- Uit een peiling onder fintechexperts blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat de bitcoin in 2050 geld zal vervangen dat door centrale banken wordt uitgegeven.
- De meerderheid van de experts voorspelt dat de bitcoin eind dit jaar ruimschoots verdubbeld kan zijn in waarde tot een niveau van meer dan 66.000 dollar.
- Dit optimisme staat in schril contrast tot de mening van sceptici die helemaal geen glansrijke toekomst zien voor de bitcoin.
De bitcoin zal geld dat wordt uitgegeven door centrale banken, binnen dertig jaar vervangen. Dat denkt een panel van fintechspecialisten in een onderzoek van Finder.com, een vergelijkingsplatform voor personal finance.
In totaal voorzien 23 van de 42 ondervraagde experts een zogeheten ‘hyperbitcoinization’ in de komende dertig jaar. Dat is een moment waarin de bitcoin volgens hen dominant wordt in de wereldwijde economie als geldmiddel. Een derde van de ondervraagden ziet dit al gebeuren voor 2035.
Maar de vrije val van crypto’s dan?
De optimistische prognose komt in een periode van groeiende onrust op de cryptomarkt, die sinds mei te maken heeft met forse koersdalingen en wisselende interesse voor crypto-valuta onder institutionele en kleine beleggers.
“Sommige landen zullen de bitcoin gebruiken als voorkeursvaluta. Met een regelmatige circulatie en gemak in het gebruik zal dit ervoor zorgen dat landen richting het ‘bankloze’ model zullen verschuiven”, zegt futuroloog Joseph Raczynski in het onderzoek van Finder.com. Hij verwacht dat in de bitcoin in 2025 zo’n 150.000 dollar waard is en klassiek geld zal hebben ingehaald als dominant betaalmiddel.
El Salvador kondigde eerder dit jaar aan als eerste land ter wereld de bitcoin als legaal geldmiddel te accepteren. Als de benodigde wetgeving is doorgevoerd, zou dit vanaf september gaan gelden.
Landen met een sterke munt hebben geen baat bij ongereguleerde cryptomunten
Een belangrijke vraag is of landen met een sterke munt, zoals de dollar, de euro of de Chinese yuan zullen toestaan dat ze de macht over hun monetaire beleid verliezen. Volgens sceptici is die kans uiterst klein en is een veel realistischer scenario dat landen en valutazones eigen digitale munten zullen ontwikkelen die door overheden worden gecontroleerd.
Van de door Finder.com geraadpleegde fintechexperts denkt iets minder dan de helft dat 'hyperbicoinization' nooit zal plaatsvinden. Een van hen is Lee Smales, hoogleraar aan de University of Western Australia. "Uiteindelijk zullen de bitcoin en andere cryptovaluta het verliezen van digitale valuta van centrale banken, waarvan de meeste operationeel zullen zijn aan het einde van dit decennium."
Afgelopen week liet voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank in een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres weten dat cryptovaluta er niet in geslaagd zijn om zich te ontpoppen tot levensvatbare betaalmiddelen. Volgens hem maakt de lancering van een toekomstige digitale munt van de Amerikaanse centrale bank crypto's en stablecoins overbodig.
Momenteel doet ruim vier op de vijf centrale banken in de wereld onderzoek naar de voor- en nadelen van gecentraliseerde digitale valuta, blijkt uit een peiling de Bank for International Settlements.
Wat betreft de fintechexperts die door Finder.com zijn geraadpleegd: die tonen zich, niet geheel verrassend, in meerderheid positief over de vooruitzichten van de bitcoin. Liefst twee op de drie ondervraagden geeft aan dat dat bitcoin momenteel is ondergewaardeerd.
Gemiddeld genomen denkt het panel dat de bitcoin tegen het einde van dit jaar boven de zal noteren. Maandag noteerde de bitcoin iets onder de 31.000 dollar, waar medio april nog een recordniveau van bijna 64.000 dollar werd bereikt.
[activecampaign form=28]