De bitcoin heeft maandag opnieuw recordniveaus bereikt, maar de cryptomunt zit nog lang niet aan zijn plafond. Dat beweert bitcoin-investeerder Dennis Porto, die tevens student aan de prestigieuze Harvard-universiteit is.
Sinds eind juli is de waarde van een bitcoin met 16 procent gestegen, ondanks de onzekerheid rond de splitsing. In vergelijking met exact een jaar geleden is de prijs van een bitcoin met 443 procent toegenomen.
Porto denkt dat de waarde van de cryptomunt verder kan stijgen tot 100.000 dollar. Maar alleen als de bitcoin zich blijft houden aan een van de gouden regels uit de technologiewereld: de wet van Moore.
De wet van Moore is een voorspelling die in 1965 werd gedaan door een van de mede-oprichters van chipbedrijf Intel, Gordon Moore. Hij stelde dat het aantal schakelingen op een chip door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt.
“De wet van Moore heeft betrekking op het aantal transistoren op een chip, maar kan worden toegepast op elke digitale technologie”, schrijft Porto in een e-mail aan Business Insider. “Elke technologie die exponentieel groeit, heeft een verdubbelingstijd.”
Normaal gesproken is de regel van toepassing op de rekenkracht of snelheid van een bepaalde technologie. Maar volgens Porto houdt de bitcoinprijs zich tot nu toe ook aan een variant op de wet van Moore: de waarde van de cryptomunt is elke acht maanden verdubbeld.
"Dit is een unieke kans voor beleggers", aldus Porto. "Het was moeilijk om te investeren in computerchips of internetsnelheid, maar het is heel makkelijk om bitcoin te kopen."
Porto verwacht dat de huidige trend doorzet, tot bitcoin op grote schaal wordt gebruikt als betaalmiddel. Volgens zijn berekening doorbreekt de bitcoin in februari 2021 de symbolische grens van 100.000 dollar.
Natuurlijk kan er in de tussentijd een andere cryptomunt opduiken die bitcoin voorbijstreeft. Ethereum is daarvoor een kandidaat.