- Het Europees Parlement heeft een verbod op een energieslurpende methode voor het goedkeuren van transacties op het netwerk van cryptomunten afgewezen.
- Het gaat om de zogenoemde proof-of-work methode die onder meer de bitcoin gebruikt.
- Tegenstanders van de bitcoin vinden dat er bij het goedkeuren van transacties te veel energie wordt gebruikt.
- Lees ook: Het aandeel van de bitcoin in de cryptohandel is fors afgenomen – in ether en altcoins wordt juist flink meer gehandeld, aldus Coinbase
Een commissie van het Europees Parlement heeft tegen een set regels gestemd die zouden neerkomen op een feitelijk verbod op het ‘minen’ van bitcoins en sommige andere cryptomunten in de Europese Unie.
Het gaat hierbij om het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van een cryptoplatform via de zogenoemde proof-of-work methode. Die wordt onder meer wordt gebruikt voor de bitcoin.
Bij proof-of-work moeten moeten partijen die deelnemen aan het goedkeuringsproces, de rekenkracht van computers inzetten om complexe wiskundige puzzels op te lossen. Degene die daar als eerste in slaagt, mag een transactie op het netwerk van bijvoorbeeld de bitcoin daadwerkelijk goedkeuren. In ruil daarvoor krijgt de ‘miner’ een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins.
Tegenstanders van de bitcoin vinden dat er te veel energie wordt gebruikt bij deze methode van verificatie. Maar bij de stemming over de bewuste clausule in het zogeheten Markets in Crypto Assets (MiCA)-raamwerk waren volgens Bitcoinmagazine 32 europarlementariërs tegen een verbod en 24 europarlementariërs voor.
Cryptopioniers waren bezorgd dat een verbod op de technologie schadelijk zou zijn voor de concurrentiepositie van de Europese Unie ten opzichte van de Verenigde Staten en Rusland, die 'minen' volop toestaan. China heeft afgelopen jaar wel een totaalverbod ingevoerd op activiteiten rond niet-gereguleerde cryptomunten.
Het proces om het MiCA-raamwerk als geheel aan te nemen gaat zonder de clausule over 'mining' wel door. Via dat voorgestelde kader worden volgens Business AM verschillende doelen nagestreefd: eerlijke concurrentie tussen aanbieders van cryptodiensten, de bescherming van cryptobeleggers, alsook waarborgen voor de financiële stabiliteit en het monetair beleid van de Europese Centrale Bank.