- Miners zijn computers die transacties in het Bitcoin-netwerk verwerken. De miner die als eerste een blok aan de blockchain toevoegt ontvangt een beloning.
- Iedere vier jaar wordt de beloning gehalveerd. Hierdoor ontvangen miners een steeds kleinere beloning. De volgende halvering vindt in 2024 plaats.
- Omdat het aanbod na de halvering afneemt wordt over het algemeen gedacht dat de prijs van Bitcoin na de halvering stijgt. Deze gedachte biedt echter geen garantie, want verschillende factoren hebben invloed op de prijs van Bitcoin.
Bitcoin kent een maximale voorraad van 21 miljoen munten. Op dit moment zijn deze munten nog niet allemaal uitgegeven. Dat gebeurt doordat ze als beloning aan miners die een blok aan de blockchain toevoegen worden uitgekeerd. Toen Bitcoin net was ontstaan ontvingen miners nog 50 Bitcoins per blok.
Deze beloning wordt echter steeds kleiner. Iedere vier jaar vindt de Bitcoin halving plaats, waar de beloning wordt gehalveerd. Rond mei 2024 vindt de eerstvolgende halving plaats. Miners ontvangen dan nog 3,125 Bitcoins per blok, en dat kan zomaar een grote invloed op de koers van Bitcoin hebben.
Miners ontvangen een steeds kleinere beloning voor het toevoegen van een blok aan de blockchain
Binnen het netwerk van Bitcoin verwerken miners de transacties. Dit zijn computers die met elkaar zijn verbonden en zo snel mogelijk alle transacties proberen te controleren. De miner die als eerste alle transacties op de juiste manier heeft verwerkt mag de transacties tot een blok samenvoegen. Dit blok wordt vervolgens aan de blockchain toegevoegd.
Voor het toevoegen van een blok ontvangt de miner een beloning. Deze beloning bestaat uit nieuwe Bitcoins die nog niet eerder in omloop waren. Deze beloning wordt echter steeds kleiner, totdat alle 21 miljoen Bitcoins zijn uitgegeven.
Het verkleinen van deze beloning wordt de Bitcoin halving genoemd. De beloning wordt namelijk iedere vier jaar gehalveerd. Dat heeft niet alleen een invloed op de inkomsten van miners, maar mogelijk ook op de Bitcoin-koers.
De eerste halvering vond in 2012 plaats – Dit was de invloed van de Bitcoin halving op de koers in het verleden
De eerste Bitcoin halving vond in november 2012 plaats. Toen werd de beloning van 50 Bitcoins per blok gehalveerd naar 25 Bitcoins per blok. In juli 2016 vond de tweede halvering plaats. De beloning werd toen gehalveerd naar 12,5 Bitcoins per blok. De derde en laatste halvering vond in mei 2020 plaats. De beloning werd toen verlaagd naar 6,25 Bitcoins per blok.
De Bitcoin halving heeft invloed op de inflatie van Bitcoin. Het heeft mogelijk ook gevolgen op de prijs, want de verhouding tussen vraag en aanbod wijzigt. Mocht de vraag groter worden en het aanbod niet gelijk toenemen, kan dit voor een prijsstijging zorgen.
In 2020 steeg de prijs van Bitcoin al enkele maanden voor de halvering. Kort na de halvering bleef de prijs vrij stabiel. Deze vroege stijging zagen we ook in 2016, al bereikte de prijs toen vlak na de halving een hoogtepunt. De koers steeg in 2012 pas enkele maanden na de halvering.
Kan de halving in 2024 de trigger voor een nieuwe bull markt zijn?
De volgende Bitcoin halving vindt waarschijnlijk rond mei 2024 plaats. Dan wordt de beloning gehalveerd naar 3,125 Bitcoins per blok. Toch blijft het onzeker of de halvering in 2024 ook daadwerkelijk enige invloed op de prijs gaat hebben. Er zijn namelijk veel meer factoren die de vraag en het aanbod van Bitcoin kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan adoptie, economische omstandigheden, wereldwijde politieke gebeurtenissen en regelgeving zoals MiCA. Dit is de nieuwe crypto regulatie binnen de Europese Unie die op 20 april 2023 is ingegaan.
Doe daarom altijd onderzoek voordat je in Bitcoin investeert. Kies ook een veilige exchange uit om het risico te verminderen. Bitvavo is een Nederlandse exchange waar je Bitcoin en meer dan 180 andere cryptocurrencies met iDEAL, Bancontact, PayPal koopt.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitvavo. Wil je zelf starten met crypto? Maak hier eenvoudig je account aan en begin met handelen.