- De bitcoin kan volgens analisten van Goldman Sachs nog niet worden gezien als digitaal goud.
- Zij noemen het enorme energieverbruik voor het delven van de munt en de concurrentie van andere crypto’s als problemen.
- Een gebrek aan gebruiksmogelijkheden in het dagelijks leven is ook een zorg voor ’s werelds grootste cryptomunt, zeggen de analisten.
Door de milieuproblemen die gepaard gaan met het delven van bitcoins, het gebrek aan echte gebruiksmogelijkheden en de concurrentie van andere cryptomunten zoals ether, is het nog te vroeg is om de bitcoin tot digitaal goud uit te roepen, zegt zakenbank Goldman Sachs.
Veel cryptobeleggers stellen dat de grootste cryptomunt ter wereld meer dan een sterke munt kan zijn en gebruikt kan worden als een betrouwbare en stabiele waardeopslag in tijden van crisis of inflatie, zoals goud.
Maar de analisten van Goldman Sachs, met aan het hoofd Jeffrey Currie, zeiden woensdag dat de bitcoin zich nog niet gedraagt als een ‘defensieve belegging’.
Als voorbeeld wijzen ze op de recente duik van de bitcoin onder het niveau van 50.000 dollar, op het moment dat het aantal gevallen van het coronavirus wereldwijd weer flink begon te stijgen en dit beleggers ertoe bewoog hun geld in veilige beleggingsopties onder te brengen.
Mining kost jaarlijks meer energie dan Argentinië op jaarbasis gebruikt
Volgens de Amerikaanse zakenbank is het de vraag of er ooit massaal geïnvesteerd zal worden in de munt, omdat beleggers problemen zouden hebben met de enorme hoeveelheid energie die wordt gebruikt bij het minen van bitcoins.
Een onderzoek van de Universiteit van Cambridge heeft aangetoond dat dit proces elk jaar meer energie verbruikt dan een land ter grootte van Argentinië.
Veel voorstanders van de bitcoin wijzen de zorgen over het energieverbruik van de hand met het argument dat bij het delven steeds vaker duurzame energie wordt gebruikt.
De analisten van Goldman wijzen er ook op dat de bitcoin terrein heeft verloren aan andere cryptomunten, zoals ether en andere altcoins. Deze concurrentie vergroot volgens hen de risico's voor het vasthouden van bitcoin.
Bitcoin is nog geen 'echte' munt
De bank zei ook dat het gebrek aan gebruiksmogelijkheden van de bitcoin z’n aantrekkingskracht als defensieve belegging doet verliezen. "Traditionele stabiele beleggingsopties voor de lange termijn, zoals goud, kunst, diamanten en wijn, hebben allemaal een waarde en nut die verder gaat dan de functie van een waardevaste belegging", aldus de analisten.
"Werkelijk gebruik van een valuta in het dagelijks leven is belangrijk, omdat het de prijsvolatiliteit afvlakt. De reële vraag past zich namelijk altijd aan om schommelingen in de marktvraag op te vangen."
Volgens Goldman Sachs maakt het gebrek aan echte toepassingen van de bitcoin en zijn zwakke milieuscore deze cryptomunt ook kwetsbaar "om z’n status als stabiele beleggingsoptie aan een andere, beter ontworpen cryptomunt te verliezen."
"Daarom denken wij dat het nog te vroeg is voor de bitcoin om te concurreren met goud en dat de twee voor nu naast elkaar zullen bestaan."
Ondanks de vraagtekens die Goldman zet bij de stabiliteit en gebruiksmogelijkheden van de bitcoin, heropende de bank recentelijk zijn cryptohandelsdesk. Goldman is een van de vele grote zakenbanken die zich plots op crypto's zijn gaan focussen door de koersstijgingen van digitale munten.
[activecampaign form=28]
Lees meer over cryptomunten:
- Ether kan $3.000 aantikken nu deze cryptomunt meer momentum heeft dan de bitcoin
- 33-jarige cryptofan stak naar eigen zeggen bijna 2 ton in dogecoin en claimt binnen 2 maanden miljonair te zijn geworden
- Deze 3 landen zijn het verst met eigen cryptomunten – China staat niet op de eerste plaats
- Welke rol hebben cryptomunten zoals de bitcoin als je gespreid belegt? 5 dingen om op letten