Na een paar dagen van relatieve kalmte was het zondag weer goed mis op de cryptomarkt. De bitcoin zakte door de grens van 4.000 dollar en andere cryptomunten gingen mee omlaag.

Zondagochtend noteerde de bitcoin in de vroege morgen zelfs even onder de 3.500 dollar.

(klik voor uitvergroting)

bitcoin onder 4.000 dollar

Andere grote cryptomunten zoals ethereum en ripple verloren respectievelijk 9 en 14 procent van hun waarde. Dit was het beeld bij de grootste cryptomunten zondag rond het middaguur.

(klik voor uitvergroting)

Zoals het de cryptomarkt betaamt in woelige perioden, zijn grote sprongen op dagbasis doodnormaal.

Aan het eind van de het weekend herstelde de markt weer iets en krabbelde de bitcoin op tot vlak boven de 4.000 dollar. Dit was het beeld op maandagmorgen, aldus de site coinmarketcap.com:

(klik voor uitvergroting)

In een maand tijd heeft de bitcoin zo'n 33 procent van z'n waarde verloren. De totale marktwaarde van de bitcoin is gezakt tot ongeveer 71 miljard dollar, wat goed is voor ongeveer de helft van de totale waarde van alle cryptomunten.

Ter vergelijking: eind 2017 piekte de bitcoin op een totale waarde van 334 miljard dollar. Sindsdien is er dus zo'n 260 miljard dollar aan virtuele beurswaarde verdampt.

Voor de cryptomarkt als geheel geldt dat die begin dit jaar rond de 800 miljard dollar waard was, terwijl daar maandag nog zo'n 132 miljard dollar van over was.

Omdat veel andere cryptomunten nog harder dalen dan de bitcoin, is de relatieve dominantie van de bitcoin op de cryptomarkt sinds de zomer van 2018 weer toegenomen. De bitcoin is momenteel goed voor ongeveer 54 procent van de totale waarde van alle crypomunten.

(klik voor uitvergroting)

Technisch analist Omkar Godbole stelt op de site coindesk.com dat de daling van de bitcoin onder de 4.000 dollar een negatief trendsignaal geeft: het risico is aanwezig dat de bitcoin richting de 3.100 dollar wegzakt.

Aanleiding voor de recente uitverkoop van cryptomunten is een tamelijk obscuur gevecht tussen twee grootheden uit de cryptowereld, die elk een andere variant van de cryptomunt bitcoin cash steunen.

De bredere implicatie van deze strijd is dat je als cryptobelegger niet zeker bent van de status van transacties, als rivaliserende clans van ontwikkelaars elkaar bestrijden.

LEES OOK: Meltdown op de cryptomarkt: 'De bitcoin daalt niet naar nul', zegt analist van ING