• De groeiende angst voor inflatie onder beleggers zit achter de recente stijging van de bitcoin, aldus analisten van zakenbank JPMorgan.
  • De analisten zijn er niet van overtuigd dat de eerste bitcoin ETF van ProShares de belangrijkste reden is voor de stijging van de belangrijkste cryptomunt naar nieuwe ‘all-time-highs.’
  • “De opvatting dat de bitcoin een betere bescherming tegen inflatie biedt dan goud is de belangrijkste reden voor de huidige opleving”, stellen de beleggingsstrategen.

De opvatting dat de bitcoin een beter oppotmiddel is dan goud heeft gezorgd voor de recente stijging van de belangrijkste cryptomunt, aldus analisten van zakenbank JPMorgan.

Volgens de analisten werd de opmars van de bitcoin deze week niet veroorzaakt door enthousiasme over de succesvolle lancering van een nieuw beleggingsfonds (etf) dat mogelijkheden biedt om indirect te beleggen in de bitcoin.

Lees ook: 10 vragen over beleggen in ETF’s, hét must-have product voor elke particuliere belegger

De bitcoin bereikte woensdag een recordhoogte in de buurt van 67.000 dollar, een dag na de lancering van de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO). Analisten van JPMorgan erkenden dat het handelsdebuut het beleggerssentiment en de koers van de cryptomunt had opgekrikt, maar stelden tegelijkertijd dat dit slechts een beperkt effect had.

“We zijn er niet van overtuigd dat de lancering van de BITO de belangrijkste reden is voor het sinds eind september toegenomen momentum van de bitcoin.”

“Wij denken dat de opvatting dat de bitcoin een betere bescherming tegen inflatie biedt dan goud de voornaamste reden is voor de huidige opleving.” Volgens de beleggingsstrategen heeft dit gezorgd voor een verschuiving van beleggingen in goud naar bitcoinfondsen.

De bitcoin als vervanger van goud

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over prijsstijgingen. Dat heeft de belangstelling voor oppotmiddelen, waaronder de bitcoin, vergroot, aldus de analisten van JPMorgan.

Tekorten als gevolg van vertragingen in toeleveringsketens en energieschaarste hebben prijzen wereldwijd scherp opgedreven. Die hogere inflatie kan leiden tot hogere rentetarieven, waar onder meer groeiaandelen last van hebben. Bedrijven die investeren in innovatieve projecten die pas op de iets langere termijn winst opleveren, zijn gebaat bij goedkope financiering en lage rentes. Als rentes door inflatie ook oplopen is dat niet gunstig voor deze bedrijven.

Daarom zijn beleggers op zoek naar alternatieven die minder last hebben van hogere prijzen.

Die gedachtegang heeft geleid een verhoogde interesse voor de bitcoin, stellen de analisten. Deze kapitaalstroom – die tijdens het laatste kwartaal van 2020 en het begin van dit jaar “zeer intens” was – is in de afgelopen weken versneld, merken ze op.

“De aantrekkingskracht van de bitcoin als oppotmiddel is de afgelopen weken versterkt doordat de koers van goud niet reageerde op de toegenomen bezorgdheid over de inflatie.”

'Bullish' jaareinde mogelijk voor de bitcoin

Het ziet ernaar uit dat de vraag naar de bitcoin sterk zal blijven, aldus de strategen van JPMorgan. Volgens hen wijst dit op een ‘bullish’ jaareinde voor de bitcoin.  

Bulls zien de ProShares bitcoin ETF als een nieuw beleggingsvehikel dat meer investeringen in de markt aantrekt, aldus de analisten. Bears zien het als een extra toevoeging aan een reeds overvolle markt.

JPMorgan gelooft niet dat de lancering van ProShares nieuw kapitaal zal aantrekken, aangezien beleggers al verschillende keuzes hebben wat betreft aan crypto gekoppelde beleggingen. De analisten wezen op de dalende belangstelling na de lancering van de Purpose Bitcoin ETF (BTCC) afgelopen februari in Canada.

Als dat een leidraad is, zou de "aanvankelijke hype rond BITO na een week kunnen wegebben", zeiden ze.

Zaterdag noteerde de bitcoin op een niveau van ongeveer 61.000 dollar, een terugval van zo'n 8 procent sinds het piekniveau van woensdag.

LEES OOK: Waarom het nieuwe record voor de bitcoin op $66.000 een ‘tussenstop’ is op weg naar $100.000, volgens deze marktstrateeg