• CEO Michael Saylor van het Amerikaanse softwarebedrijf MicroStrategy schafte in de laatste maanden van 2020 voor ruim 1 miljard dollar aan bitcoins aan.
  • Saylor denkt dat de koopkracht van de dollar sterk zal afnemen en dat het daarom loont om te beleggen in de bitcoin.
  • Sceptici zien in de cryptomunt niets anders dan een grote speculatieve zeepbel.

Topman Michael Saylor van het Amerikaanse softwarebedrijf MicroStrategy was lange tijd geen fan van de bitcoin. Maar tijdens de coronacrisis van 2020 is hij van gedachten veranderd.

Saylor wekte afgelopen augustus de nodige verbazing door met zijn bedrijf voor 250 miljoen dollar aan bitcoin te kopen. Het was de eerste keer dat een beursgenoteerd bedrijf zoveel in de cryptomunt investeerde. 

In september trok Saylor opnieuw de portemonnee en schafte hij voor nog eens 175 miljoen dollar aan bitcoin aan. En in december stak hij zelfs 650 miljoen dollar in de digitale munt.

MicroStrategy leende via zogenoemde converteerbare obligaties geld en kocht daarvoor 29.646 bitcoins. In een persbericht maakte het bedrijf op 21 december bekend in totaal 1,3 miljard dollar te hebben besteed voor de aanschaf van 70.470 bitcoins.

Het eurekamoment van Saylor

Het financiële tijdschrift Barron's noemt Saylor vanwege zijn grootschalige investering in de cryptomunt "de belangrijkste bekeerling" van de bitcoin.

Saylor was tot het uitbreken van de coronacrisis in maart afgelopen jaar sceptisch over de digitale munt.

"In de afgelopen tien jaar was er vooral veel rumoer rond de bitcoin", stelt Saylor in een recent online gesprek met oprichter Anthony Scaramucci van investeringsmaatschappij SkyBridge.

"Ik wist dat het interessant was en dat veel mensen er druk mee waren", herinnert hij zich. "Maar er was vooral veel ophef en ik maakte me drukker over de nieuwe iPhone en de plannen van Facebook en Amazon."

Maar toen kwam de coronacrisis die gepaard ging met fiscale en monetaire steun voor de economie.

In de Verenigde Staten vond een ongekende monetaire expansie plaats, waarbij de centrale bank met ingrepen op de kapitaalmarkt vers geld in de economie pompte. Saylor zag dat als een voorbode van inflatie en vreesde dat de koopkracht van dollars die MicroStrategy in kas had op termijn fors zou afnemen.

"In de laatste tien jaar hadden we te maken met een toename van de geldhoeveelheid met zo'n 5 procent per jaar", stelt hij. Maar in 2020 werd de geldhoeveelheid volgens Saylor met 20 tot 25 procent uitgebreid. Er kwamen fors meer dollars in omloop.

Het beleid van de centrale bank is erop gericht om goedkoop geld beschikbaar te stellen en rentes laag te houden, zodat bedrijven en consumenten makkelijk kunnen lenen om te investeren en consumeren.

Het tijdelijk in omloop brengen van meer dollars is niet hetzelfde als inflatie, ofwel de stijging van prijzen van goederen en diensten. Maar Saylor interpreteert dit wel zo, in de zin dat hij tot de overtuiging is gekomen dat de koopkracht van de dollar op termijn drastisch gaat afnemen.

"We konden het feit dat de geldhoeveelheid aan het toenemen was niet meer negeren", zegt hij tegen Scaramucci. "We moesten als bedrijf iets doen. We zijn niet gaan investeren in de bitcoin omdat we denken dat er geen risico's zijn, maar omdat we concludeerden dat je met een vrijwel zekere halvering van de koopkracht van dollars binnen vier jaar net zo goed iets anders kunt proberen met je liquide middelen."

Versleutelde code, digitaal goud of een veilige haven

Beleggen in de bitcoin is al lange tijd een onderwerp waar grote meningsverschillen over zijn.

