- De bitcoin verloor zondag en maandagochtend plots 18 procent van zijn waarde en zakte terug naar ongeveer 33.000 dollar.
- Het gros van de eigenaren van de bitcoin doet niets met de cryptomunt.
- Omdat slechts een beperkt deel van het totale aanbod van bitcoins wordt verhandeld, is de cryptomunt gevoelig voor wilde koerssprongen.
De waarde van de bitcoin is flink geduikeld na een opmerkelijke opmars eerder, waarbij de digitale munt record op record stapelde.
De bitcoin ging zondag en maandag met wel 18 procent omlaag tot 33.000 dollar, wat de grootste daling in twee dagen is sinds mei vorig jaar.
De waardedaling van de bitcoin zou volgens kenners met een duurdere dollar te maken hebben, waardoor andere beleggingen minder aantrekkelijk worden. Ook de goudprijs ging maandag omlaag door de sterkere dollar. Die staat nu op het laagste niveau sinds begin december.
Bitcoin zakt na record van bijna 42.000 dollar
Eind vorige week tikte de bitcoin nog een absoluut recordniveau aan met bijna 42.000 dollar. Daarmee verdubbelde de waarde van de bekendste cryptomunt in minder dan een maand tijd.
Nu lijkt die opmars dus duidelijk aan stoom te verliezen. Ook andere cryptomunten stonden flink onder druk. Zo daalde de ether met wel 20 procent.
Bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte de munt al eens een piek van bijna 20.000 dollar.
De opmars van de bitcoin in de afgelopen maanden wordt onder meer gekoppeld aan de toenemende interesse van professionele beleggers om iets te doen met de bitcoin. Maar er zijn ook sceptici die in de bitcoin vooral een grote zeepbel zien.
Dit laatste heeft te maken met de miljarden aan gratis geld die centrale banken in het financiële systeem pompen om de coronacrisis te bestrijden. Dit houdt rentes kunstmatig laag en maakt lenen spotgoedkoop. Tegelijk betekent dit dat sparen en beleggen in obligaties niets oplevert. Hiermee stimuleren centrale banken in feite speculatieve ontwikkelingen op de aandelenmarkt, huizenmarkt en alternatieve beleggingen zoals cryptomunten.
Met 4 op 5 bitcoins wordt niet gehandeld: wilde sprongen bepaald door beperkte transacties
Voor de bitcoin geldt specifiek dat de koersstijgingen van de afgelopen maanden ervoor hebben gezorgd dat steeds meer eigenaren van bitcoins niet handelen. Uit een recente analyse van de site Glasnode blijkt dat in 14,5 miljoen bitcoins niet wordt gehandeld. Dit staat gelijk aan liefst 78 procent van het totale aantal bitcoins in omloop.
Dit fenomeen staat bekend als 'hodl' (een verschrijving van 'hold'). De enorme koersstijging van de bitcoin in de afgelopen maanden maakt het voor veel eigenaren steeds onaantrekkelijker om de bitcoin te gebruiken als betaalmiddel. De potentiële waardestijging levert immers meer op.
Dit betekent echter ook dat de koers van de bitcoin wordt bepaald door een zeer beperkte handel van slechts zo'n 22 procent van de bitcoins in omloop. Volgens Glasnode is de handel in 1,2 miljoen bitcoins enigszins 'liquide', wat betekent dat ze er regelmatig koop- en verkooptransacties zijn. En voor 3 miljoen bitcoins geldt dat er vaak in wordt gehandeld,
In totaal wordt de koers van de bitcoin dus bepaald door de handel met pakweg 4,2 miljoen bitcoins. Dit schept ruimte voor wilde speculatie, omdat de markt met transacties van relatief kleine omvang in beweging kan worden gezet.
[activecampaign form=28]