- De bitcoin heeft deze week een poging gedaan om weer op te krabbelen, maar de Amerikaanse centrale bank helpt niet mee.
- Analisten gaan er inmiddels vanuit dat de Federal Reserve de rente dit jaar vijf keer verhoogt.
- De renteverhogingen in de VS kunnen een negatief effect hebben op de koersen van cryptomunten en verliesgevende techbedrijven.
- Lees ook: De hoofdstrateeg van een cryptobedrijf legt uit waarom de bitcoin kan zakken tot $18.000 – en noemt 4 altcoins die interessant zijn om op te pikken in de dalende markt
Begin deze week trok de koers van de bitcoin aan, na een moeizame start van het jaar. Maar de opleving van de belangrijkste cryptomunt stagneert, nadat woensdag bekend werd dat de Amerikaanse centrale bank denkt aan een reeks renteverhogingen dit jaar.
Tussen maandag en woensdag trok de bitcoin aan van 33.000 dollar naar 38.000 dollar, maar vrijdag noteerde de bitcoin weer iets onder de 37.000 dollar.
De omslag kwam woensdagavond, toen voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve aangaf het waarschijnlijk te achten dat er meerdere renteverhogingen komen dit jaar. Analisten rekenen inmiddels op vijf renteverhogingen in 2022. Dit zou de belangrijkste Amerikaanse beleidsrente eind dit jaar naar 1,25 procent moeten brengen, vanaf het huidige niveau van 0 procent.
Hogere rentes in de VS betekenen dat vastrentende waarden met minder risico, zoals obligatieleningen en spaargeld, relatief weer wat aantrekkelijker worden ten opzichte van risicovolle beleggingen. In de laatste categorie vallen bijvoorbeeld aandelen van techbedrijven die nog weinig winst maken, maar ook cryptobeleggingen.
Voordat het besluit van de Fed naar buiten kwam, gingen marktwaarnemers uit van een wat meer gematigde houding van de Amerikaanse centrale bank.
Beleggers geven voorkeur aan meer stabiliteit
De afgelopen twee jaar hebben meer speculatieve techaandelen en cryptomunten het in een klimaat van extreem lage rentes juist extreem goed gedaan. Juist dit soort beleggingen zijn kwetsbaar als de Federal Reserve het goedkoopgeldbeleid gaat terugdraaien.
“Gedurende de coronapandemie werd er extra gespaard en een deel van dat geld ging juist naar risicovolle beleggingen. inclusief meme-aandelen en de bitcoin”, schrijft beleggingsstrateeg Peter Cecchini van Axonic Capital deze week in een rapport. “Beide soorten beleggingen hebben te maken gekregen met een terugslag. En dat wordt erger op het moment dat beleggen met geleend geld duurder wordt.”
Ook beleggingsstrategen die denken dat aandelen redelijk blijven presteren dit jaar, geven aan dat het er minder goed uitziet voor speculatieve beleggingscategorieën. De voorkeur van beleggers zal uitgaan naar bedrijven met een solide winstgevendheid. “Als je nu belegt, kies je voor aandelen van bedrijven die het van hun winstgevendheid moeten hebben”, zegt beursstrateeg Emmanuel Cau van Barclays tegen Insider.