- De CEO van het grootste cryptoplatform van Thailand verwacht dat bitcoin in 2024 een gouden periode gaat beleven.
- Maar daarvoor zullen er forse correcties plaatsvinden, zegt topman Jirayut Srupsrisopa van Bitkub Capital Group Holdings.
- Dat de belangrijkste cryptomunt het in 2024 (en 2025) zo goed zal doen, komt omdat er dan weer een halvering van de beloning van ‘miners’ plaats zal vinden.
- Lees ook: Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried tipt twee potentiële Ethereum-killers voor 2022
De koers van bitcoin zal in 2024 flink gaan stijgen als er een nieuwe ‘halveringsperiode’ gaat beginnen, maar daarvoor zal de cryptomarkt grote volatiliteit vertonen, verwacht de CEO van het grootste cryptoplatform van Thailand.
Bij ‘bitcoin halving‘ halveert de beloning voor zogenoemde ‘miners’. Dat zijn degenen die meedoen aan het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, de blockchain. Om als eerste een transactie te mogen goedkeuren, moeten miners complexe wiskundige puzzels oplossen. In ruil daarvoor ontvangen miners een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins. Die beloning halveert echter elke vier jaar.
Dat is onderdeel van het systeem om het totale aantal bitcoins dat ooit in omloop komt op 21 miljoen te houden. ‘Halving’ gebeurt elke vier jaar en sommige analisten denken dat de koersen daar een enorme boost door krijgen, omdat het tempo waarin nieuwe bitcoins worden gecreëerd omlaag gaat.
Kijkend naar trends uit het verleden zal de volgende ‘halving’ zorgen voor een “gouden periode” voor de grootste cryptomunt ter wereld, zegt CEO Jirayut Srupsrisopa van Bitkub Capital Group Holdings volgens Bloomberg.
Hij verwacht dat 2024 en 2025 lucratieve jaren zullen worden voor de hele cryptomarkt. Maar tijdens het ‘halveringsproces’ zullen digitale tokens volgens Srupsrisopa eerst een korte periode van correcties en volatiliteit beleven.
Uit gegevens van Blockchain.com blijkt dat momenteel negentig procent van alle bitcoins zijn gedolven en beschikbaar zijn op de markt. Vanwege het ‘halveringsschema’ zal pas rond het jaar 2140 de laatste tien procent volledig op de markt zijn gekomen.
In november 2021 bereikte de bitcoin een recordniveau van 69.000 dollar. Sindsdien heeft de bitcoin meer dan 30.000 dollar aan waarde verloren. Ook de rest van de cryptomarkt staat diep in het rood. Andere populaire digitale munten als de sol van het platform Solana hebben zo’n veertig procent van hun waarde verloren.
Sommige analisten denken dat de volatiliteit alleen nog maar groter zal worden als de Amerikaanse centrale bank een einde maakt het goedkoopgeldbeleid waar financiële markten van hebben geprofiteerd. Maar andere experts zien bitcoin juist als een vluchtheuvel voor de hoge inflatie.