in de komende zes maanden, met name voor grote techaandelen en de Nasdaq 100.
Een piek in de bitcoin betekent het begin van "zwakte" voor grote techaandelen, een waarschijnlijke terugval in het beleggerssentiment. De brede S&P 500-index zou daarmee de komende zes maanden ondermaats kunnen presteren, waarbij waardeaandelen het relatief beter gaan doen, aldus het rapport.
De Federal Reserve bepaalt wat de beurs gaat doen
De grote katalysator voor een daling van techaandelen zou een ommekeer in de houding van de Amerikaanse centrale bank kunnen zijn. Die mikt nu op drie renteverlagingen later dit jaar. Maar als de inflatie hoger blijft dan verwacht en de economische groei relatief sterk blijft, moet de Federal Reserve mogelijk terugkomen op de geplande renteverlagingen.
In de optiek van Bannister kan een situatie waarin rentes langer dan verwacht op een hoger niveau blijven, zorgen voor een terugslag op de aandelenmarkt.