Bitcoin vestigt dit jaar record na record. De cryptomunt brak in mei door de 2.000 dollar en een maand later was daar alweer 1.000 dollar bijgekomen.

Een half jaar later is de symbolische grens van 10.000 dollar in zicht.

Dinsdagochtend piekte de waarde op 9.929 dollar volgens de Coindesk Bitcoin Price Index, een ongewogen gemiddelde van de prijzen op verschillende bitcoin-ruilbeurzen.

Op Coinmarketcap.com, dat een ander mandje met bitcoinprijzen volgt, is de koers al boven de 10.000 dollar uitgekomen.

In het kielzog stijgen ook andere digitale valuta, zoals ethereum, bitcoin cash en litecoin. De totale waarde van alle cryptomunten samen bedraagt daardoor voor het eerst meer dan 300 miljard dollar, blijkt uit gegevens van Coinmarketcap.

Daarvan is iets meer dan de helft afkomstig van bitcoin:

Waarom de bitcoin afgelopen weekend een sprong omhoog maakte? Dat is zoals altijd gissen. Maar de bredere aandacht voor de belangrijkste cryptomunt speelt ongetwijfeld een rol.

Steeds meer bedrijven uit de financiële sector richten zich op de bitcoin. Vorige week werd bekend dat JPMorgan Chase overweegt om een cryptofonds op te richten. Daarmee kunnen klanten van de zakenbank gaan handelen in bitcoinfutures, opties op de bitcoinkoers die als het goed is medio december op de markt gaan komen.

De Chicago Merchantile Exchange, de grootste optiebeurs ter wereld, wil de bitcoinfutures dan aanbieden. Dat opent een scala aan nieuwe mogelijkheden voor handelaren in de bitcoin.

Voor consumenten wordt het bovendien steeds makkelijker om te handelen in cryptomunten. Fintechbedrijf Revolut wil begin december het kopen van bitcoin mogelijk maken voor de meer dan 1 miljoen klanten die de online bank inmiddels heeft.

Ondertussen is het aantal rekeningen bij Coinbase, een van de grootste platformen voor het handelen in cryptomunten als bitcoin en concurrent ethereum, dit jaar al bijna verdrievoudigd.

Bitcoin is een bubbel

De vraag is hoever bitcoin nog kan stijgen. Volgens hoofdonderzoeker Tom Lee van Fundstrat Global Advisors kan de cryptomunt de komende jaren de 25.000 dollar aantikken. Bitcoin-investeerder Dennis Porto is nog optimistischer. Hij signaleerde dat de bitcoin tot nu toe elke acht maanden in waarde is verdubbeld. Als die trend doorzet, is de cryptomunt in februari 2021 meer dan 100.000 dollar waard.

Andere analisten zijn een stuk voorzichtiger en wijzen erop dat de bitcoin alle kenmerken van een bubbel heeft. Juist omdat er geen fundamentele waarde valt te plakken op de bitcoin, kan de munt makkelijk nog verder stijgen, zolang het geloof in de munt blijft toenemen, stelt beleggingsstrateeg Shane Oliver van vermogensbeheerder AMP Capital.

Dit vergt wel een vorm van tunnelvisie, waarbij een belangrijk argument van bitcoinfans is dat anderen "het niet snappen".

"Misschien is het iets waar elke nieuwe generatie van jonge beleggers doorheen moet: het idee dat er een manier is om vliegensvlug rijk te worden en de overtuiging dat hun ouders gewoon te koppig zijn om dat te geloven", aldus Oliver.

Stroomverbruik is enorm

Wil bitcoin doorbreken bij het grote publiek, dan is er wel een probleem dat de gemeenschap eromheen op moet lossen: het bizar hoge energieverbruik.

Om transacties te controleren zijn duizenden computers met elkaar in een strijd verwikkeld om een complexe puzzel op te lossen. Of puzzel, het is meer alsof ze een potje Yahtzee doen waarbij de hoeveelheid rekenkracht een grote rol speelt. Wie als eerste vijf keer zes gooit, heeft gewonnen. (Hoe dit precies in zijn werk gaat, is hier uitgelegd.)

De winnaar krijgt een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins (en eventueel de transactiekosten die in rekening kunnen worden gebracht). Dat is de drijfveer voor de zogenoemde bitcoin-miners om te blijven puzzelen.

Maar al die computers verbruiken veel energie, blijkt uit gegevens van Digiconomist. Het verifiëren van transacties kost op jaarbasis nu ruim 29 terawattuur aan elektriciteit. Dat is meer dan het jaarlijkse stroomverbruik van 159 landen op aarde (de gele landen op de kaart hieronder):

Een bitcointransactie vreet evenveel energie als een Nederlands huishouden in een maand, genoeg om 200 keer een wasje te draaien.

Dat hoge energieverbruik lijkt op termijn onhoudbaar. Alex de Vries van Digiconomist pleit daarom voor een nieuwe manier om het bitcoinnetwerk draaiende te houden. Eentje die veel energiezuiniger is.

Transacties worden daarbij niet gecontroleerd door computers die aan het rekenen zijn, het zogenoemde proof-of-work-principe, maar door een random keuze te maken uit de computers in het netwerk, het zogeheten proof-of-stake. In plaats van een potje Yahtzee waarbij het gaat om zo vaak mogelijk te gooien om meer kans te maken wordt het een loterij waaraan je meedoet simpelweg door bitcoin te bezitten.

"Zo'n 'proof-of-stake-algoritme' vereist alleen dat een computer aan staat, niet dat hij hard aan het werk is", zegt De Vries tegen De Ingenieur. "Daardoor verbruikt het nog maar 0,01 procent van de energie van het bitcoin-algoritme."

Ethereum stapt binnenkort mogelijk over op deze energiezuinigere methode. Als dat goed werkt, volgt bitcoin misschien in de nabije toekomst.

(ADV) Makkelijk bitcoin kopen? Lees hier over de mogelijkheden

LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier

BEKIJK OOK: Ik probeerde een dag lang te betalen met bitcoin en een goudbaar