- De bitcoin wordt vaak vergeleken met goud als middel om waarde te behouden.
- Maar vanwege de grote beweeglijkheid van de koers van de bitcoin, zijn er ook veel critici die de bitcoin geen goed oppotmiddel vinden.
- Er zijn 8 punten waarop je de bitcoin en goud naast elkaar kunt leggen, volgens zakenbank JPMorgan.
- Lees ook: Bitcoin daalt voor het eerst in 4 maanden tot onder de $40.000 – de mogelijk snellere renteverhoging in de VS lijkt de oorzaak
De onderliggende waarde van het digitale transactienetwerk waarop de de bitcoin draait, wordt niet bepaald door kasstromen of dividenden, maatstaven die gewoonlijk worden gebruikt om aandelen te waarderen. In plaats daarvan wordt de prijs van de bitcoin uitsluitend bepaald door de dynamiek van vraag en aanbod, gedreven door kopers en verkopers.
“Het netwerk van de bitcoin waarop transacties worden goedgekeurd, heeft geen inherente waarde”, stelt zakenbank JPMorgan in een recent rapport. Tegelijk zien analisten van de bank ziet de blockchaintechnologie van bitcoin wel als de drijvende kracht achter de waarde van het netwerk.
Een belangrijk argument hierbij is de schaarste van het aanbod. De bitcoin is zo opgezet dat er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop komen. Daarvan zijn er al bijna 19 miljoen vrijgegeven.
Inflatie en soepel monetaire beleid stuwen interesse voor ‘schaarse’ bitcoin
Centrale banken die klassieke valuta zoals de dollar en de euro uitgeven, hebben het monetaire beleid sinds het begin van de coronacrisis sterk versoepeld en duizenden miljarden aan ‘goedkoop geld’ in omloop gebracht.
Dit soepele monetaire beleid is inmiddels gepaard gegaan het fors hogere inflatie. Dat heeft ertoe geleid dat sommige beleggers op zoek zijn gegaan naar alternatieven voor de functie van valuta als oppotmiddel, en dat hebben gevonden in de bitcoin en goud.
“We denken dat de voordelen van de bitcoin zoals de digitale schaarste en de functie als oppotmiddel, zwaarder zullen wegen dan de nadelen zoals de volatiliteit en de prijsschommelingen op korte termijn”, concluderen de analisten van JPMorgan.
Dit zijn de acht kenmerken die helpen uitleggen wat een ‘oppotmiddel’ is en hoe de bitcoin zich verhoudt tot fysiek goud, volgens de analisten van de zakenbank.
1. Duurzaam
“De bitcoin kan niet worden vernietigd en gaat ook niet zo maar verdwijnen. De cryptomunt zal blijven bestaan zolang het netwerk bestaat. Aangezien het netwerk gedecentraliseerd is, is het erg lastig om de bitcoin te vernietigen. Als je goud vergelijkt met de bitcoin, zijn beide duurzaam”, aldus JPMorgan.
2. Transporteerbaar
“De bitcoin is bijzonder gemakkelijk te bewaren en over te dragen. Grote hoeveelheden bitcoins kunnen vrijwel onmiddellijk over de hele wereld worden verzonden en kunnen op een mobiele telefoon worden opgeslagen. Goud is moeilijker te vervoeren en duurder om op te slaan en te verzekeren”, aldus JPMorgan.
3. Inwisselbaar
“De bitcoin is converteerbaar en inwisselbaar met andere valuta. Het maakt daarbij niet uit hoe je een bitcoin opdeelt in kleinere eenheden. Goud is over het algemeen converteerbaar en deelbaar in verschillende eenheden. Het is in die zin beter dan diamanten, waarvan de stenen verschillende kwaliteiten en vormen kunnen hebben die de waarde beïnvloeden. Dat gezegd hebbende, bestaat goud in verschillende maten van zuiverheid met 24 karaat goud en 14 karaat goud die allebei een andere waarde hebben. De inwisselbaarheid van de bitcoin is wat dit betreft eenvoudiger”, aldus JPMorgan.
4. Deelbaar
“De bitcoin is als rekeneenheid deelbaar tot acht cijfers achter de komma. Goud is deelbaar, maar niet heel nauwkeurig”, volgens JPMorgan.
5. Schaarste
“De bitcoin heeft een eindig aantal tokens, met een maximum op 21 miljoen. Goud is moeilijk te delven en er wordt verwacht dat er een eindige hoeveelheid zal zijn. Echter, als de prijs van goud stijgt, stijgt ook het aanbod”, aldus JPMorgan.
6. Transparantie
“Transacties met de bitcoin worden geregistreerd op de blockchain (het digitale logboek) en zijn voor iedereen te bekijken. Transacties met goud zijn ook verifieerbaar, maar goud kan ook worden vervalst en de zuiverheid kan worden verdund, waardoor de waarde twijfelachtiger wordt”, aldus JPMorgan.
7. Controle
“Geen enkele entiteit (inclusief software-ontwikkelaars en miners) heeft extreme invloed op het transactiesysteem van de bitcoin, omdat het protocol voor het doen van transacties gedecentraliseerd is. Overheden beperken zowel het bezit van goud als de overdracht”, aldus JPMorgan.
8. Track record
“De bitcoin heeft een beperkte geschiedenis als een oppotmiddel, aangezien de cryptomunt pas sinds 2009 bestaat. Goud wordt al minstens 5000 jaar gebruikt als oppotmiddel en waarschijnlijk al 7000 jaar, omdat toen de eerste bekende goudmijn actief was”, aldus JPMorgan.
Lees meer over crypto:
- De eigenaar van een Tesla Model 3 beweert dat hij zo’n €700 per maand verdient door met de accu crypto’s te minen – sceptici betwisten die claim
- De bitcoin en andere cryptomunten gaan onderuit: snellere renteverhoging VS en afsluiten van internet in Kazachstan drukken de stemming
- De centrale bank van Jamaica komt in het eerste kwartaal in 2022 met eigen digitale munt, na een succesvolle test