Zo bewegelijk als de koersen van cryptomunten zijn, zo verdeeld zijn de meningen over waar het naartoe gaat met de markt voor digitale valuta.
Na de klap van medio januari is sinds enkele dagen sprake van een tweede golf van dalingen van de bitcoin en een reeks andere cryptomunten.
Het is inmiddels niet overdreven om te spreken van een echte crash. Want het niveau van rond de 6.000 dollar dat de bitcoin dinsdagochtend benaderde, ligt bijna twee derde lager dan het piekniveau van eind december. In de loop van dinsdag krabbelde de bitcoin overigens weer wat op.
Volg hier de koers van de bitcoin.
De bitcoin is met een stand van rond de 7.000 dollar terug bij het niveau medio november 2017. Maar volgens technisch analist Greg McKenna van AxiTrader is de malaise waarschijnlijk nog niet voorbij, zo vertelt hij aan onze collega’s van Business Insider Australia.
“Het lijkt er steeds meer op dat we te maken hebben met een vallend mes dat niemand wil opvangen. Waarom zou je ook? Er is geen duidelijke aanwijzing wat dit zou kunnen stoppen”, aldus McKenna.
De grafiek hieronder illustreert volgens McKenna dat het 'technische plaatje' er niet goed uitzien voor de bitcoin.
(klik voor uitvergroting)
"Dit kan uitmonden in een volledige omkering, waarbij de bitcoin terugzakt naar niveaus tussen de 1.850 dollar en 2.966 dollar", aldus McKenna.
Ook andere belangrijke cryptomunten zoals ripple en ethereum zijn hard gezakt de afgelopen weken, met percentages tussen de 40 en 70 procent. Een belangrijke aanleiding is verhoogde activiteit van overheden die zich zorgen maken over frauduleuze praktijken op de ongereguleerde markt voor digitale valuta.
Onderstaande grafiek van de site coinmarketcap.com laat zien dat er sinds de piek van begin januari voor de gehele cryptomarkt meer dan 500 miljard dollar aan beurswaarde is verdampt. Momenteel zijn alle cryptomunten samen minder dan 300 miljard dollar waard, waarbij de bitcoin iets meer dan een derde voor z'n rekening neemt.
(klik voor uitvergroting)
Fervente fans van cryptomunten en de onderliggende blockchaintechnologie houden echter vast aan hun geloof.
Zogenoemde ‘hodlers’, cryptofans die graag vasthouden aan hun digitale munten, zijn nog steeds vol vertrouwen. Zo stelt Antonio Pompliano, een voormalige Facebook-manager die een investeringsbedijf voor blockchainbedrijven is begonnen, dat hij het nog steeds goed mogelijk acht dat de bitcoin eind dit jaar op 50.000 dollar staat.