- Er zijn twee factoren die het bitcoinfeestje snel kunnen bederven, stelt Stephen Isaacs van Alvine Capital.
- Overheden zullen met meer regelgeving komen om witwassen tegen te gaan.
- Ook zal het energieverbruik van bitcoinmining steeds meer weerstand oproepen.
De bitcoin wordt door beleggers geprezen om zijn decentrale opzet. Dat kan een revolutie betekenen voor het financiële systeem.
Wel zijn er twee factoren die roet in het eten kunnen gooien van ’s werelds meest populaire cryptomunt: de dreiging van regelgeving en de impact op het klimaat.
Afgelopen weekend maakte de bitcoin een vrije val van zo’n 15 procent, wat deels werd gedreven door een onbevestigd rapport. Daarin werd beweerd dat het Amerikaanse ministerie van Financiën mogelijk hard zou gaan optreden tegen financiële instellingen die digitale munten gebruiken om geld wit te wassen.
“Afgelopen weekend hebben we een voorproefje gekregen van wat er zou kunnen gebeuren als er regelgeving komt voor dit product”, vertelde Stephen Isaacs, een directeur van het Londense adviesbureau Alvine Capital, maandag aan CNBC.
“Ik weet niet waar het zal eindigen, of hoe het zal eindigen, maar het zal eindigen”, vervolgde hij. “En als het eindigt, zal het lelijk zijn, want er blijft niets over.”
Isaacs voegde daaraan toe dat “als iemand klimaatverandering serieus neemt” het energieverbruik van de bitcoin de reden van zijn ondergang zal zijn.
“Dit is een zeer vervuilend product dat met de minuut vuiler wordt, omdat de hoeveelheid energie die nodig is om extra voorraden te ‘minen’ alsmaar toeneemt”, zei hij.
Een hoog energieverbruik en geen onderbouwing
Uit een analyse van de Universiteit van Cambridge blijkt dat de bitcoin jaarlijks meer energie verbruikt dan heel Nederland, zo meldde de BBC in februari. Het energieverbruik zou een lineair verband hebben met de prijs.
Onderzoek van Bank of America toont aan dat voor elke 1 miljard dollar die er in bitcoin stroomt, de toename in energieverbruik gelijkstaat aan 1,2 miljoen auto’s.
De door centrale banken voorgestelde digitale valuta zouden deze negatieve impact niet hebben.
Lees ook: De Britse regering werkt ook aan een bitcoin-rivaal – die gaat mogelijk ‘Britcoin’ heten
Volgens Isaacs stijgt de waarde van de cryptomunt door speculatie en een beursklimaat waarin maar raakt wordt gekocht. Er zijn geen financiële cijfers of intrinsieke waarde om de stijging te onderbouwen, zegt hij.
“De bitcoin is bijna een slachtoffer van zijn eigen succes. Als dit product de overdracht van grote sommen geld tussen volledig anonieme personen mogelijk maakt, gaat het in tegen een hele generatie van regelgeving”, aldus de beleggingsadviseur.
[activecampaign form=28]
Lees meer over cryptomunten:
- Digitaal geld van centrale banken en cryptomunten kunnen prima naast elkaar bestaan, volgens zakenbank Morgan Stanley
- Crypto’s zijn niet allemaal bedoeld als valuta – dit moet je weten over de bitcoin en 14 andere opmerkelijke coins
- Turkije verbiedt betalingen met cryptomunten vanwege risico op criminele activiteiten en gebrek aan toezicht
- Bitcoin naar $100.000 of Tesla naar $1.000? Dit zeggen de grafieken
- Grootbank HSBC verbiedt klanten om in aandelen MicroStrategy te beleggen – dat softwarebedrijf bezit $5,4 miljard aan bitcoin