Cryptomunten zijn niet geschikt als ‘echt’ geld, zegt de hoofdeconoom van de Zwitserse zakenbank UBS.
Consumenten hebben “totaal geen zekerheid” over hoeveel ze morgen kunnen kopen met een cryptomunt.
De fundamentele ontwerpfout van cryptomunten is dat er geen balans is tussen aanbod en vraag.
Het is niet waarschijnlijk dat cryptomunten zoals de bitcoin ooit gebruikt worden om dagelijkse dingen af te rekenen in bijvoorbeeld winkels. Dat zegt Paul Donovan, hoofdeconoom bij UBS Global Wealth Management.
“Het is onwaarschijnlijk dat mensen een betaalmiddel willen gebruiken als ze totaal geen zekerheid hebben over de hoeveelheid goederen die ze de volgende dag kunnen kopen met hun cryptomunt,” aldus Donovan in een video van afgelopen week.
‘Echt’ geld moet dienen als een oppotmiddel van koopkracht met een stabiele waarde, zodat consumenten er zeker van zijn dat ze morgen voor een bepaalde hoeveelheid geld precies dezelfde hoeveelheid boodschappen kunnen kopen, zegt Donovan.
“Met bitcoin en andere cryptomunten heb je die zekerheid niet, want de ene dag kan je veel minder kopen voor een bitcoin dan de andere, omdat de waarde van bitcoins enorm kan schommelen van dag tot dag.”
Volgens Donovan is de fundamentele ontwerpfout van cryptomunten dat er geen balans is tussen het aanbod en de vraag naar digitale munten.
Die balans is er wel voor 'gewoon' geld. Centrale banken beïnvloeden het aanbod van geld met monetair beleid. Zij kunnen het aanbod beperken als de vraag naar geld afneemt, zodat vraag en aanbod in balans blijven en de koopkracht van geld stabiel is, aldus de uitleg van Donovan.
Maar als de vraag naar cryptomunten daalt, blijft het aanbod ervan onveranderd, waardoor de waarde van de cryptomunt daalt en daarmee de koopkracht.
Er is geen oplossing voor dit probleem. Omdat cryptomunten zijn gebaseerd op een decentraal systeem is er geen centrale autoriteit, zoals de centrale bank, die het aanbod kan reguleren.
Het aanbod van cryptomunten is gebaseerd op het initiële ontwerp van de ontwikkelaars en de bijbehorende algoritmen. Door deze opzet kan de waarde van de munt snel stijgen als de vraag sneller toeneemt dan het aanbod, zoals we bijvoorbeeld recent bij de bitcoin hebben gezien.
Janet Yellen, de kandidaat-minister van Financiën in het kabinet van president Joe Biden, suggereerde deze week dat de Amerikaanse overheid het gebruik van cryptomunten zoals de bitcoin moet inperken vanwege de zorgen dat deze vooral gebruikt worden voor illegale activiteiten.
[activecampaign form=28]