Donderdagmiddag schoten cryptomnunten plots massaal omhoog en het lijkt erop dat dit momentum even aanhoudt. De bitcoin noteerde vrijdagochtend dicht tegen de 8.000 dollar aan.
Een directe reden voor de opleving lijkt niet voor handen. Sommige analisten wijzen op het afwikkelen van zogenoemde shortposities. Dan gaat het om speculanten die met geleend geld op een daling van de bitcon hadden gespeculeerd. Als die daling te lang uitblijft moeten de speculanten op een gegeven moment bitcoins bijkomen om hun leningen te kunnen terugbetalen. Daarmee kunnen ze de koers opdrijven.
Ook andere cryptomunten stegen in het kielzog van de bitcoin. Ethereum noteerde vrijdagochtend op 489 dollar en ripple zat op 0,62 dollar.
De situatie bij de 10 grootste cryptomunten zag er vrijdagochtend als volgt uit:
(klik voor uitvergroting
De afgelopen weken fluctueert de bitcoin overigens tussen niveaus van 6.500 dollar en 8.000 dollar. Sinds de grote terugslag van januari en februari lijkt de belangrijkste cryptomunt ter wereld moeilijk van deze bandbreedte los te kunnen komen.
'Bitcoin komt nooit meer op piek van $20.000'
De prijs van de grootste cryptomunt ter wereld is in vier maanden tijd ruim gehalveerd. Volgens de Britse bank Barclays is het onwaarschijnlijk dat bitcoin ooit nog hoger komt dan de recordstand van 19.843 dollar uit december.
"Anders dan bij eerdere pieken in de prijs van bitcoin, blijkt uit onderzoek gebaseerd op onze modellen dat de speculatieve bubbel van cryptovaluta waarschijnlijk over zijn hoogtepunt heen is", stelt de bank in het jaarlijkse rapport Equity Gilt dat deze week is uitgekomen.
De voorspelling is onderdeel van een bredere vergelijking tussen de cryptogekte van het afgelopen jaar en modellen voor de verspreiding van epidemieën.
Het analistenteam dat wordt geleid door Joseph Abate zegt dat er een opvallende overeenkomst is tussen de eerdere stijgende populariteit van bitcoin en de verspreiding van virussen als influenza.
"Door dit model toe te passen op het speculatieve gedrag in de cryptowereld blijkt dat als er eenmaal een voldoende groot deel van de bevolking dat vatbaar is voor speculatie bewust wordt van een munt als bitcoin en eigenaar wordt van cryptomunten dat er een opwaarste druk komt op de prijzen", schrijven ze. "De mensen voor wie de aantrekkingskracht van bitcoin in het speculatieve karakter lag, worden daarna verkopers en staan zo aan het begin van een neerwaartse spiraalm blijkt uit onze empirische analyse van historische prijsontwikkelingen."
Nederlanders speculeren met relatief kleine bedragen op cryptomunten
Ook Nederlanders zijn massaal gevallen voor de cryptohype eind 2017, maar volgens toezichthouder AFM speculeren Nederlanders met relatief kleine bedragen, zo meldt De Volkskrant. Zo'n 6 procent van de Nederlandse cryptobeleggers heeft meer dan 1.000 euro in digitale valuta gestoken, aldus de AFM,