- De bitcoin is sinds het piekniveau van 69.000 dollar, dat afgelopen november werd bereikt, grofweg in waarde gehalveerd.
- Het vooruitzicht van hogere rentes in de VS werpt een schaduw over de cryptomarkt.
- Volgens crypto-experts moeten beleggers drie indicatoren in de gaten houden.
- Lees ook: Bestuurder van de Amerikaanse centrale bank waarschuwt dat er kans is op agressieve verhoging van rentes.
De bitcoin is grofweg in waarde gehalveerd sinds het piekniveau van 69.000 dollar, dat afgelopen november werd bereikt. ’s Werelds belangrijkste cryptomunt is zondag ongeveer 38.000 dollar waard.
De scherpe val van de populairste cryptomunt en vele altcoins is niets ongewoons. Toch is het vertrouwen van beleggers in cryptovaluta op de proef gesteld en zijn er genoeg experts die verkondigen dat dit het begin is van een ‘bear market’, een lange periode van lagere koersen.
Andere deskundigen zien de recente marktbewegingen als een onvermijdelijke, korte periode, waarin sommige cryptobeleggers winsten verzilveren na de sterke koersstijgingen van de afgelopen jaren. De bitcoin is immers nog steeds ongeveer tien keer zoveel waard als in 2019.
Iets anders om in het achterhoofd te houden, is dat de koersen van cryptovaluta tegenwoordig een vrij nauwe correlatie vertonen met techaandelen en dat ze worden beïnvloed door verwachtingen over stijgende rentes.
De koers van de bitcoin lijkt de afgelopen week te zijn gestabiliseerd. De vraag is nu of de bodem van de recente terugval is bereikt, of dat er nog een grote daling aankomt.
Een van 's werelds grootste cryptobeurzen, Kraken, heeft een team van analisten dat op basis van transactiedata van cryptomunten trends probeert te onderscheiden. In een recent rapport beschrijven ze de huidige status van de cryptomarkt als 'de laatste kans voor hodlers.' Het begrip 'hodl' staat voor 'hold on for dear life' en is cryptotaal voor het vasthouden aan je cryptobezit in zware tijden, in afwachting van nieuwe stijgingen.
Er zijn volgens de analisten van Kraken drie belangrijke indicatoren om in de gaten te houden.
Hodl-golven
Bitcoins die lange tijd niet van eigenaar veranderen, worden geacht in het bezit te zijn van 'hodlers', ofwel beleggers die langdurig vasthouden aan hun bitcoins. Het percentage 'hodlers' onder de bitcoineigenaren schommelt in de loop van de tijd. Dat worden 'hodl-golven' genoemd.
Analisten maken indelingen op basis van de duur van het cryptobezit om marktpartijen te categoriseren als bitcoinbeleggers voor de lange termijn, middellange termijn of korte termijn. Dit biedt ook inzicht in de krachten achter verkoopgolven van bitcoins.
De analisten van Kraken hanteren drie hoofdcategorieën: 'zeer oude of verloren munten' die meer dan vijf jaar niet zijn verhandeld, 'oude munten' die meer dan zes maanden niet zijn verhandeld, en 'jonge munten' die maximaal zes maanden niet van eigenaar zijn gewisseld.
"De hodl-golven van de bitcoin laten zien dat sinds april 2021 langetermijnbeleggers zijn begonnen om eerdere koersstijgingen te verzilveren door een deel van hun bezit te verkopen", aldus de analisten van Kraken.
Tegelijkertijd is er in de tweede helft van vorig jaar minder activiteit bij 'jonge munten', die binnen zes maanden van eigenaar wisselen. Er komen dus ook meer cryptobezitters bij die hebben besloten hun bitcoins voor langere tijd aan te houden.
Netwerkactiviteit
De netwerkactiviteit verwijst naar het aantal mensen dat actief is op een blockchain, een soort digitaal logboek waarin alle transacties die met een cryptomunt worden gedaan, worden opgeslagen. Dit wordt gemeten aan de hand van het aantal bitcoin- of etheradressen dat actief handelt op de blockchain.
"Blockchaingegevens laten zien dat de netwerkactiviteit voor zowel de bitcoin als ether op maandbasis is gedaald, wat blijkt uit de daling van het aantal actieve adressen", aldus de analisten van Kraken. "Sinds november 2021 is het aantal maandelijks actieve bitcoinadressen significant gedaald, waarmee een einde is gekomen aan een opwaartse trend van drie maanden."
Aantal verkopen met winst of verlies
Voor zowel de bitcoin als ether bestaan er indicatoren die aangeven in hoeverre marktpartijen met winst of verlies verkopen. Voor de bitcoin is er de SOPR (Spent Output Profit Ratio) en voor ether is er de MVRV (Market Value Realised Value).
"Hoewel de SOPR van de bitcoin laat zien dat behoorlijk wat partijen momenteel met verlies verkopen, was de situatie veel erger tijdens de daling van de bitcoin in de periode tussen mei en juli 2021. Daarna kwam de markt juist sterk terug", aldus de analisten van Kraken.
"De cryptomarkt ondergaat momenteel een nieuwe test in een context van bredere macro-economische onzekerheid over bijvoorbeeld het wereldwijde rentebeleid en de herwaardering van risicovolle beleggingen", schrijft strateeg Thomas Perfumo van Kraken. "Maar het langetermijnvertrouwen in de bitcoin en ether is niet verdwenen, zoals sommigen misschien beweren."