- Topbelegger Louis Navellier ziet de bitcoin als een zeepbel die kan barsten, als de Amerikaanse centrale bank het monetaire beleid gaat verkrappen.
- Volgens Navellier kan de bitcoin terugvallen naar 10.000 dollar als de rente omhoog gaat en beleggers minder risico gaan nemen.
- Bitcoin is van 4.000 dollar in maart 2020 gestegen tot een recordstand van bijna 69.000 dollar begin november dit jaar; en sindsdien weer teruggevallen tot ongeveer 51.000 dollar.
- Lees ook: Deze cryptomunten uit de top 15 krijgen de grootste klappen: naast de bitcoin, ook altcoins relatief hard geraakt – schade bij ether beperkt
De bitcoin geniet vanwege de enorm gestegen koers bredere interesse onder beleggers, maar de grootste cryptomunt is nog altijd berucht vanwege zijn enorme beweeglijkheid.
De cryptomunt met een marktkapitalisatie van bijna 1.000 miljard dollar verloor op 4 december ruim 20 procent van zijn waarde en viel terug tot ongeveer 42.000 dollar. Daarna krabbelde de bitcoin weer op tot ruim 51.000 dollar dinsdagochtend.
In november bereikte de bitcoin nog een recordhoogte van bijna 69.000 dollar, maar momenteel staat de grootste cryptomunt zo’n 25 procent lager. Dat is een harde klap, maar op de lange termijn zegt dit weinig.
De bitcoin doorbrak in februari 2017 voor het eerst de grens van 10.000 dollar. Na wilde bewegingen omhoog en omlaag crashte de munt aan het begin van de coronapandemie tot onder de 4.000 dollar. Sindsdien is de bitcoin weer meer dan 10 keer zoveel waard geworden, ondanks een tussentijdse terugval van 50 procent tussen mei en juli 2021.
De Amerikaanse topbelegger Louis Navellier ziet tekenen dat er zwaar weer op komst is voor de bitcoin. In zijn optiek is er een hype gaande rond cryptomunten.
Navellier handelt al meer dan dertig jaar in aandelen en schrijft daar ook over. Hij is oprichter en topman van vermogensbeheerder Navellier & Associates, die zo'n 2,5 miljard dollar aan beheerd vermogen heeft.
De ervaren belegger zegt dat op verschillende fronten sprake is van zeepbelvorming op financiële markten, zelfs nu de Amerikaanse centrale bank is begonnen met het terugdraaien van het goedkoopgeldbeleid. Mogelijk zal de Federal Reserve in de strijd tegen inflatie monetaire steunprogramma's sneller moeten terugdraaien.
"De Fed is aan het afbouwen en dat zal leiden tot een correctie bij meer risicovolle beleggingen, waar de bitcoin er een van is. Naarmate de Fed sterker op de monetaire rem trapt, zul je meer beweeglijkheid zien bij zowel aandelen als obligaties - en ja ook bij de bitcoin", schrijft Navallier in een recent rapport.
De laatste keer dat financiële marken met grote onrust te maken hadden was aan het begin van de coronapandemie. Destijds kreeg de bitcoin in eerste instantie ook harde klappen. De koers zakte tussen februari en maart 2020 met 50 procent.
Navellier zegt dat bitcoin wel 80 procent van zijn waarde kan verliezen bij een nieuwe grote verkoopgolf. "Ik zie een waardeverlies tot onder de 46.000 dollar (het 200-daagse gemiddelde) als een gele vlag en een daling tot onder de 28.500 dollar als een dubbele top, die wijst op een terugval tot onder de 10.000 dollar. Dat komt overeen met veel van de dalingen van meer dan 80 procent die we hebben gezien in de geschiedenis", schrijft Navallier.
Een zogenoemde dubbele top is een begrip uit de technische analyse van koerspatronen. Hierbij bereikt de koers van een belegging een nieuw record, daalt vervolgens korte tijd om dan weer terug te keren tot de vorige piek. Beleggers kunnen dan denken dat de dalende trend gekeerd is, maar vervolgens valt de koers weer terug tot onder de bodem van de eerste korte terugval en daalt vervolgens hard verder door, zonder dat er een duidelijk steunniveau in zicht is.
Hoewel de voorspelling van Navellier dramatisch klinkt, heeft de bitcoin eerder dalingen van 80 procent meegemaakt. Het meest recent gebeurde dat vanaf de piek van december 2017.
Navellier is lang niet de enige die sceptisch is over de bitcoin. Zo heeft CEO Jamie Dimon van zakenbank JPMorgan Chase de cryptomunt al vele malen bekritiseerd, maar tegelijk is het enthousiasme onder particuliere en professionele beleggers over cryptomunten groter geworden.
Zo hebben voormalige twijfelaars als miljardair Stanley Druckenmiller crypto omarmd en zegt deze hedgefondsmanager liever crypto te hebben als bescherming tegen inflatie dan goud.
Met de koersstijging van de bitcoin dit jaar zijn ook de verwachtingen van enthousiastelingen groter geworden. Zo zei voormalig hedgefondsmanager Mike Novogratz, die nu cryptoinvesteerder Galaxy Digital leidt, begin dit jaar dat de bitcoin voor het eind van 2021 de grens van 100.000 dollar zou doorbreken. Het lijkt erop dat die voorspelling niet gaat uitkomen, maar toch blijft Novogratz optimistisch.