- Bijna driekwart van de sinds 2020 gelanceerde cryptoprojecten is mislukt, blijkt uit een nieuw rapport.
- Maar de recente opmars van de bitcoin kan wellicht zorgen voor een opleving van alternatieve cryptomunten.
- Vrijdag bereikte de waarde van de cryptomarkt het hoogste niveau ooit met een omvang van bijna 2.600 miljard dollar.
- Lees ook: Als de bitcoin de komende dagen boven de $65.000 blijft hangen, ligt de weg naar $80.000 vrij, volgens technisch analist
De enorme opleving van de bitcoin is niet alleen een opsteker voor de grootste cryptomunt ter wereld zelf, maar kan ook voor zorgen voor een ommekeer bij andere cryptomunten.
Van de nieuwe cryptoprojecten die sinds 2020 zijn gelanceerd, is 72 procent mislukt, blijkt uit een rapport van cryptoplatforms Alphaquest en Storible. Van de meer dan 12.000 onderzochte projecten blijken er 8.854 niet meer te bestaan.
Vooral 2023 was een slecht jaar voor zogenoemde altcoins. Vlak voor het begin van 2023 stortte de cryptobeurs FTX van Sam Bankman-Fried plotseling in elkaar en dat leidde tot veel strenger toezicht op de cryptomarkt. In reeks jonge cryptoprojecten moest daarop de deuren sluiten.
Maar mogelijk komt er dit jaar een ommekeer. In de VS zijn beleggingsfondsen geïntroduceerd, waarmee beleggers blootstelling kunnen krijgen aan de bitcoin. Door deze zogenoemde bitcoin-ETF’s is er nieuw enthousiasme ontstaan voor de cryptowereld.
Nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC in januari groen licht gaf voor de bitcoinfondsen is de munt met meer dan 47 procent in waarde gestegen. Afgelopen week bereikte de bitcoin zelfs de hoogste stand ooit.
Sommige analisten denken dat de bitcoin tegen het eind van het jaar meer dan 100.000 dollar waard is. Factoren die daaraan bij kunnen dragen zijn de introductie van meer crypto-ETF's, een aanpassing van de snelheid waarmee nieuwe bitcoins in omloop komen (de 'halving') en een daling van rentetarieven. Volgens analist Geoff Kendrick van Standard Chartered betekent dat meer aandacht voor de cryptosector als geheel.
"De bitcoin tilt in zekere zin alles naar een hoger niveau", schrijft hij in een e-mail aan Business Insider. "Het zorgt voor meer geld en een nieuwe blik op de sector en dat is uiterst nuttig voor alles wat met crypto te maken heeft."
Stijging bitcoin wakkert speculatie met andere cryptomunten aan
Ook zorgt de opleving van de bitcoin ervoor dat cryptobeleggers meer andere cryptomunten kunnen kopen. Dat komt omdat bitcoin vaak gebruikt wordt als onderpand, volgens analist van Alexander Kuptsikevich van FxPro.
"De interesse voor altcoins neemt toe, nu de bitcoin en andere grote cryptomunten records aan het breken zijn", zegt hij tegen Business Insider. "Psychologie speelt daarbij een belangrijke rol, aangezien een lange periode van recordstanden en speculatieve winsten ervoor zorgt dat mensen op zoek gaan naar nieuwe ideeën en meer risico's durven te nemen."
Toch zal bitcoin waarschijnlijk de belangrijkste stuwende factor blijven in 2024. Analist Kendrick van Standard Chartered denkt zelfs dat het marktaandeel van de bitcoin groter wordt. Momenteel is de bitcoin goed voor zo'n 50 procent van de waarde van de totale cryptomarkt, maar dat kan volgens Kendrick stijgen 55 procent tot 60 procent later dit jaar.