- De 29-jarige Sam Bankman-Fried richtte in 2017 een handelsplatform voor cryptomunten op en is nu miljardair.
- In een podcast vertelt hij over een strategie die hem dagelijks rendementen van 10 procent oplevert bij miljoenenhandel.
- Hij legt ook uit hoe het op de juiste manier inschatten van de risico’s in de cryptohandel kansen biedt om geld te verdienen.
In drieënhalf jaar tijd heeft Sam Bankman-Fried zich ontwikkeld van een onopvallende ETF-handelaar tot cryptolegende. Hij is een van de jongste miljardairs ter wereld met een geschat vermogen van bijna 9 miljard dollar.
In 2017 richtte Bankman-Fried het cryptohandelplatform Alameda Research op dat meer dan 100 miljoen dollar in digitale vermogens beheert. Hij is vanwege het grootschalig handelen van zijn bedrijf op de cryptomarkt bekend komen te staan als de ‘Moby Dick van de cryptowalvissen‘.
De miljoenen- en miljardenhandel van het bedrijf maakte van Bankman-Fried op zijn 29ste een selfmade miljardair, berichtte Forbes. Hij is van plan zoveel mogelijk van zijn vermogen te doneren en weg te geven.
In een optreden onlangs in de podcast ‘Odd Lots’ van Bloomberg legde Bankman-Fried aan Tracy Alloway en Joe Weisenthal uit hoe zijn carrière in de cryptowereld tot nu toe is verlopen, welke lucratieve mogelijkheden hij gaandeweg heeft ontdekt en hoe hij zijn handelsplatform FTX heeft ontwikkeld.
Bankman-Fried zegt in de wereld van de cryptomunten te zijn beland toen hij op zoek was naar een carrièreswitch. Hij constateerde eind 2017 toen bitcoin bezig was aan een enorme opmars dat de cryptomarkt rijp was voor arbitragehandel: het profiteren van prijsverschillen tussen – in dit geval – cryptobeurzen.
"Het had veel kenmerken van een erg inefficiënt systeem waarin veel behoefte was aan liquiditeit", zegt Bankman-Fried in de podcast. "Er was sprake van heel snelle groei, zonder dat er veel tijd was om instituties op te bouwen, liquiditeit en een systeem dat soepel werkte."
Bankman-Fried zag dat de bitcoinmarkt een enorm volume had en daardoor ook prijsverschillen.
De 'kimchi-premium'
In die periode was er al een arbitragemogelijkheid met bitcoins bekend in Zuid-Korea, die bekendstaat als de kimchi-premium.
Bitcoin was in de Verenigde Staten zo'n 10.000 dollar waard, terwijl dat op Zuid-Koreaanse cryptobeurzen zo'n 15.000 dollar was. Dat kwam volgens Bankman-Fried door de enorme vraag naar bitcoin destijds in Zuid-Korea.
Lees meer: Waarom Zuid-Koreanen een stuk meer betalen voor de bitcoin
Er was op het hoogtepunt een spread van zo'n 50 procent, zegt hij. Maar het probleem was dat het nauwelijks mogelijk was daar op grote schaal via arbitragehandel van te profiteren, omdat de Zuid-Koreaanse munt, de won, streng gereguleerd is.
Als je de bitcoin hebt verkocht voor Zuid-Koreaanse won is het bijna onmogelijk om dat geld het land uit te krijgen. Overmaken naar een buitenlandse bankrekening kan niet.
"Je kan die arbitrage niet makkelijk doorlopen, want je blijft vastzitten aan de ene kant", zegt Bankman-Fried. "Veel mensen probeerden op die manier te handelen en dat lukte sommigen ook op kleine schaal. Maar het is heel, heel moeilijk om het op grote schaal te doen, ook al wordt er dagelijks voor miljarden dollars gehandeld."
De 'kimchi-premium' bestaat nog altijd, maar speelt geen grote rol meer. Volgens CryptoQuant bedroeg de premie op 6 april ongeveer 18 procent.
