- De cryptomarkt heeft in de eerste helft van dit jaar flinke klappen gekregen, aangevoerd door de daling van de bitcoin.
- Maar sinds de zomer is de bitcoin relatief stabiel gebleven rond het niveau van 20.000 dollar.
- Kan de bitcoin zich herpakken als bescherming tegen inflatie?
- Lees ook: Ethereum ziet fors meer gebruikers: technische update die energieverbruik verlaagt, lijkt positief uit te pakken
De cryptomarkt heeft in 2022 forse klappen gekregen en is in de eerste helft van dit jaar gelijktijdig met aandelenmarkten fors gedaald. Dit gebeurde in een periode van fors oplopende inflatie. Het idee dat met name de bitcoin, de belangrijkste cryptomunt, bescherming zou bieden tegen inflatie, kwam hierdoor onder druk te staan.
De vraag is echter of het idee dat de bitcoin een opslag van waarde kan zijn die beschermt tegen inflatie, definitief in de prullenbak kan. Er zijn namelijk aanwijzingen dat de marktdynamiek aan het veranderen is.
Interessant is in dit verband om de grafieken van de bitcoin en de brede S&P 500-index voor Amerikaanse aandelen naast elkaar te leggen. Om te beginnen de S&P 500.
In de bovenstaande grafiek is te zien dat de S&P 500 tot juni dit jaar fors is gedaald. Vervolgens heeft er een opleving plaatsgevonden tot eind augustus, waarna een nieuwe daling is ingezet. Van belang hierbij is dat de S&P 500 daarbij in oktober onder de niveaus van de dip van juni is gezakt.
Hoe zit dat met de bitcoin? De onderstaande grafiek geeft daar een indruk van.
In de grafiek hierboven is te zien dat de bitcoin, evenals de aandelenmarkt, in de periode tot juni een zware daling heeft meegemaakt. Daarna is er eveneens een opleving geweest tot eind augustus, gevolgd door een terugval. Maar de bewegingen bij de bitcoin zijn sinds juni veel vlakker.
De koers van de bitcoin beweegt sinds juni per saldo om en nabij de 20.000 dollar, waarbij er in oktober opvallend weinig beweging is. Dit in tegenstelling tot de aandelenmarkt, die in oktober extra klappen heeft gehad.
Waar beleggers in de eerste helft van dit jaar risicomijdend gedrag vertoonden door zowel aandelen als cryptovaluta te verkopen, lijkt de huidige verkoopgolf vooral aandelen te treffen. Dit kan natuurlijk mede komen door het feit dat cryptovaluta procentueel gezien al een stuk harder zijn gedaald dan aandelen in 2022.
Tegenover de site Coindesk geeft mede-oprichter Michael Wu van cryptohandelaar Amber aan dat de parallelle daling van de bitcoin en de aandelenmarkt in de eerste helft van 2022 vooral te maken had met een specifieke marktdynamiek: beleggers reageerden op een omslag in het monetaire beleid. Centrale banken zijn begonnen met een reeks renteverhogingen om de inflatie te bestrijden. In dat licht heeft een verschuiving van geldstromen plaatsgevonden, waarbij zowel aandelen als cryptovaluta zijn geraakt.
Wu blijft geloven dat de bitcoin nog steeds een goede manier is om vermogen op te slaan. Hij pleit voor geduld, omdat het waarschijnlijk de komende jaren pas goed duidelijk wordt welke waarde cryptovaluta kunnen toevoegen aan het financiële systeem. “De fundamentele redenen om voor crypto te kiezen als beleggingsklasse worden alleen maar sterker.”
LEES OOK: De cryptowinter is nog niet voorbij, denkt de CEO van de professionele cryptobelegger Icoinic uit Amsterdam – maar dat betekent niet dat je geen positief rendement kunt halen
Op 20 oktober 2022 op 20.00 uur is Business Insider Live! terug met een nieuwe aflevering over crypto. Dit keer gaan we in op strategieën om te beleggen in crypto in tijden van stijgende inflatie en een dreigende recessie. Welke beleggingsstrategieën heb je tot je beschikking als cryptobelegger? Hoe kun je navigeren in stijgende en dalende markten? En hoe selecteer je blockchainprojecten met echte waarde? Kijk hier voor meer informatie.