Zolang de bitcoin en andere cryptomunten gevoelig blijven voor extreme koerssprongen zijn ze geen serieus alternatief voor klassieke valuta.
Van een verlies aan vertrouwen in de dollar of euro is weinig te merken, ondanks oplopende staatsschulden.
Wel wordt de invloed van cryptomunten langzaam maar zeker groter, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – Hoe zou jij je voelen bij de gedachte dat je euro morgen zomaar 10 procent meer of minder waard kan zijn? Het antwoord op die vraag vat goed samen waarom de bitcoin en andere cryptomunten nog een lange weg te gaan hebben voordat ze als volwaardige valuta worden gezien.
De achtbaanrit voor bitcoinbezitters is voorlopig niet afgelopen. De cryptomunt is sinds half maart bijna vier keer zoveel waard geworden, maar afgelopen donderdag ging de waarde binnen een paar uur met ruim 10 procent onderuit.
Die onvoorspelbare koerssprongen maken voorlopig een einde aan de discussie of de bitcoin een serieus alternatief is voor klassieke valuta’s zoals de euro en dollar.
Van verlies aan vertrouwen in de dollar of de euro is weinig te merken
Fans van cryptomunten hanteren regelmatig de theorie dat digitaal geld dat buiten de overheid om wordt gecreëerd kansrijk is, omdat mensen het vertrouwen verliezen in centrale banken en overheden.
Het is een feit dat staatsschulden overal ter wereld steeds verder oplopen vanwege toenemende begrotingstekorten. Die trend is door de Covid 19-uitbraak nog eens versneld. Maar van een vertrouwenscrisis is geen sprake. De rente op staatsleningen in westerse landen is nog altijd extreem laag.
Als beleggers zich zorgen maakten over de financiële betrouwbaarheid van de VS of Europa, hadden ze hun geld wel in goud gestoken in plaats aandelen van bedrijven met inkomsten in euro’s en dollars.
Schaars aanbod maakt bitcoin gevoelig voor grote koerssprongen
De voornaamste reden van de cryptorally van de afgelopen maanden moet dan ook gezocht worden in schaarste.
Voor de bitcoin en veel andere cryptomunten geldt dat er een beperkte hoeveelheid digitale munten in omloop is. In het geval van de bitcoin groeit dat aantal bovendien steeds trager.
Het kost telkens meer computerkracht om nieuwe bitcoins te creëren (‘minen’). Tegenover een klein aanbod, stond de afgelopen maanden een groeiende vraag. Gelet op de relatief kleine omvang van de cryptomarkt leidt dat al snel tot grote verschuivingen.
Zelfs na de koersstijging van de afgelopen maanden is de totale waarde van alle bitcoins samen iets minder dan 300 miljard euro. Vergelijk dat eens met de 5.000 miljard euro die elke dag verhandeld wordt op valutamarkten.
Toch wordt de invloed van cryptomunten langzaam maar zeker groter. Sinds half november maakt betaaldienst Paypal het voor zijn 300 miljoen gebruikers mogelijk om bitcoins in hun account aan te houden.
Het is geen wonder dat de stijging van de munt juist op dat moment in een stroomversnelling kwam. Toch krijgen digitale valuta’s veel minder aandacht dan tijdens de vorige grote rally in 2017.
Zodra bitcoin & co weer echt in de schijnwerpers staan en allerlei beleggers willen meeliften op de stijging, kan de koers misschien wel oplopen richting 100.000 dollar. Voorlopig is dat pure speculatie.
Grilligheid beperkt praktische toepassing van cryptomunten
De laatste dagen bewijzen dat de koerscapriolen van cryptovaluta’s onmogelijk te voorspellen zijn. Juist dat grillige koersverloop zorgt ervoor dat deze munten voorlopig niet de rol overnemen van de euro of de dollar.
Toch heeft de cryptowereld iets dat goede kans maakt om ook de traditionele valutamarkt te veroveren. De Chinese overheid heeft het digitale betalingssysteem DCEP (Digital Currency Electronic Payment) ontwikkeld. Dit systeem maakt gebruik van een blockchain: dezelfde technologie waar cryptomunten groot mee zijn geworden.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.
[activecampaign form=28]