Volgens sceptici is de cryptomunt niks meer dan versleutelde code, een reeks cijfers, en is er geen enkele basis om er waarde aan toe te kennen. Saylor gelooft daarentegen dat de bitcoin een vorm van "digitaal goud" is.

Om het belang van de bitcoin te benadrukken, trekt hij een parallel met de impact van Twitter als sociaal netwerk. 

Aanvankelijk was Twitter als discussieplatform niet meer dan een stukje technologie dat verschillende partijen konden kopiëren. "Maar toen iedereen op Twitter zat, er een half uur tot een uur per dag op keek, en 400 miljoen mensen dagelijks 400 miljoen uur aan Twitter besteedden, was het geen stukje software meer, maar het dominante digitale discussieplatform."

Saylor denkt dat de bitcoin een vergelijkbare rol krijgt in de digitale monetaire wereld. "Het merk bitcoin is als digitaal goud dat in de hoofden van miljarden mensen zit", zegt Saylor. "Aan de andere kant van het netwerk zitten miners en zijn er vele miljarden dollars geïnvesteerd in speciale hardware. Die is over de hele wereld gedecentraliseerd aanwezig met geen enkel ander doel dan het runnen van het digitale netwerk van de bitcoin."

Nu steeds meer grote institutionele beleggers nadenken over investeren in de bitcoin is Saylor ervan overtuigd dat de cryptomunt in toenemende mate zal worden gezien als "veilige haven".

De vele problemen van de bitcoin

Voordat grote beleggers de bitcoin echt zullen accepteren als vervanging van goud moeten nog heel wat hindernissen worden genomen.

"Je moet je over al je zorgen heenzetten wat betreft hacken, splitsingen van het bitcoin-netwerk, een mogelijk verbod door overheden, fiscale aspecten, enzovoorts", zegt Saylor.

Ook bitcoin-eigenaren kunnen voor problemen zorgen. Volgens The New York Times zijn veel mensen die ooit bitcoins hebben aangekocht, het wachtwoord van hun digitale portemonnee vergeten of is die vergrendeld nadat ze meerdere hebben geprobeerd toegang te krijgen.

Lees ook: Duitse programmeur bezit voor €200 miljoen aan bitcoin, maar weet z’n wachtwoord niet meer – hij heeft nog 2 pogingen

Cryptobedrijf Chainalysis heeft becijferd dat zo'n 20 procent van de huidige 18,5 miljoen bitcoins verloren zijn gegaan of vastzitten in vergrendelde digitale portemonnees. Dat gaat om een totaalwaarde van 140 miljard dollar.

Saylor is echter niet onder de indruk van alle mitsen en maren. "Als je de koudwatervrees eenmaal hebt overwonnen en ervan overtuigd bent dat de bitcoin het digitale goud is en de beste veilige haven voor de 21e eeuw, dan moet je je buigen over de vraag hoe je bitcoins gaat kopen", zegt Saylor. "Dat kan niet bij traditionele banken of andere financiële dienstverleners."

Het kostte Saylor zo'n acht weken om alle antiwitwasprocedures te doorlopen met zijn bedrijf MicroStrategy en de eerste aankoop van bitcoins te doen. Hoewel het proces omslachtig was, zag hij ook een groot voordeel.

"Ik vond het geweldig dat het zo moeilijk is dit spul te kopen. De bitcoin moet wel ondergewaardeerd zijn, omdat iedereen die met dit proces aan de slag gaat meer gaat betalen voor bitcoins", zegt hij.

Toen Saylor in augustus 2020 de eerste grote aankoop deed met MicroStrategy betaalde hij zo'n 9.400 dollar per bitcoin. Eind vorige week was de cryptomunt zo'n 35.000 dollar waard na een onrustige week met koersschommelingen van tussen de 35.000 en 40.000 dollar.

Afgelopen najaar was Saylor ongerust dat de koers van de bitcoin explosief zou stijgen, terwijl hij bezig was om de cryptomunt in te slaan. "Gelukkig had ik genoeg tijd, maar feit blijft dat het erg hard ging."

[activecampaign form=28]

Lees meer over bitcoin en andere cryptomunten: