Had ik maar… Ja, achteraf praten is altijd makkelijk. Nu de bitcoin tegen het magische niveau van 100.000 dollar aanhikt, laait de discussie weer op over hoe rijk je wel niet had kunnen worden door geld te steken in de belangrijkste cryptomunt.

Met de opmars van de bitcoin sinds de verkiezingszege van Donald Trump in de VS, leeft onder cryptofans weer hoop op een definitieve doorbraak van de bitcoin als serieuzere belegging. Tegelijk heeft de bitcoin zich nog altijd niet bewezen als alternatieve betaalmunt en is de discussie over de intrinsieke waarde van de bitcoin op de lange termijn nog niet uitgewoed.

Miljardair en cryptofan Mike Novogratz waarschuwde deze week dat de huidige rally van de bitcoin sterk speculatief is gedreven, waarbij veel wordt gewerkt met geleend geld. Novogratz verwacht dat de bitcoin na het doorbreken van de grens van 100.000 dollar met zo’n 20 procent kan terugzakken.

Hoe dan ook, als je kijkt naar de procentuele stijging van de bitcoin in de afgelopen tien jaar, blijft de ontwikkeling van de belangrijkste cryptomunt opvallend. Dat is terug te zien in deze grafiek.

Wat leverde belegging in de bitcoin over periode van 5 jaar of 10 jaar op?

Vrijdagochtend noteerde de bitcoin even iets boven de 99.000 dollar, maar een doorbraak tot boven de 100.000 dollar bleef net uit.

Tien jaar geleden noteerde de bitcoin in november 2014 op 382 dollar; vijf jaar later lag de koers van de bitcoin in november 2019 op 7.180 dollar.

Ten opzichte van tien jaar geleden is de bitcoin met een factor 262 gestegen in dollars. Ten opzichte van vijf jaar geleden gaat het om een factor 14.

Stel dus dat je in november 2014 een bedrag van 100 dollar in de bitcoin had gestoken, dan had je nu 26.200 dollar gehad. Met een investering van 100 dollar in november 2019 was de waarde van je belegging nu 1.400 dollar geweest.

We rekenen hier in dollars, maar voor eurobeleggers speelt ook het valuta-effect mee. In de afgelopen tien jaar is de euro per saldo verzwakt tegenover de dollar, wat betekent dat je bij een belegging in dollars momenteel méér euro's terugkrijgt dan enkele jaren geleden. Hierdoor is er een positief valuta-effect.

Als je dit doorrekent dan zou een belegging van 100 euro in de bitcoin tien jaar geleden met een factor 314 zijn gestegen, ofwel 31.400 euro waard zijn. Wie als eurobelegger vijf jaar geleden in de bitcoin belegde zou de inleg met een factor van 14,8 hebben zien stijgen, wat voor 100 euro dus een opbrengst van 1.480 euro betekent.

Natuurlijk past hier ter afsluiting maar één disclaimer bij: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

LEES OOK: Cryptomarkt goed voor ruim $3.000 miljard dankzij verkiezingswinst Trump – dat is een nieuw record