De bitcoin kan nogmaals in waarde halveren tot een niveau van ongeveer 15.000 dollar.
Dat stelt hoofd beleggingen Scott Minerd van de Amerikaanse vermogensbeheerder Guggenheim.
De belangrijkste drijfveer achter de opmars van de bitcoin in 2020 en de eerste maanden van 2021 was de beschikbaarheid van goedkoop geld. Maar daar gaat nu verandering in komen, aldus Minerd.
De bitcoin kan nog eens halveren in waarde vanaf het huidige niveau. Dat stelt Scott Minerd, hoofd beleggingen bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Guggenheim.
Afgelopen maandag zakte de bitcoin even onder het niveau van 30.000 dollar, om in de loop van de week terug te veren naar 34.000 dollar. Zaterdagochtend noteerde de belangrijkste cryptomunt dicht in de buurt van de 30.000 dollar.
In een interview met de tv-zender CNBC gaf Minerd vrijdag aan dat hij de bitcoin uiteindelijk ziet stabiliseren op een niveau van 15.000 dollar in de huidige verkoopgolf. "Als je naar het technische plaatje kijkt, dan ligt de echte bodem om 10.000 dollar. Maar dat is waarschijnlijk een beetje extreem, dus ik zou zeggen: 15.000 dollar."
Het niveau van 15.000 dollar dat Minerd waarschijnlijk acht, is nog zo'n 25 procent lager dan het koersniveau van iets boven de 20.000 dollar, dat sommige technische analisten als een realistisch steunniveau zien.
Volgens Minerd is één van de drijvende krachten achter de explosieve koersstijging van de bitcoin vorig jaar het ruime monetaire beleid van centrale banken geweest. Maar dit beleid van liquiditeitsverschaffing wordt zoetjes aan minder ruim en dat drukt de koers van de bitcoin, omdat speculeren met geleend geld minder goedkoop wordt.
Uit recente notulen van de Amerikaanse centrale bank blijkt dat men nadenkt over het terugdraaien van het programma voor opkopen van obligaties, dat begon op het hoogtepunt van de COVID-19 pandemie vorig jaar. Dit zou betekenen dat de centrale bank stopt met het kunstmatig omlaag duwen van marktrentes.
Gegeven dit neerwaartse prijsrisico voor de bitcoin en het historische patroon waarin het jaren duurt voordat de prijs van bitcoin herstelt na een terugval, denk Minerd dat speculanten zich moeten haasten om hun geld weer in deze cryptomunt te steken.
Hij denkt dat bitcoin de komende paar jaar grofweg zijwaarts zal bewegen voordat de prijs weer duidelijk omhoog gaat.
Na de piek van bijna 20.000 dollar eind 2017 daalde de prijs van bitcoin met meer dan 80 procent en bleef drie jaar rond een niveau onder de 10.000 dollar hangen, voordat er weer een duidelijke opwaartse beweging naar nieuwe records plaatsvond.
Ondanks de sombere vooruitzichten van Minerd voor de komende jaren, ziet hij wel potentie voor bitcoin op de langere termijn. Volgens een analyse van Guggenheim kan de prijs van bitcoin oplopen binnen een range van 400.000 tot 600.000 dollar als de cryptomunt succesvol een plekje weet te veroveren tegenover goud als alternatieve belegging voor vermogensbeheerders.
[activecampaign form=28]