- Met beursgenoteerde indexfondsen kan je blootstelling verkrijgen aan de koersontwikkeling van de cryptomunten bitcoin en ethereum, zonder dat je direct zelf cryptomunten hoeft te kopen.
- Voor het relatieve gemak van indexfondsen betaal je een vaste vergoeding van 1 procent van het fondsvermogen.
- Naast het risico op grote koersschommelingen van cryptovaluta loop je met de indexfondsen ook een valutarisico.
De Amerikaanse vermogensbeheerder Van Eck is een pionier met beursgenoteerde indexfondsen waarmee je als belegger blootstelling kan krijgen aan de koersontwikkeling van cryptomunten, zoals de bitcoin en ethereum, zonder dat je direct zelf cryptomunten hoeft te kopen via een digitale portemonnee.
Per 1 juni aanstaande zijn twee producten van Van Eck verkrijgbaar voor beleggers via de beurzen van Euronext in Amsterdam en Parijs. Het gaat om de VanEck Vectors Bitcoin ETN en de VanEck Vectors Ethereum ETN. Beide beleggingsproducten zijn al verkrijgbaar via de Duitse Xetra-beurs, maar komen nu dus nog een stapje dichterbij voor Nederlandse beleggers.
Wat moet je weten over deze beursgenoteerde indexproducten?
Wat is een ETN die belegt in de bitcoin en ether?
Exchange Traded Notes (ETN’s) zijn beleggingsproducten die door financiële instellingen worden uitgegeven als schuldbewijzen. Ze zijn in zekere zin te vergelijken met obligaties.
De ETN's van VanEck worden gedekt met ethereum en bitcoin die als onderpand bij een bewaarder zijn gedeponeerd. Maar anders dan met een Exchange Traded Fund (ETF), dat belegt in de onderliggende aandelen, word je geen mede-eigenaar van het fonds.
Wat is het verschil met direct beleggen in crypto's?
Je kunt met een gewone beleggingsrekening deze producten kopen en verkopen en hoeft dus geen cryptowallet aan te maken om aankopen te doen via een cryptobeurs.
Hoe zit het met de kosten en risico's? De totale jaarlijkse kosten van de ETN's van Van Eck bedragen opgeteld zo'n 1 procent. Dat is iets hoger dan de meeste ETF's. Dit zijn kosten voor de transacties en beheer. Deze kosten komen ten laste van het rendement, je betaalt ze dus niet direct.
Daarnaast is het mogelijk dat de broker die deze beleggingsproducten aanbiedt, kosten in rekening brengt voor de aan- en verkoop.
Wie de afgelopen jaren de grote prijsschommelingen van cryptomunten heeft gevolgd, zal niet verbaasd zijn dat deze ETN's in de hoogste risicocategorie 7 vallen. Overigens houdt deze risicoclassificatie geen rekening met technologische risico's (bijvoorbeeld hackers) en politieke risico's (bijvoorbeeld regelgeving). Daarnaast zijn er nog valutarisico's.
Hoe volgen de indexproducten de koers van de bitcoin en ether?
Hoewel de prijs van de ETN's meebeweegt met de koersen van bitcoin en ethereum is de relatie niet helemaal 1 op 1. Twee zaken zijn van belang. Ten eerste worden de jaarlijkse kosten van de fondsen (1 procent) van het rendement afgetrokken.
Ten tweede loop je een valutarisico. De ETN's zijn in dollars uitgegeven, maar krijgen op Euronext een notering in euro. Er zit dus een valuta-effect in ten opzichte van de bitcoinkoers in dollars. Dit kan zowel in je voordeel als in je nadeel werken.
Wat is het rendement op korte en langere termijn?
De crypto-ETN's zijn er nog niet zo lang, dus het rendement op de langere termijn is nog niet te zien. Wel toont het rendement sinds de introductie eind vorig jaar grote schommelingen, zoals je kan verwachten gelet op de koersen van bitcoin en ethereum in de afgelopen maanden.
Zo is het rendement van de bitcoin-ETN sinds de oprichting eind november 106 procent positief, maar is het rendement over de afgelopen maand 27 procent negatief.
Maar let op! Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Over het rendement op de langere termijn zijn de meningen verdeeld tussen twee uitersten: van enerzijds totaal geen toekomst tot anderzijds 'sky high'.
[activecampaign form=28]
Lees meer over crypto:
- Ether heeft een ‘grote kans’ om bitcoin voorbij te streven als belangrijkste manier van waardeopslag, zegt Goldman Sachs
- Cryptoprijzen worden nog altijd bepaald door FOMO en beleggers hebben te maken met toetredingsdrempels, aldus Goldman Sachs
- Hoe een werkloze daghandelaar die verkeerd gokte met GameStop en dogecoin opgescheept raakte met 20 miljard ASS Coins (die niet veel waard zijn)