De combinatie is enigszins over the top, maar daarom niet minder waar: lingerie-ondernemer, Dubai, luxeflats en bitcoinmiljonairs.
De Britse lingerietycoon Michelle Mone is bekend van het merk Ultimo. Samen met haar partner, miljardair Doug Barrowman, heeft ze zich op onroerend goed in Dubai gestort. Het paar heeft een vastgoedproject opgezet in de Golfstaat van 250 miljoen pond, omgerekend 229 miljoen euro.
Het lokkertje? Honderden luxe-appartementen worden aangeboden, af te rekenen in bitcoin.
Mone en Barrowman richten zich op investeerders die hebben geprofiteerd van de waardestijging van crytomunten en hun digitale vermogen willen omzetten in steen.
“Handelaren hebben veel verdiend aan cryptomunten de afgelopen jaren, of het nu gaat om bitcoin, ethereum of andere digitale valuta”, vertelt Barrowman aan Business Insider. “Wij mikken op personen die hun vermogen uit de cryptowereld willen overbrengen naar de echte wereld. En dan is niets zo veilig als baksteen.”
De appartementen worden momenteel gebouwd in het Science Park van Dubai en zijn in 2020 gereed. Het project wordt uitgevoerd door Aston Developments, een in Dubai geregistreerd bedrijf van Barrowman, dat onder de Knox Group valt. Laatstgenoemde heeft een onroerend goed-portfolio van omgerekend 1,4 miljard euro.
Luxe studio voor 33 bitcoin (op dit moment)
De eerste pluk die verkocht wordt omvat 150 appartementen - op een beoogd totaal van 750 appartementen. Een studio heeft een richtprijs van omgerekend ongeveer 120 duizend euro, wat neerkomt op een actuele bitcoinwaarde van ongeveer 33 bitcoin. Een appartement met twee slaapkamers is ongeveer drie keer zo duur.
Begin 2013 was een bitcoin minder dan 20 euro waard, tegen een actuele koers op woensdagochtend van 3.871 euro. Wie vier jaar geleden voor ongeveer 660 euro in totaal 33 bitcoin had gekocht, kan met die bitcoin nu een studio-appartement in Dubai kopen met een waarde van bijna 120 duizend euro.
Mone verwacht dat investeerders van over de hele wereld interesse zullen tonen. Ze denkt dat de appartementen in Dubai aantrekkelijk zijn als verhuurobject voor bitcoinmiljonairs. Die kunnen uit de huurinkomsten een verwacht rendement van pakweg 9 procent per jaar halen.
Grote koerssprongen cryptomunten
Maar de verkoop van luxe-appartementen tegen betaling in bitcoin roept wel vragen op, gelet op de extreme bewegelijkheid van de koersen van cryptomunten. Hoe kun je je daar als koper tegen indekken?
Mone en Barrowman hebben bepaald dat de aankoopprijs van de appartementen in eerste instantie wordt vastgesteld in Amerikaanse dollars. Vervolgens betaalt de koper in bitcoin, tegen de actuele bitcoin-dollarkoers op het moment van aankoop.
De betaling in bitcoin wordt door het vastgoedbedrijf onmiddellijk weer geconverteerd in dollars. Het kan dus heel goed zijn dat bij de verkoop van appartementen in de komende maanden en jaren fors uiteenlopende aantallen bitcoin moeten worden betaald. Dit risico ligt bij de koper.
Screening op witwassen crimineel geld
En hoe zit het met het risico dat de aankoop van de appartementen wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld? Alle bitcointransacties worden vastgelegd in een digitaal register, de blockchain. Maar de transacties zijn niet herleidbaar naar individuen. Er is ook geen vorm van overheidstoezicht op de blockchain, wat ruimte schept voor illegaal gebruik.
Barrowman zegt dat kopers van de appartementen worden gescreend en dus goedkeuring moeten krijgen om een stulpje in Dubai te mogen kopen. "Aan de voorkant zie je de cryptowereld, maar aan de achterkant werken we met de reguliere checks zoals die in Dubai worden gedaan."
"We hebben dus paspoorten nodig, we moeten weten met wie we te maken hebben, en we willen bewijzen van de herkomst van vermogen, om zeker te zijn dat er geen dubieus geld wordt doorgesluisd", legt Barrowman verder uit. "De transactiegeschiedenis van elke nieuwe bitcoin is digitaal opgeslagen. Het probleem ligt bij de identiteit van individuen die handelen in bitcoin. Dat kun je ondervangen met checks van paspoorten en de herkomst van vermogen."