De bitcoin is maandag gestabiliseerd op een niveau van ruim 56.000 dollar.
Afgelopen weekend kreeg de belangrijkste cryptomunt een flinke tik, waarbij de koers zo’n 15 procent daalde.
Dit heeft mogelijk te maken met zorgen over maatregelen tegen witwassen van crimineel geld via cryptomunten waar de Amerikaanse overheid naar kijkt.
Cryptomunt bitcoin leverde afgelopen weekend in totaal bijna 15 procent van de waarde moeten inleveren. Dat is de sterkste daling van de koers sinds de waarde van de munt de afgelopen weken steeds bleef stijgen en afgelopen week nog een nieuwe recordhoogte bereikte.
Maandag stabiliseerde de koers van de bitcoin op bijna 57.000 dollar.
Volgens kenners had de terugval te maken met mogelijke maatregelen tegen het witwassen van digitaal vermogen die het Amerikaanse ministerie van Financiën wil nemen.
Afgelopen week noteerde de bitcoin nog op recordniveaus van bijna 65.000 dollar.
Waarschijnlijk zijn beleggers de laatste tijd vooral enthousiaster over crypto's omdat Coinbase, het grootste handelsplatform voor digitale valuta in de Verenigde Staten, afgelopen week naar de beurs ging. Ook accepteren steeds meer grote bedrijven, zoals automaker Tesla, betaalbedrijf PayPal, maar ook de Amerikaanse bank Morgan Stanley, cryptomunten als betaalmiddel.
Er zijn wel zorgen over de instabiliteit van cryptomunten. Overheden onderzoeken de risico's van het betaalmiddel nu steeds meer beleggers interesse in crypto's krijgen.
Zo vergeleek Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve, bitcoin afgelopen week al met goud. Hij stelde dat het meer een vehikel is voor speculatie dan daadwerkelijke betalingen.
Ook Christine Lagarde, de baas van de Europese Centrale Bank, uitte eerder haar kritiek op crypto's en de manier waarop ze criminele activiteiten zouden faciliteren.
De totale waarde van alle cryptomunten tezamen was afgelopen week ruim 2,1 biljoen dollar, ofwel 2130 miljard dollar. De cryptomarkt is in ruim twee maanden in waarde verdubbeld.