De bitcoin en andere cryptomunten doen hun naam eer aan waar het de bewegelijkheid van koersen betreft. De belangrijkste cryptomunt ter wereld ging binnen luttele maanden twee keer over de kop. Maar sinds enkele dagen is sprake van een bijna net zo indrukwekkende daling.

De bitcoin krijgt dinsdag opnieuw een stevige tik. De cryptomunt zette onlangs, na een stevige opmars, een daling in en noteert inmiddels onder de 10.000 dollar. Dat blijkt gegevens van de site coinmarketcap.com.

De grens van 10.000 dollar werd rond 22 juni nog doorbroken, waarna de waarde van de bitcoin nog verder steeg tot boven de 13.000 dollar.

De digitale munt kreeg onder meer een zetje van het nieuws dat Facebook zijn eigen cryptomunt libra gaat lanceren. Dat zou de acceptatie van digitale munteenheden kunnen vergroten.

Ook andere virtuele munteenheden als ethereum, litecoin en monero profiteerden van de hernieuwde aandacht voor cryptomunten en stegen mee. Maar inmiddels is sprake van een omgekeerde beweging. Onderstaande tabel toont de stand van zaken dinsdagochtend bij de zeven grootste cryptomunten.

Begin maart was een bitcoin nog iets minder dan 4.000 dollar waard. Vervolgens is de belangrijkste crypomunt dus ruim twee keer over de kop gegaan. Maar vanaf het piekniveau van 13.829 dollar is inmiddels weer sprake van een daling van zo'n 30 procent.

Bitcoin in de achtbaan: gissen naar de oorzaak

In de cryptowereld is het lastig om harde analyses te maken over koersen die in korte tijd flink op en neer kunnen gaan. Wel deden er in de stijgende fase van de afgelopen maanden tal van theorieën de ronde over de hernieuwde opmars van de bitcoin.

Zo wezen analisten op toenemende interesse van het grote publiek, na de aankondiging van Facebook dat het grootste sociale platform ter wereld een eigen cryptomunt ging lanceren, de Libra. Ook de geopolitieke spanningen rond de handelsoorlog tussen de VS en China en diverse andere factoren werden aangegrepen om de opmars van de bitcoin te verklaren.

Feit is dat speculatieve beleggingen zoals de bitcoin, maar ook goud, kunnen gedijen in een klimaat waarin centrale banken rentes kunstmatig laag houden, wat speculeren met geleend geld aantrekkelijk maakt.

Technische analisten verklaren de recente val van de bitcoin door te wijzen op de te snelle voorafgaande stijging tot "onhoudbare niveaus', in de woorden van analist Omkar Godbole, die voor de site Coindesk schrijft.

Godbole wijst er overigens op dat de trend voor de bitcoin op basis van het voortschrijdende gemiddelde over vijf en tien weken nog opwaarts is. Hij sluit niet dat de bitcoin vanaf een niveau van rond de 9.000 dollar weer gaat opveren.

UPDATE (3 juli 2019, 9.15 uur): het gelijk van Godbole kwam binnen een dag. Maandag veerde de bitcoin weer flink op en dinsdagochtend noteerde de belangrijkste cryptomunt op 11.400 dollar, een plus van 15 procent binnen 24 uur.

Volg hier de koers van de bitcoin op finanzen.nl

LEES OOK: Bitcoin leverde het meeste op in de eerste helft 2019 – maar hoe zit het met je huis, aandelen en goud?