Bitcoin koerst net onder de 7.000 dollar (5.600 euro) op dinsdagmiddag, nadat grillige schommelingen eerder op de dag zorgden voor een dieptepunt op 6.090 dollar en een opleving tot boven de 7.300 dollar.
Het dieptepunt, rond 9 uur Nederlandse tijd vanochtend, markeerde het eerste punt sinds november dat de cryptomunt in de buurt van de 6.000 dollar belandde. Toen was bitcoin juist op weg van record naar record. In december was bitcoin nog bijna 20.000 dollar (16.200 euro) waard.
Een analist bij FXTM vat het als volgt samen: “De beroemdste digitale munt heeft 69 procent ingeleverd ten opzichte van het record in december en bijna 56 procent sinds het begin van het jaar.”
Slechts twee van de tien populairste cryptomunten schreven groene cijfers op dinsdag. Ethereum, ripple, bitcoin cash, cardano en litecoin zagen ook allemaal flinke dalingen. Rond de lunchtijd in Europa gingen de meeste munten echter weer hoger koersen en nadat de Amerikaanse handelaren opstonden, ging het weer een stukje beter.
Hoewel de munt dus wederom terrein terugwon, levert bitcoin nog altijd 35 procent in, als je meet over de laatste zeven dagen.
De wilde handel op dinsdag volgt op de keldering van afgelopen vrijdag in cryptowereld en een dip in de algehele beursmarkt eerder vorige maand. De cryptomarkt als geheel kromp sinds januari van een totale omvang van 830 miljard dollar (670 miljard euro) tot 'slechts' 330 miljard dollar (266 miljard euro), blijkt uit data van CoinMarketCap.
De aandelenbeurzen op de wereld staan ook onder druk, maar dat lijkt vooralsnog ongerelateerd aan de cryptocrash.
Vrees omgeeft de digitale munten aan alle kanten. Vrees voor meer handelsverboden in Azië, plus natuurlijk de bijbehorende dalende vraag. Vrees over de rol van het ondoorzichtige Tether en Bitfinex. Vrees over verdere reguleringen. En wat gebeurt er als meer banken overgaan tot het verbieden van bitcoin-aankopen?