- De bitcoin leek in oktober een goede manier voor beleggers om zich in te dekken tegen hogere inflatie.
- Maar in november is de belangrijkste digitale munt fors teruggezakt, terwijl inflatiecijfers in de VS en elders omhoog schieten.
- Veel grote beleggers beschouwen de bitcoin nog altijd als te riskant om te dienen als bescherming tegen inflatie.
- Lees ook: Steunniveau van $58.000 is belangrijk voor de bitcoin: daaronder dreigt verdere daling, zegt een technisch analist
De bitcoin piekte rond 10 november op een nieuw recordniveau van bijna 69.000 dollar. Maar daarna zette ook een flinke daling in. Maandag noteerde de belangrijkste cryptomunt iets onder de 58.000 dollar, een daling van ruim 15 procent in ongeveer tien dagen.
De terugval van de bitcoin komt op een moment dat de zorgen over toenemende inflatie in de wereld alleen maar toenemen. Zo werd juist rond het moment dat de bitcoin op een recordhoogte stond, bekend dat de inflatie in de VS in oktober tot een in deze eeuw ongekend hoog niveau van 6,2 procent is gestegen.
Bitcoins-aanhangers claimen graag dat de belangrijkste digitale munt als bescherming tegen inflatie kan dienen, vanwege de inherente schaarste. Volgens de technische opzet van de bitcoin komen er namelijk maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop.
Maar de recente koersbeweging van de bitcoin duidt er niet op dat het idee van de bitcoin als vluchtheuvel tegen stijgende prijzen van goederen en diensten breed wordt omarmd. “We moeten het verhaal dat de bitcoin bescherming biedt tegen inflatie met een grote korrel zout nemen”, vertelt valuta-expert James Malcolm van zakenbank UBS. “Het is een verkeerde manier van denken over cryptovaluta.”
Bitcoin: het digitale goud?
Toen de bitcoin bedacht werd, was het de bedoeling dat het een digitaal alternatief voor klassieke valuta zou worden. Tegenwoordig zien cryptofans de bitcoin meer als het digitale equivalent van goud. Een belegging die zijn waarde behoudt en niets meer.
Net als bij goud is er maar een beperkte hoeveelheid bitcoins. Er zullen in totaal slechts 21 miljoen tokens gemaakt worden en er zijn al 18,9 miljoen in omloop. Die schaarste zorgt ervoor dat de cryptomunt zijn waarde behoudt op de lange termijn, is de gedachte onder fans van digitale munten.
Het idee dat de bitcoin bescherming biedt tegen stijgende prijzen van goederen en diensten, is de afgelopen maanden steeds populairder geworden. Toen de bitcoin in oktober omhoog schoot, benadrukte analist Nikolaos Panigirtzoglou van zakenbank JPMorgan in een rapport dat "de perceptie van de crypto als hedge" achter die waardestijging zat.
Koers bitcoin gevoelig voor reeks van factoren
Maar de afgelopen tien dagen laten weer eens zien waarom grote beleggers wegblijven van deze 'hedge': de bitcoin zakte in, terwijl zorgen rond hoge inflatie toenamen.
Volgens analist Malcolm van UBS laat deze koersontwikkeling zien dat er meer factoren zijn die de waarde van de bitcoin beïnvloeden. "Inflatie is slechts één van de factoren", legt hij uit.
Een belangrijk obstakel voor grote beleggers om vol in te stappen is het brede spectrum van risico's dat verbonden is aan de bitcoin, in tegenstelling tot bijvoorbeeld goud. Malcolm wijst onder meer naar strengere overheidsregulering die de adoptie van de bitcoin kan vertragen en ook de koers negatief kan beïnvloeden. "In dat geval zou de bitcoin juist geen goede bescherming zijn voor inflatie", zegt hij.
Voorstanders van het idee dat de bitcoin een vorm van digitaal goud is, wijzen erop dat de waarde van de cryptomunt afgelopen jaar fors is gestegen, toen de inflatie ook toenam. Toch wijzen critici erop dat beleggers niet op die trend kunnen vertrouwen.
Als de geschiedenis iets leert, kan de bitcoin zomaar weer dippen op de manier waarop dat in 2018 gebeurde. Toen duikelde de waarde van de bitcoin van 20.000 dollar aan het einde van 2017 naar 4.000 een jaar later.
Catherine Doyle, strategist bij BNY Mellon Investment Management, beschouwt de bitcoin als een "riskante" belegging: "Cryptovaluta kunnen niet de stabiele basis zijn van een beleggingsportefeuille", legt ze uit. "Ze zijn te speculatief en te rauw."
Toch moet een ding in ogenschouw worden genomen: de bitcoin bestaat pas sinds 2009. Zelfs de grootste sceptici moeten toegeven dat de cryptovaluta theoretisch als bescherming tegen inflatie kan dienen, zeker als grote beleggers daarin geloven. Volgens JPMorgan's Panigirtzoglou is er "weinig twijfel" dat de bitcoin met goud zal blijven concurreren.
In de ogen van grote vermogensbeheerders is de bitcoin echter nog lang niet zover. Het is vooralsnog een speculatieve belegging die door allerlei factoren hard kan stijgen, maar even gemakkelijk en snel implodeert.