- De Russische president Vladimir Poetin lijkt de bitcoin een geschikt middel te vinden om buitenlandse valutareserves in aan te houden.
- “Wie kan de bitcoin verbieden? Niemand!”, zei hij deze week over de cryptomunt.
- Westerse landen hebben, nadat Poetin de oorlog in Oekraïne begon, voor 300 miljard dollar aan Russische reserves bevroren die zich buiten Rusland bevinden.
- Lees ook: Is het slim als de Amerikaanse overheid 1 miljoen bitcoins gaat aankopen als ‘reserve’? Niet iedereen is overtuigd
De Russische president Vladimir Poetin ziet potentiële voordelen in de bitcoin als middel om reserves in buitenlandse valuta aan te houden.
“Waarom reserves opbouwen als je ze zo makkelijk kwijt kunt raken?”, zei Poetin woensdag volgens persbureau Reuters tijdens een door de grootbank VTB georganiseerde conferentie over beleggen en investeren.
Zijn opmerkingen verwijzen naar de strijd die het Kremlin voert met westerse regeringen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, toen de VS en bondgenoten zo’n 300 miljard dollar aan Russische tegoeden blokkeerden die zich in het buitenland bevinden.
Rusland is controle over dollarreserves in het buitenland kwijt
Ondanks de protesten van Moskou bespreken de landen van de G7 hoe ze deze tegoeden kunnen gebruiken om Oekraïne te steunen. In oktober verstrekte het Verenigd Koninkrijk een lening van 3 miljard dollar aan Oekraïne, gedekt door de rente van de bevroren Russische reserves.
Volgens Poetin schaadt de beslaglegging op de buitenlandse financiële reserves van Rusland de reputatie van de Amerikaanse dollar als belangrijkste en meest betrouwbare valutareserve. Hij wees bij de conferentie op landen die crypto al hebben omarmd als alternatief. "Neem bijvoorbeeld de bitcoin. Wie kan dat verbieden? Niemand", zei Poetin.
Behalve over de bitcoin gaf de Russische president ook hoog op over toekomstige elektronische betalingssystemen als mogelijk alternatief. In oktober riep Poetin het BRICS-blok van opkomende economieën op een alternatief betalingssysteem te ontwikkelen, aangezien Rusland is uitgesloten van het door de Amerikaanse dollar gedomineerde betalingssysteem SWIFT.
Nu de westerse sancties Rusland in de economische problemen hebben gebracht, omarmt het Kremlin in toenemende mate digitale bezittingen en komt het daarmee terug op zijn eerdere anti-cryptohouding.
Rusland stelde in 2022 nog een algeheel cryptoverbod voor, maar staat inmiddels betalingen in digitale munten toe en wil volgende zomer een digitale roebel introduceren.
Afgelopen week meldde The Moscow Times dat Poetin een wet heeft getekend die het 'minen' van crypto en cryptotransacties reguleert en de Russiche schatkist omgerekend zo'n 2 miljard euro per jaar moet opleveren.
Donald Trump benoemt 'crypto-tsaar'
Opvallend genoeg zit Poetin nu meer op één lijn wat betreft de houding ten opzichte van cryptomunten, met de aanstaande president van de VS, Donald Trump.
Trump heeft zich bekeerd tot cryptofan tijdens de verkiezingscampagne. Hij heeft nu de voormalige operationeel directeur van PayPal David Sacks benoemd tot "kunstmatige intelligentie- en crypto-tsaar" van het Witte Huis. De vermogende techondernemer en durfinvesteerder gaat in een nieuwe functie de Trump-regering adviseren over cryptomunten en AI.
"David zal het beleid van de regering sturen op het gebied van kunstmatige intelligentie en cryptocurrency, twee gebieden die cruciaal zijn voor de toekomstige concurrentiepositie van Amerika", meldde Trump op zijn socialemediaplatform Truth Social.
Met Sacks kiest Trump een van zijn prominentste aanhangers uit Silicon Valley voor een topfunctie in zijn regering. Sacks was belangrijk voor Trump bij het ophalen van geld bij donateurs uit de techindustrie. Hij steunde ook de aankomend vicepresident J.D. Vance als running mate en ontving hem in zijn podcast.