- Het aantal beleggers met meer dan 1.000 bitcoin per digitaal adres is begin deze week gezakt tot het laagste niveau in 5 maanden.
- Volgens datasite Glassnode waren er begin deze week 1.943 bitcoin-adressen die tot de categorie van de ‘walvissen’ behoorden, ofwel de kleine groep die zeer veel bitcoins bezit.
- Begin februari telde Glassnode nog een recordaantal van 2.237 walvissen.
Het bezit van de bitcoin is zeer ongelijk verdeeld. Een kleine groep van vaak vroege kopers bezit een relatief zeer groot deel van de bitcoins in omloop. Transacties van deze groep, zowel aan- als verkopen, kunnen forse invloed hebben op de koers van de bitcoin.
Uit een telling van datasite Glassnode blijkt dat het aantal bitcoin-adressen met minimaal 1.000 bitcoins (bij de huidige koers van circa 50.000 dollar betekent dat een vermogen van minimaal 50 miljoen dollar per adres) is gedaald in de afgelopen maanden.
Begin deze week telde Glassnode 1.943 bitcoin-adressen met minimaal 1.000 bitcoin. Dat is fors lager dan het aantal van 2.237 van begin februari toen het aantal grootbezitters van de bitcoin een piek bereikte.
Dit duidt erop dat een deel van de grote eigenaren van bitcoin de afgelopen maanden koerswinsten heeft verzilverd door bitcoins te verkopen.
"De data wijzen erop dat er sprake is van trendmatige verkopen onder walvissen", zei mede-oprichter Pankaj Balani van cryptohandelsplatform Delta Exchange deze week tegen de site Coindesk.
In totaal zijn er ongeveer 37,3 miljoen bitcoin-adressen waarover de 18,7 miljoen bitcoins in omloop zijn verdeeld, blijkt uit data van bitinfocharts.com.
Het aantal digitale portemonnees met minimaal 1.000 bitcoins, begin deze week dus een 1.943 adressen, vertegenwoordigt iets meer dan 40 procent van het totale bitcoinbezit. Het gaat hier om 0,01 procent van de bitcoineigenaren.
Bitcoin versus ethereum
Volgens sommige experts kan de toenemende belangstelling voor ether, de cryptomunt achter het Ethereum-netwerk, de positie van de bitcoin verzwakken.
Analisten van Vanda Research waarschuwden eerder deze week dat een rotatie van bitcoin naar ether het begin van een bredere correctie op de cryptomarkt kan inluiden, net zoals eind 2017 en begin 2018 gebeurde.
De bitcoin verloor deze week terrein, nadat Tesla-topman Elon Musk aankondigde dat klanten van de maker van elektrische auto's toch niet met bitcoins kunnen afrekenen. Musk trekt zich kritiek over het hoge energieverbruik van de bitcoin aan.
Vrijdag noteerde de bitcoin rond de 50.000 dollar, zo'n 8.000 dollar lager vergeleken met een week geleden. Medio april noteerde de bitcoin een record van iets meer dan 64.000 dollar. Sindsdien is de belangrijkste cryptomunt met zo'n 22 procent gedaald.
Ether, de tweede cryptomunt in waarde na de bitcoin, bereikte eerder deze week een recordniveau van ruim 4.300 dollar, maar noteerde vrijdag iets onder de 4.000 dollar.
[activecampaign form=28]