Dagelijkse rendementen van 10 procent
Bankman-Fried zocht naar vergelijkbare mogelijkheden op andere markten en vond die in Japan. Hij omschreef de Japanse handel op de website Finance Magnates als "absurd goede handel", de beste handel die hij ooit had gezien.
"De handel was niet echt tegen dezelfde premie, maar bedroeg op de piek zo'n 15 procent", zei Bankman-Fried bij 'Odd Lots'.
Investeerders konden bitcoin voor 10.000 dollar kopen in de VS, het op een Japans platform verkopen voor 11.500 dollar in Japanse yen en het dan weer omzetten in dollars.
"Het kostte gezien alle verschillende betrokken platforms ongeveer een dag om de handel op die manier uit te voeren, maar het was goed te doen, ook op grote schaal. Je kon letterlijk 10 procent rendement per werkdag halen, totaal krankzinnig", zegt Bankman-Fried.
Hij voegt daaraan toe dat de handel duizend keer lucratiever was dan met traditionele financiële spreads en het ook met honderden miljoenen dollars per dag gedaan kon worden.
Complexiteit is een struikelblok
Waarom zijn andere handelaren er dan niet ingestapt? Dat heeft te maken met de complexiteit.
Handelaren stuiten steeds op hindernissen als ze dit soort handel willen gaan drijven, van het vinden van het juiste platform om bitcoin op grote schaal te kopen tot toestemming om Japanse platforms en bankrekeningen te gebruiken om elke dag opnieuw miljoenen dollars uit Japan naar de VS over te hevelen.
"Je moet een ongelooflijk geavanceerd wereldwijd netwerk opzetten om dit soort handel te kunnen doen", vertelde Bankman-Fried aan Finance Magnates. "Dat is de echte opgave, het echt moeilijke deel."
Ook het vinden van investeerders die het kapitaal kunnen leveren om dit te doen is moeilijk, maar het betaalt zich wel uit.
"Op de een of andere manier krijg je 200 miljoen dollar aan kapitaal", zegt Bankman-Fried in de podcast. "En dan? Verdien je dan op één dag 20 miljoen dollar? Het antwoord is ja, dat kan je verdienen."
Risico's bieden mogelijkheden
De gefragmenteerdheid van het ecosysteem van de cryptohandel is de reden dat er veel meer geld verdiend kan worden met arbitragehandel dan bij het traditionele financiële model.
Er is geen samenwerking tussen de verschillende platforms en er zijn geen centrale clearinghouses of brokers, zegt Bankman-Fried. "Dus het is echt heel kapitaal-intensief en je moet ook rekening houden met de risico's bij de tegenpartij."
Maar die risico's creëren ook mogelijkheden.
Met zo weinig regulering in de cryptowereld kan het lijken alsof er overal risico's op de loer liggen. Voor een relatief onwetende investeerder lijken de risico's te groot ten opzichte van de mogelijke opbrengsten, zegt Bankman-Fried.
Maar als investeerders en handelaren het eenmaal goed begrijpen, dan kunnen ze bepalen bij welke tegenpartij het risico nagenoeg nul is en de opbrengst nog steeds hoog.
"Er kan veel geld worden verdiend als je kan uitvogelen waar wel en niet grote opbrengsten gerealiseerd kunnen worden en waar je wel of niet veel risico loopt", zegt Bankman-Fried.
[activecampaign form=28]
Lees meer over beleggen in de cryptomarkt:
- Welke rol hebben cryptomunten zoals de bitcoin als je gespreid belegt? 5 dingen om op letten
- 5 essentiële dingen die je moet weten over het aanbod van bitcoins, als je in de cryptomunt belegt
- Zo kun je beleggen in blockchain, de technologie achter cryptomunten zoals de bitcoin
- Aandelen van bedrijven die bitcoins ‘minen’ zijn hard gestegen: dit moet je weten over de kansen en risico’s