- Dit bitcoin is maandagavond en dinsdagochtend flink in waarde gezakt tot circa 50.000 dollar.
- De cryptomunt neemt hiermee wat gas terug, na het bereiken van een nieuw record op ruim 58.000 dollar afgelopen weekend.
- De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen is zeer kritisch over de bitcoin en waarschuwt beleggers voor mogelijke verliezen.
De bitcoin heeft maandagavond en dinsdagochtend een stap teruggedaan.
De belangrijkste cryptomunt ter wereld zakte vanaf het piekniveau van meer dan 58.000 dollar op zondag tot ongeveer 50.000 dollar op dinsdagochtend, een daling van zo’n 14 procent.
De koers van de bitcoin is de afgelopen maanden hard gestegen, waarbij fans en critici luid van zich lieten horen.
De bitcoin werd onder meer geholpen doordat techmiljardair Elon Musk eerder deze maand aangaf dat zijn autobedrijf Tesla voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins heeft gekocht. Die voedde het idee dat de bitcoin op serieuze interesse kan rekenen van reguliere bedrijven en investeerders.
Lees ook: Tesla heeft mogelijk al meer verdiend aan de bitcoin dan de totale jaarwinst van 2020
Tegelijk heeft Musk harde kritiek gekregen van onder meer topeconoom Nouriel Roubini die de Tesla-topman van marktmanipulatie heeft beschuldigd. Roubini denkt sowieso dat de opmars van de bitcoin een financiële zeepbel is.
Yellen: bitcoin is ongeschikt voor betalingen
Maandag uitte de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, die voorheen de baas was van de Amerikaanse centrale bank, zich eveneens kritisch over de bitcoin.
Op een conferentie in New York zei Yellen "Ik denk niet dat de bitcoin breed wordt gebruikt voor betalingen. Het is een extreem inefficiënte manier om betalingen te doen en de energieconsumptie die dat meebrengt is ongekend hoog."
Naast de twijfels over de bitcoin als betaalmiddel wees Yellen op het gebruik van de bitcoin voor het witwassen van crimineel geld: "Voor zover dit gebruikt wordt voor transacties gaat het vaak om illegale financiering."
Yelllen waarschuwde beleggers ook voor de enorme bewegelijkheid van de cryptomunt en de verliezen die daarmee gepaard kunnen gaan.
Bezit van bitcoins zeer ongelijk verdeeld
Aan de aanbodzijde is het bezit van bitcoins overigens zeer ongelijk verdeeld.
Volgens de technische opzet van het bitcoinnetwerk komen er uiteindelijk ongeveer 21 miljoen bitcoins in omloop, waarvan er momenteel zo'n 18,6 miljoen zijn uitgegeven.
Hierbij is het zo dat een beperkt aantal bitcoin-eigenaren relatief veel bitcoins heeft gekocht, toen de cryptomunt in de eerste jaren van zijn bestaan vanaf 2009 tegen zeer lage koersen gekocht kon worden.
De zogenoemde whales, of walvissen, hebben met iets meer dan 100 bitcoinrekeningen volgens recente schattingen ongeveer 14 procent van de uitgegeven bitcoins in bezit, ofwel 2,4 miljoen bitcoins. Die hebben bij een koers van ongeveer 50.000 dollar een waarde van 120 miljard dollar.
Onderstaande grafiek, samengesteld door cryptosite Finbold, laat een verdere verdeling zien van het bezit van bitcoins:
Hier is te zien dat ruim 100.000 bitcoinadressen per rekening meer dan 1 miljoen dollar aan bitcoinwaarde hebben.
Volgens de informatie van bitcoininfocharts.com zijn er in totaal ongeveer 36 miljoen bitcoinadressen. Ofwel: het aantal bitcoinmiljonairs bedraagt ongeveer 0,3 procent van het totale aantal adressen.
[activecampaign form=28]
Lees meer over de bitcoin:
- Tesla is in de ideale positie om de belangrijkste bitcoin-bank ter wereld te worden
- Bitcoin krijgt steeds meer sekte-achtige trekjes en wordt gestuwd door ‘magisch denken’, aldus de baas van de vermogenstak van Barclays
- Topeconoom Nouriel Roubini vindt dat het geldsysteem van The Flintstones beter in elkaar zat dan de bitcoin