Tweede Paasdag brengt licht herstel op de markt voor cryptomunten, na een dramatisch verlopen paasweekend.

De bitcoin verloor zondag opnieuw terrein en daalde even tot onder de 6.500 dollar. Ethereum, de nummer twee op de markt, zakte tot een niveau minder dan 370 dollar.

Maandag bracht enige stabilisatie. De bitcoin steeg tot iets boven de 7.000 dollar, ethereum veerde op tot 390 dollar en ripple, de nummer drie in de markt kwam terug tot op 0,49 dollar.

Analisten bij de London Block Exchange stelden afgelopen week dat het niveau 7.700 dollar een “key support level” is voor bitcoin. Het feit dat de munt onder dat steunniveau is gekomen is volgens de analisten een teken van flinke deuken in het marktsentiment.

De cryptomarkten staan al maanden onder druk na een enorme stijging in 2017. De totale marktwaarde is teruggevallen van een piek van 800 miljard dollar in december 2017 tot iets meer dan 260 miljard dollar op maandag. Dit vanwege zorgen over regulering, oplichtingspraktijken in de markt en afnemende interesse bij consumenten.

Over het eerste kwartaal van dit jaar verloor de cryptomarkt in totaal zo'n 345 miljard dollar aan waarde.

(klik voor uitvergroting)

bitcoin, cryptomarkt

Hoewel de markt voor cryptomunten dit jaar forse klappen krijgt, neemt het relatieve aandeel van de bitcoin juist toe.

Maandag was de belangrijkste cryptomunt ter wereld goed voor een marktwaarde van 120 miljard dollar. Daarmee nam de bitcoin ongeveer 45 procent van de waarde van alle cryptomunten voor zijn rekening, het grootste aandeel sinds de start van dit jaar.

(klik voor uitvergroting)

bitcoin, dip $ 6.500

De top 3 op de cryptomarkt - bitcoin, ethereum en ripple - slokt liefst twee derde van de totale waarde van alle cryptomunten op. Er lijkt de laatste weken dus sprake van een beweging waarbij beleggers kleinere cryptomunten sterker mijden en ten faveure van de grootste digitale valuta.

Volgens de site coinmarketcap.com zijn inmiddels er meer dan 1.500 cryptovaluta in omloop.

Bekijk hier de koers van de bitoin in euro en dollar op finanzen.nl