- Bitcoin blijft maar aan populariteit winnen, maar veel mensen in de financiële wereld maken zich zorgen over de grote koersschommelingen.
- Insider sprak met vier cryptokenners over de toekomst van de digitale munt.
- De experts vertellen ook wat nieuwkomers op de cryptomarkt minimaal moeten weten voordat ze er geld in steken.
Bitcoin is snel nog populairder aan het worden, nu steeds meer mensen de cryptomunt zien als geschikt ruilmiddel of om te sparen.
Maar de digitale munt heeft ook duidelijke minpunten. Zo zijn veel mensen in de financiële wereld bezorgd over de enorme koersschommelingen en noemt superbelegger Warren Buffett bitcoin en andere cryptomunten zelfs “waardeloos”.
De discussie over de volatiliteit en de toekomst van de bitcoin is, mede vanwege de introductie van een Chinese digitale munt, hoog opgelopen. Insider sprak met vier experts uit de cryptowereld over hun verwachtingen voor de toekomst.
Brock Pierce, de voormalige ster van ‘Mighty Ducks’, is nu crypto-ondernemer
Pierce is mede vanwege het monetaire beleid van de Amerikaanse regering vol optimisme over waar bitcoin over tien jaar staat.
“Na de stijging van bitcoin in de afgelopen zes maanden (marktwaarde tot boven de 1.000 miljard dollar) ben ik erg optimistisch over de verdere groei van deze technologie. Het slechte monetaire beleid van onze regering (geld bijdrukken, excessieve uitgaven, etc…) werkt alleen maar in het voordeel van de bitcoin – en ik zie vanwege het afgelopen jaar geen signalen dat de groei zal vertragen.”
Volgens Pierce is de cryptomarkt drastisch veranderd sinds de opkomst ervan. Maar de belangrijkste aantrekkingskracht van cryptomunten blijft dat "elke transactie wordt vastgelegd in een openbaar grootboek, waardoor fraude nagenoeg onmogelijk is". Hij raadt iedereen die dat nog niet heeft gedaan dan ook "dringend aan om snel onderzoek te doen naar bitcoin en blockchaintechnologie".
James Ledbetter, redacteur en uitgever van de fintech-nieuwsbrief FIN
Over de angst voor het effect dat de nieuwe digitale yuan die China heeft geïntroduceerd kan hebben op bitcoin, zegt Ledbetter: "Over het algemeen kan je de ontwikkeling van digitale munten van centrale banken (CBDC's) zien als aantasting van het territorium van de bitcoin. Als de digitale yuan een succes wordt, zullen sommige mensen in China en uit andere landen minder geneigd zijn te investeren in bitcoins."
Over de nieuwe golf van jonge mensen die in cryptomunten investeren, zegt hij: "Ik schrik ervan als mensen in bitcoin stappen, omdat ze al dan niet bewust denken dat de markt nooit omlaag zal gaan."
Mede daarom stelt Ledbetter dat mensen "nooit meer moeten beleggen dan dat ze zich kunnen veroorloven om te verliezen".
Joey Krug, investeerder bij Pantera Capital
De reden dat jonge mensen in bitcoin beleggen, ligt in het feit dat zij over het algemeen meer beleggingsrisico's nemen dan andere groepen, zegt Krug.
Jonge mensen zien de Amerikaanse regering duizenden miljarden dollars bijdrukken voor stimuleringsmaatregelen, waardoor de dollar ondermijnd dreigt te worden, legt Krug uit. Intussen hebben ze steeds sterker het gevoel dat de mogelijkheden om sociaal-economisch vooruit te komen beperkter worden. "Het resultaat is dat veel meer jonge mensen tegenwoordig bitcoin bezitten dan goud. En die trend zal niet meer omgedraaid worden", stelt hij.
Krug zegt tegen nieuwkomers op de cryptomarkt dat er drie dingen zijn waar ze rekening mee moeten houden: "Ten eerste moet je ervan bewust zijn dat bitcoin 70 procent omlaag kan gaan. Ten tweede moet je weten dat hij ook veel harder omhoog kan gaan. En ten derde – in het licht van de voorgaande twee zaken – moet je een belegging doen waardoor je bitcoin kan vasthouden zonder dat je slapeloze nachten krijgt van elke koersschommeling op korte termijn".
"Als je te veel bitcoins koopt ten opzichte van andere investeringen, zal je onvermijdelijk in paniek raken en gaan verkopen als de munt daalt. Maar beleggen in bitcoin is een zaak van de lange adem en niet geschikt voor mensen met een zwak hart."
Oprichter Lucy Gazmararian van Token Bay Capital
"Tegenwoordig wordt de bitcoin in toenemende mate gezien als 'digitaal goud' vanwege de schaarste. Dit omdat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen bestaan", zegt Gazmararian.
Ze denkt dat bitcoin op termijn de leidende manier van waardeopslag kan worden. "Er zijn signalen dat dat nu al gebeurd met grote bedrijven die bitcoin op de balans beginnen te zetten."
Volgens Gazmararian gaan digitale munten van centrale banken, cryptomunten en andere digitale tokens in de toekomst naadloos samenwerken in de digitale economie.
Ze vindt twee zaken van essentieel belang voor potentiële cryptobeleggers: "Ontwikkel je eigen visie op deze nieuwe technologie en zoek uit waarom je je erin investeert", legt ze uit.
Ze waarschuwt wel dat er "verschillende risico's verbonden zijn aan het bezit van bitcoins", omdat het een "compleet virtuele munt is die kan worden gestolen uit je digitale portemonnee als mensen met slechte bedoelingen je privésleutel in handen krijgen."
[activecampaign form=28]
Lees meer over cryptomunten:
- Ether breekt voor het eerst door grens van $4.000 – analist die dat voorspelde denkt dat de cryptomunt dit jaar verder stijgt naar $10.000
- Bitcoin versus ether: 10 experts vertellen welke cryptomunt ze liever aanhouden en waarom
- Crypto’s zijn niet allemaal bedoeld als valuta – dit moet je weten over de bitcoin en 14 andere opmerkelijke coins